Menu MPASI 6 Bulan Terbaik untuk Pertumbuhan Bayi

Pada usia sekitar 6 bulan, bayi anda sudah dapat diperkenalkan dengan makanan pejal pertama sebagai makanan pemakanan anak. Inilah masanya untuk ibu bapa memikirkan resipi menu makanan pelengkap (MPASI) terbaik untuk diberikan kepada bayi berusia 6 bulan.

Bagi anda yang keliru tentang apa yang harus dimasak, mari kita lihat inspirasi idea menu makanan tambahan bayi 6 bulan ini. Anda juga boleh mendapatkan panduan lengkap mengenai cara memberikan pepejal pertama anda.

Makanan apa yang baik untuk bayi?

Sumber: Kotak Warna

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menekankan bahawa makanan pelengkap untuk susu ibu atau makanan pelengkap untuk bayi dapat diperkenalkan ketika bayi berusia 6 bulan. Kenapa begitu?

Pada usia 6 bulan, bayi umumnya telah menunjukkan tanda-tanda bersedia untuk makanan pejal. Masa pengenalan makanan pelengkap adalah penting kerana dapat mempengaruhi kesihatan bayi pada masa akan datang.

Memberi MPASI 6 bulan dikatakan berjaya sekiranya dapat memenuhi keperluan pemakanan bayi. Selain itu, MPASI juga diharapkan dapat membantu melatih bayi untuk menelan dengan baik (tidak tersedak) dan tidak melebihi kemampuan kerja sistem pencernaan.

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), bayi yang baru belajar makan untuk pertama kalinya harus diberi tekstur makanan yang disaring.haluskan) dan secara beransur-ansur meningkat menjadi bubur (tumbuk).

Oleh itu, cuba tunjukkan pelbagai senarai menu MPASI yang disaring, dihaluskan, dan halus sehingga mudah dimakan oleh bayi 6 bulan.

Biasakan juga menerapkan jadual penyusuan bayi secara berkala setiap hari. Tidak sampai bayi anda bertambah tua, anda mula menukar tekstur dengan perlahan.

Biasanya, pada usia 9-11 bulan tekstur makanan bayi telah berubah menjadi cincang halus (cincang), dicincang kasar (dicincang), dan makanan jari bayi.

Inspirasi untuk senarai menu MPASI untuk bayi

Membuat makanan bayi sebenarnya tidak jauh berbeza dengan ketika seorang ibu menyediakan makanan untuk ahli keluarga yang lain.

Cuma, tekstur dan pilihan makanan olahan yang mungkin perlu anda perhatikan kerana kemampuan makan si kecil belum sempurna.

Tidak perlu bingung ketika menyediakan menu makanan tambahan untuk susu ibu (MPASI) untuk bayi. Namun, pastikan anda memberikan menu makanan pejal campuran dan bukan satu makanan pejal untuk bayi.

Berikut adalah intipati resipi makanan pelengkap untuk bayi dari usia 6 hingga 23 bulan:

Menu untuk makanan pelengkap bayi 6 hingga 8 bulan

Berikut adalah beberapa jenis resipi menu makanan pelengkap (MPASI) yang boleh anda pilih untuk bayi berumur 6 hingga 8 bulan:

1. Nasi berpasukan yang dicampurkan dengan mustard dan ayam

Pertama sekali, buat bubur nipis dari nasi putih. Masukkan sayur sawi rebus, sedikit garam, dan 2 sudu besar ayam cincang, dikisar hingga sebati.

Masak resipi menu makanan pelengkap bayi (MPASI) 6 bulan ini sehingga mendidih.

2. Nasi berpasukan dengan rebusan daging lembu dengan lobak merah dan kentang

Sebagai sebahagian daripada peringkat pembuatan resipi menu makanan tambahan bayi 6 bulan ini, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan merebus daging lembu.

Rebus daging lembu untuk MPASI hingga masak kemudian masukkan sayur-sayuran untuk bayi seperti wortel dan kentang untuk menyumbang nutrien, termasuk vitamin untuk bayi.

Kacau hingga semua bahan sebati, rebus, dan dimasak, kemudian masukkan perasa seperti garam, gula, atau micin secukupnya.

Masak nasi sehingga mendapat tekstur lembut sambil melicinkan sup daging dan sayur, kemudian campurkan keduanya.

Tumis semua bahan dalam pengisar atau pemproses makanan sehingga mendapat tekstur yang lembut atau mengikut kemampuan makan bayi.

3. Beras beras dicampur dengan tauhu dan chicory

Untuk membuat menu ini, rebus tauhu dan chicory hingga masak sambil memasak nasi sehingga menghasilkan tekstur lembut sebagai sebahagian daripada membuat resipi makanan tambahan bayi selama 6 bulan.

Seterusnya, masukkan tauhu dan chicory ke dalam pengisar atau pemproses makanan, kemudian dicampurkan dengan nasi untuk menghasilkan menu makanan pelengkap untuk susu ibu (MPASI).

Menu makanan pejal bayi selama 9 hingga 11 bulan

Menu makanan pelengkap (MPASI) yang boleh anda sajikan untuk bayi berusia 9 hingga 11 bulan, seperti:

1. Kentang tumbuk dengan brokoli dan daging

Berbeza dengan menu makanan pelengkap yang berumur 6 bulan hingga 8 bulan, tekstur makanan bayi pada usia 9-11 bulan pada umumnya mengalami peningkatan yang banyak berbanding dengan usia sebelumnya.

Oleh itu, anda boleh mula memberi menu makanan padat kepada bayi anda dengan tekstur yang agak kasar seperti cincang tetapi masih mudah dimakan oleh bayi.

