Permainan Otak yang Boleh Anda Cuba di Rumah

Selain bersenam dan makan makanan yang sihat, cara lain yang banyak dipercayai untuk mengasah dan meningkatkan fungsi otak adalah bermain permainan atau permainan. Permainan ini dianggap dapat membantu meningkatkan daya ingatan dan tumpuan, serta kesihatan otak. Adakah betul? Apakah beberapa permainan atau permainan untuk menajamkan otak yang boleh dilakukan?

Adakah benar permainan boleh menajamkan otak?

Terdapat banyak faedah yang anda dapat daripada bermain permainan. Menurut Persatuan Psikologi Amerika, bermain permainan, termasuk permainan video, dapat membantu meningkatkan kemahiran belajar, kesihatan, dan sosial pada anak-anak.

Bukan hanya pada anak-anak, permainan ini juga dikatakan dapat membantu mengatasi tekanan dan kemurungan, mengurangi kemungkinan antisosial, memperbaiki hubungan dengan pasangan, pada orang dewasa. Sebenarnya, permainan tertentu juga dipercayai dapat meningkatkan kemampuan belajar, koordinasi tangan dan mata, fokus, dan menjadikan anda lebih cergas (terutama untuk permainan yang melibatkan pergerakan badan).

Walau bagaimanapun, faedah dan kesan permainan di otak masih kontroversial hari ini. Satu kajian dalam jurnal PLoS One mengatakan bahawa permainan dapat meningkatkan fungsi eksekutif, memori, dan kecepatan pemprosesan informasi di otak anak muda.

Dalam kajian lain juga disebutkan, aktiviti riadah yang merangsang kognitif dapat mengurangkan risiko demensia dan gangguan kognitif lain di kemudian hari. Bukan hanya itu, orang dengan sklerosis berganda juga dikatakan dapat dibantu dengan bermain permainan kerana kemampuan mereka untuk melatih koordinasi dan keseimbangan badan.

Sebaliknya, kesan permainan pada fungsi kognitif otak tidak terbukti. Bermain satu jenis permainan secara berkala dikatakan hanya meningkatkan kemampuan seseorang untuk bermain permainan, tetapi tidak mempengaruhi kemampuan otak secara keseluruhan.

Walaupun masih kontroversial, tidak ada yang salah jika anda ingin bermain permainan mengingat faedah lain yang anda dapat. Namun, jangan jadikan permainan sebagai satu-satunya cara untuk meningkatkan kemampuan fungsi otak anda. Anda juga perlu melakukan cara lain yang terbukti, seperti bersenam, latihan otak, atau makan beberapa makanan untuk meningkatkan ingatan anda.

Pelbagai permainan atau permainan yang dapat membantu menajamkan otak

Terdapat pelbagai bentuk permainan atau permainan yang boleh anda mainkan untuk menajamkan otak anda. Terdapat permainan yang boleh anda dapatkan secara konvensional, seperti dengan kertas, atau dengan memuat turunnya di telefon anda. Berikut adalah pelbagai permainan atau penggoda otak yang boleh anda cuba:

1. Sudoku

Sudoku adalah permainan teka-teki berasaskan logik yang bergantung pada memori jangka pendek. Permainan dari Jepun ini menggunakan kotak 9 × 9 di mana sudah ada beberapa nombor petunjuk.

Anda diminta untuk melengkapkan angka dengan peraturan bahawa tidak ada nombor yang sama dalam satu baris, lajur, atau kotak bahagian 3 × 3 yang ditandai dengan garis tebal. Dan seterusnya sehingga semua kotak diisi.

Permainan Sudoku dikatakan dapat menajamkan otak anda menjadi lebih tajam. Sebenarnya, dalam kajian yang disebutkan, orang dewasa berusia lebih dari 50 tahun yang bermain teka-teki sudoku dan silang kata, mempunyai fungsi otak yang lebih baik. Anda boleh memainkan sudoku di atas kertas atau mendapatkannya dengan memuat turun aplikasi di telefon anda.

2. Tanda silang kata

Anda pasti biasa dengan permainan yang satu ini. Teka-teki silang kata (TTS) sering dijumpai di surat khabar, majalah, buku TTS khas, atau bahkan pada masa kini, anda boleh memuat turunnya secara percuma melalui telefon bimbit anda.

Permainan klasik ini dikatakan dapat menajamkan otak secara lisan dan meningkatkan ingatan atau ingatan dan pengetahuan anda. Sebenarnya, kajian yang sama dengan sudoku mendapati bahawa orang yang mengerjakan permainan teka-teki, termasuk teka-teki silang kata, mempunyai fungsi otak yang setara dengan usia mereka ketika mereka berusia 10 tahun lebih muda.

3. Lumositi

Tidak seperti dua permainan otak di atas, lumosity adalah permainan yang boleh anda mainkan melalui laman web atau memuat turun aplikasi di telefon anda. Aplikasi ini terdiri daripada permainan yang berfokus pada peningkatan memori pengguna, kemahiran menyelesaikan masalah, dan pemikiran.

Dalam permainan ini, terdapat pelbagai jenis permainan dalam setiap sesi yang mencabar otak anda. Anda juga perlu menyelesaikan permainan ini sambil bermain mengikut waktu.

4. Pelatih otak yang sesuai

Sama seperti lumosity, permainan pelatih otak yang sesuai juga dapat dimainkan melalui aplikasi di telefon bimbit anda. Dalam aplikasi pelatih otak yang sesuai, terdapat 10 set permainan yang boleh anda mainkan. Anda diminta untuk menyelesaikan tugas-tugas tertentu dari setiap kategori permainan ini dan aplikasi akan mengesan kemajuannya melalui grafik berkod warna.

Dengan 10 set permainan ini, permainan pelatih otak yang sesuai dipercayai dapat membantu pelbagai bahagian otak anda, termasuk otak kanan dan kiri, meningkatkan fungsinya. Ini termasuk meningkatkan ingatan, tumpuan, koordinasi tangan-mata, dan penyelesaian masalah.

5. Kecergasan Otak

Permainan yang satu ini dikembangkan dengan bantuan ahli sains saraf, sehingga diklaim dapat meningkatkan kemampuan kognitif, termasuk ingatan dan konsentrasi, seseorang yang memainkannya. Bukan hanya itu, permainan ini juga sangat menyeronokkan kerana boleh dimainkan bersama rakan anda.

Anda boleh mendapatkan permainan ini dengan memuat turun aplikasi Cognifit Brain Fitness di telefon anda. Dalam aplikasi ini, anda dapat memainkan pelbagai permainan yang dapat menajamkan otak anda setiap hari, dengan tahap kesukaran yang disesuaikan dengan profil pengguna.

Selain aplikasi di atas, terdapat banyak permainan serupa yang boleh anda muat turun di skrin mudah alih anda. Bermain pelbagai jenis permainan ini dapat mengisi masa lapang serta menenangkan fikiran dan mungkin menajamkan otak anda.

Recent Posts