Punca Monosit Tinggi dan Cara Mengatasinya |

Monosit adalah sejenis sel darah putih (leukosit) seperti limfosit, neutrofil, dan basofil. Sel darah ini adalah sel darah terbesar dan barisan pertahanan kedua badan. Sekiranya tahap monosit melebihi tahap normal, anda mungkin mengalami gejala keadaan tertentu. Oleh itu, penting untuk mengetahui punca monosit tinggi semasa ujian darah dan bagaimana mengatasinya. Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa itu monosit?

Monosit adalah sel darah putih yang beredar (beredar) dalam darah dan limpa. Monosit dikenali kerana kemampuannya untuk mengenali "isyarat bahaya" melalui pengecaman corak.

Sel darah putih jenis ini penting untuk memberi amaran kepada sistem imun terhadap jangkitan sebelumnya.

Monosit dalam aliran darah akan berubah menjadi makrofag ketika memasuki tisu badan untuk melawan jangkitan.

Kedua-duanya dimasukkan ke dalam sistem yang disebut sistem fagosit mononuklear. Ia adalah sebahagian daripada sistem imun semula jadi.

Makrofag adalah pemulung yang tugasnya adalah memakan kuman yang menjangkiti atau sel yang rosak menjadi dijangkiti.

Makrofag juga membantu melawan jangkitan dengan mengeluarkan isyarat untuk mengaktifkan jenis sel lain untuk melawan jangkitan.

Kiraan monosit dewasa biasa adalah 100-500 / mcL atau 3-7% dari jumlah kiraan sel darah putih. Nombor ini mungkin berbeza-beza, bergantung pada makmal tempat anda menjalankan ujian.

Apa yang menyebabkan monosit tinggi?

Apabila sel darah putih lebih tinggi daripada paras normal 5.000-10.000 / mcL, tubuh anda mungkin melawan jangkitan. Apabila sel darah putih meningkat, monosit juga meningkat.

Monosit dikatakan tinggi jika bilangannya lebih daripada 500 / mcL atau setara dengan lebih daripada 10% dari jumlah kiraan sel darah putih.

Keadaan ketika tahap monosit dalam darah menjadi terlalu tinggi disebut monositosis. Monosit atau monositosis tinggi boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan, seperti:

1. Tuberkulosis

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Pergigian dan Perubatan menyimpulkan bahawa terdapat lebih daripada 10 penyebab monosit tinggi.

Kajian ini dilakukan pada 100 pesakit yang mempunyai jumlah darah lengkap dan ujian darah pembezaan.

Dari kajian ini didapati bahawa tuberkulosis adalah penyebab monositosis yang paling biasa dengan kadar 16% daripada semua pesakit yang dikaji.

Penyebab monositosis lain yang disebutkan dalam kajian ini termasuk:

 • jangkitan virus akut,
 • demam berdarah denggi,
 • malaria,
 • diabetes mellitus,
 • radang paru-paru yang teruk,
 • keganasan sumsum tulang,
 • apendiks,
 • penyakit paru obstruktif kronik (COPD),
 • Jangkitan HIV,
 • infark miokard akut,
 • asma,
 • demam enterik,
 • limfoma bukan Hodgkin, dan
 • anemia aplastik.

2. Leukemia myelomonocytic kronik

Dipetik dari American Cancer Society, mempunyai keputusan ujian darah dengan monosit tinggi adalah gejala yang paling biasa dari leukemia myelomonocytic kronik atau leukemia myelomonocytic kronik. myelomonositik kronik leukemia (CMML) .

Tahap monosit yang tinggi juga menyebabkan pelbagai gejala CMML yang lain. Monosit yang berlebihan dapat menetap di limpa atau hati dan menjadikannya besar.

Limpa yang membesar (splenomegali) boleh menyebabkan sakit di bahagian kiri atas perut. Ini kemudian menyebabkan rasa kenyang yang muncul terlalu cepat semasa anda makan.

Sementara itu, jika hati membesar secara tidak normal (disebut hepatomegali), anda mungkin mengalami gejala ketidakselesaan di bahagian atas perut kanan.

4. Penyakit kardiovaskular

Monosit tinggi juga dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Wolters Kluwer Health menunjukkan bahawa pengesanan awal jumlah monosit meningkat mungkin penting untuk menentukan rawatan yang sesuai untuk penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, penyelidikan pada skala yang lebih luas diperlukan untuk mengesahkan andaian ini.

Gabungan bilangan monosit dan pelbagai jenis sel darah putih dapat membantu doktor membuat diagnosis untuk keadaan anda.

Contohnya, nisbah monosit dan limfosit rendah dapat membantu mengesan kolitis ulseratif (radang usus besar).

5. Kanser

Penyelidikan yang diterbitkan di Annals of Internal Medicine mengatakan bahawa monosit tinggi sering dijumpai dalam ujian darah pesakit dengan tumor ganas atau barah.

Sebanyak 62 dari 100 pesakit barah mempunyai kiraan monosit 500 / mcL atau lebih, sementara 21% yang lain mempunyai monosit lebih dari 1,000 / mcL.

Walau bagaimanapun, monosit tinggi bukan satu-satunya tanda yang dapat mengesahkan keganasan tumor. Maksudnya, walaupun monositnya tinggi, anda tidak pasti menghidap barah.

Walau bagaimanapun, tahap tinggi boleh menjadi asas bagi doktor untuk mengesyaki kehadiran tumor ganas ketika membuat diagnosis.

Bagaimana menangani monosit tinggi?

Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan seseorang mempunyai kiraan monosit yang tinggi. Itulah sebabnya, bagaimana menangani monosit tinggi juga berbeza-beza bergantung kepada penyebabnya.

Sekiranya rawatan untuk keadaan yang menyebabkannya dijalankan dengan betul, jumlah monosit dapat kembali ke had normal.

Monositosis yang disebabkan oleh tuberkulosis dapat dirawat dengan ubat-ubatan, seperti:

 • isoniazid,
 • rifampin (Rifadin, Rimactane),
 • etambutol (Myambutol), dan
 • pirazinamida.

Sementara itu, monositosis akibat leukemia myelomonocytic kronik dapat dirawat dengan transplantasi sel induk (transplantasi sumsum tulang).

Ini adalah satu-satunya pilihan untuk merawat leukemia myelomonocytic kronik. Prosedur ini mungkin lebih kerap dilakukan oleh pesakit yang lebih muda ketika mencari penderma yang sesuai.

Beberapa ubat untuk merawat barah juga boleh menyebabkan monosit meningkat. Rawatan ini adalah:

 • kemoterapi,
 • terapi sinaran, dan
 • operasi.

Rujuk perkara ini dengan doktor anda. Doktor anda mungkin membuat penyesuaian terhadap ubat anda agar tahap monosit anda kembali normal.

Fahami Fungsi, Proses, dan Kesan Sampingan Kemoterapi

Selain rawatan perubatan, anda juga dapat menurunkan jumlah monosit dalam darah anda dengan memakan makanan tertentu. Beberapa makanan anti-radang yang dapat membantu merawat monositosis termasuk:

 • tomato,
 • minyak zaitun, dan
 • sayur hijau.

Jumlah sel darah putih, termasuk monosit, menunjukkan keadaan kesihatan anda. Segera berbincang dengan doktor anda sekiranya jumlah monosit anda tidak normal.

Pengesanan awal dapat membantu anda memilih rawatan yang tepat untuk merawat keadaan ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found