Cuba buat kentang tumbuk dengan penambahan bacon dan brokoli untuk memenuhi keperluan pemakanan.

Cara membuatnya adalah dengan mengukus kentang, brokoli, dan daging sehingga dimasak dan kemudian menghancurkannya dengan masher atau garpu.

Kemudian, tumis marjerin dan bawang putih sambil menambahkan telur dan susu secukup rasa. Masukkan bahan hancur dan keju parut.

2. Sup kacang merah sayur dengan daging

Kenalkan juga si kecil kepada resipi susu ibu pelengkap (MPASI) yang terbuat dari kacang dari usia dini, bahkan dari usia 6 bulan.

Namun, pastikan anda telah memprosesnya sehingga benar-benar halus agar tidak tersedak bayi semasa makan.

Sediakan sup kacang merah pada mulanya dengan menumis bawang dan saderi sambil memasak nasi sehingga mendapat tekstur yang sesuai untuk bayi.

Seterusnya, masak air dan daging sehingga mendidih, kemudian masukkan kacang merah dan wortel dan tunggu sehingga semuanya masak.

Kemudian masukkan bawang dan saderi yang telah tumis tadi dan masak lagi hingga masak.

Campurkan nasi, sup kacang merah, daging, dan sayur-sayuran dalam pengisar dan pemproses makanan kemudian puri sehingga anda mendapat tekstur yang diinginkan untuk bayi.

Menu makanan pelengkap (MPASI) untuk bayi 6 hingga 11 bulan

Sumber: Mel's Kitchen Cafe

Berikut ini adalah contoh resipi makanan pelengkap susu ibu atau makanan pelengkap untuk bayi dari 6 bulan hingga 23 bulan:

1. Tulen Mangga

Tumis buah menggunakan pemproses makanan dan juga pengisar. Pastikan anda halus sehingga tekstur menu MPASI menjadi seperti bubur.

Anda boleh memberikan buah sebagai makanan ringan atau makanan ringan bayi. Buah yang diberikan tidak boleh berbentuk kepingan kecil atau besar sekiranya bayi masih berumur 6-8 bulan.

Sama seperti menu sarapan pagi, makan tengah hari, dan malam bayi, anda harus mengisar atau mengisar buah sehingga mendapat tekstur yang lumat (haluskan).

Sementara itu, jika usia bayi adalah 9 bulan ke atas, anda boleh memberi buah jari seukuran bayi.

2. Biskut

Angkat biskut menggunakan pemproses makanan atau pengisar sehingga tekstur menjadi halus seperti bubur. Sekiranya perlu, anda boleh menambah sedikit air.

3. Sup Kentang dan Jagung

Anda boleh memasak resipi MPASI untuk bayi berusia 6 hingga 23 bulan dengan menumis bawang hingga wangi kemudian menambahkan kuah, jagung, dan kentang.

Bila sudah mendidih, masukkan susu, kemudian kisar hingga sebati sebagai resipi menghidangkan menu makanan bayi dari 6 bulan hingga 23 bulan.

Anda boleh menyesuaikan tekstur sup kentang dan krim jagung mengikut usia dan kemampuan makan bayi anda.

Adakah perlu menyediakan satu menu MPASI untuk bayi?

Menu MPASI tunggal adalah menu makanan pejal yang melengkapkan susu ibu yang hanya terdiri daripada satu jenis makanan.

Inilah contohnya, misalnya, bayi diberi bubur nasi secara berterusan selama 14 hari atau kira-kira dua minggu.

Dengan kata lain, jadi setiap hari bayi hanya makan satu bahan makanan tanpa penambahan jenis makanan lain.

Begitu juga, ketika anda ingin memberi bubur pisang, ini bermaksud bayi makan pisang tanpa disertai dengan jenis buah yang lain.

Kaedah memberi menu MPASI tunggal kepada bayi bertujuan untuk melihat bagaimana reaksi bayi terhadap makanan baru sejak 6 bulan.

Ringkasnya, jika ternyata bayi mengalami cirit-birit, sembelit, atau alahan setelah memakan satu jenis makanan, bayi itu lebih mudah dikesan daripada ketika bayi makan pelbagai jenis makanan.

Sebenarnya, kandungan nutrisi MPASI yang diberikan kepada bayi mestilah mencukupi keperluan tubuh mereka untuk membantu proses pertumbuhan dan perkembangannya.

Di laman webnya, Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa yang dimaksudkan dengan "cukup" dalam makanan pelengkap adalah jumlah (porsi), frekuensi pemberian, konsistensi makanan, dan variasi dalam jenis makanan.

Semua komponen ini mesti mencukupi dalam menu makanan pelengkap untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi sambil menjaga penyusuan.

WHO sebenarnya tidak menyatakan dengan jelas bahawa menu makanan pelengkap yang diberikan kepada bayi dari 6 bulan mestilah satu menu atau tidak.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa WHO sangat mengesyorkan menu makanan pelengkap bayi dari 6 bulan untuk terdiri daripada pelbagai sumber makanan.

Ini kerana satu jenis makanan sebenarnya tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan harian bayi yang semakin meningkat.

Dalam kes ini, menu MPASI tunggal tidak memperkaya pengambilan makanan bayi, tetapi membatasi pilihan makanan dan nutrien.

Sekiranya tujuannya adalah untuk mengetahui sama ada bayi mempunyai alahan makanan tertentu, anda masih harus menyediakan pelbagai makanan pelengkap dari 6 bulan.

Hanya dengan itu anda dapat mengetahui sama ada anak anda alah kepada jenis makanan tertentu atau tidak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts