Sensasi globus, perasaan sesuatu tersekat di kerongkong

Sensasi globus adalah perasaan tidak selesa atau benjolan di kerongkong. Walaupun begitu, benjolan di kerongkong tidak menyakitkan, tetapi boleh menjengkelkan. Anda biasanya akan bimbang mengalami kesukaran menelan atau tersedak makanan kerana sensasi kembung ini di kerongkong anda. Secara umum, sensasi globus tidak disebabkan oleh keadaan perubatan yang serius dan dapat dikendalikan melalui rawatan di rumah dan rawatan perubatan.

Mengenali sensasi globus

Sensasi globus menyebabkan rasa tidak selesa, seolah-olah ada sesuatu yang tersekat di kerongkong.

Kebanyakan orang yang mengalaminya merasa ada benjolan yang tersekat atau ada makanan yang tersekat di kerongkong.

Selain merasa kental, tekak juga terasa gatal tetapi tidak merasa sakit berbeza dengan disfagia yang menyebabkan seseorang sukar menelan makanan.

Gangguan ini biasanya akan lebih ketara ketika anda makan atau minum. Sensasi globus dapat wujud dalam jangka masa yang lama dan mungkin berulang setelah hilang.

Dalam kajian yang bertajuk Globus Pharyngeus, kes sensasi globus pertama yang diketahui muncul kira-kira 2,500 tahun yang lalu.

Namun, pada tahun 1707 John Purcell menggambarkan keadaan itu sebagai tekanan pada tulang rawan tiroid, kelenjar di sekitar tekak, yang disebabkan oleh pengecutan otot leher.

Doktor sebelum ini mengesyaki bahawa laporan mengenai kerongkong tersumbat mempunyai kaitan dengan histeria sesaat.

Ini kerana kebanyakan pesakit mengadu terdapat benjolan di leher mereka, tetapi ketika diperiksa tidak ada.

Oleh itu, sensasi kental di tekak ini sering dikaitkan dengan gangguan emosi yang disebabkan oleh kesan sampingan menopaus, gangguan kecemasan, atau tekanan.

Pada tahun 1968, kes globus tidak hanya merujuk kepada gangguan psikologi, tetapi juga berkaitan dengan penyakit fisiologi.

Kira-kira 4% kes sensasi globus disebabkan oleh keadaan di sekitar telinga, hidung, dan tekak (ENT).

Punca benjolan di kerongkong

Sensasi globus adalah gangguan tekak yang agak biasa dan boleh menyerang sesiapa sahaja.

Namun, mendiagnosis penyebab sensasi globus tidaklah mudah kerana seperti yang telah dijelaskan gangguan ini boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit.

Rasa ketulan juga boleh disebabkan oleh makanan yang tersekat di kerongkong.

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan sensasi tekak kental:

1. Sakit tekak

Dari kes yang ada, sensasi globus secara amnya merupakan gejala yang disebabkan oleh keradangan di sekitar tekak.

Keradangan di kerongkong menyebabkan kerongkong menjadi kering sehingga otot-otot di sekitarnya ditarik, menyebabkan sensasi kental.

Keadaan keradangan pada kerongkong (faringitis) biasanya disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria yang menyebabkan keradangan di beberapa bahagian tekak.

Beberapa bahagian kerongkong yang terkena adalah tonsil (tonsilitis), epiglottis (epiglottitis), dan pita suara (laringitis).

Selain benjolan di kerongkong, gejala lain seperti panas, sakit, dan sakit tekak juga mungkin dialami.

Sakit tekak

2. GERD (refluks asid perut)

Penyakit refluks asid atau GERD, yang menyebabkan asid naik ke esofagus, boleh menyebabkan sensasi globus.

Selain dapat menyebabkan kerengsaan pada kerongkongan dan kerongkong, asid perut yang naik juga dapat menekan otot-otot pada bahagian ini, menyebabkan sensasi kental.

Telah diketahui bahawa sebanyak 68% orang yang mengalami keadaan globus kebanyakannya berkaitan dengan masalah dengan asam lambung.

3. Gangguan tekanan dan kegelisahan

Terdapat beberapa hubungan antara keadaan psikologi dan sensasi di globus.

Beberapa kajian mendapati bahawa tekanan psikologi, seperti tekanan, kemurungan, dan kegelisahan, berkait rapat dengan perasaan tersedak atau benjolan di kerongkong.

Begitu juga, seseorang yang mengalami gangguan traumatik sering merasakan sensasi globus ketika mengingati peristiwa traumatik yang mereka alami.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan hubungan yang jelas antara faktor psikologi dan sensasi globus.

4. Penyakit tiroid

Seseorang yang mengalami gangguan tiroid juga mungkin mengalami sensasi globus.

Gejala ini lebih biasa pada orang yang mempunyai gangguan tiroid aktif atau sebagai kesan sampingan tiroidektomi, prosedur yang memerlukan penyingkiran sebahagian atau seluruh kelenjar tiroid.

5. Makanan tersekat di kerongkong

Anda biasanya akan merasakan sesuatu yang tersekat di kerongkong anda apabila terdapat makanan yang tersekat di kerongkong anda.

Ini mungkin disebabkan oleh tidak mengunyah makanan dengan betul atau menelan makanan keras dan tajam seperti gula-gula atau duri ikan.

Cara mengatasi sakit tekak

Tidak ada rawatan pasti untuk sensasi globus.

Rawatan untuk gangguan tekak ini bergantung kepada penyakit yang menyebabkannya.

1. Penjagaan rumah

Sensasi globus yang disebabkan oleh radang tekak dan GERD biasanya tidak berbahaya, dan benjolan boleh hilang dengan sendirinya.

Kedua-dua keadaan ini masih boleh dirawat dengan rawatan di rumah untuk sakit tekak.

Anda boleh minum lebih banyak cecair dan mengambil ubat seperti ubat penghilang rasa sakit atau antasid dan penyekat H-2 seperti ranitidine untuk menurunkan kadar asid perut.

Anda juga perlu mengelakkan makanan berlemak, masam, atau pedas sehingga benjolan di kerongkong anda hilang sepenuhnya.

Untuk makanan yang tersekat di kerongkong, boleh minum banyak air atau menelan makanan lain sehingga dapat juga membawa makanan yang tersekat ke saluran pencernaan.

Walau bagaimanapun, cara mengatasi benjolan di kerongkong tidak semestinya berkesan untuk setiap keadaan, terutamanya jika simptom berterusan untuk jangka masa yang panjang atau sering berulang.

Keadaan ini memerlukan rawatan perubatan seperti antibiotik untuk radang tekak jika disebabkan oleh jangkitan bakteria.

2. Rawatan perubatan

Untuk faktor tekanan dan gangguan kegelisahan, gangguan tekak yang terasa kental dapat diatasi dengan menangani penyebab tekanan dan kegelisahan.

Anda yang sering mengalami sensasi globus dan berkaitan dengan gangguan psikologi perlu mendapatkan bantuan perubatan melalui ubat, kaunseling, dan terapi.

Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat antidepresan bersama dengan terapi tingkah laku kognitif (CBT) atau kaedah lain untuk mengurangkan kegelisahan anda.

Sakit tekak yang terasa kental tetapi tidak sakit boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari sakit tekak, gangguan psikologi hingga makanan yang tersekat.

Sekiranya anda mengalami sensasi globus yang berterusan, apalagi tersedak dan sukar bernafas, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

Recent Posts