5 Cara Membuat Air yang Disuntik Dengan Sihat |

Air yang disiram sama dengan air mineral yang dicampur dengan buah, sayur, dan rempah yang dihiris. Anda boleh mula mencuba pelbagai cara pembuatan air yang disiram sedap dan menyegarkan dalam artikel berikut!

Mengapa air yang disuntik berguna?

Bagi anda yang mengurangkan pengambilan soda, minuman berkafein, atau minuman berkemas tinggi gula, air yang disuntik boleh menjadi alternatif yang tepat. Cara membuat air yang disuntik juga mudah dan tidak memerlukan alat seperti jus yang mesti dikisar.

Dengan hanya sebotol air mineral dan beberapa keping buah, sayur-sayuran, dan rempah-rempah, minuman sihat dan segar ini dapat dinikmati.

Air yang disuntik dipercayai mempunyai banyak faedah. Antaranya membantu membuang bahan buangan dalam badan, melancarkan sistem pencernaan, membantu memudahkan penyerapan nutrien, meningkatkan kesihatan badan mood, untuk mengelakkan dehidrasi.

Umumnya, air yang disiram mengandungi rasa semula jadi dari buah-buahan, sayur-sayuran, dan rempah-rempah, jadi anda tidak perlu menambahkan rasa tambahan.

Itulah sebabnya, minuman ini diketahui mempunyai kalori yang sangat sedikit. Jadi, minuman ini selamat untuk anda yang mengikuti program diet atau menurunkan berat badan.

Pelbagai cara untuk membuat air yang dimasukkan

Sumber: Avogel

Anda tidak semestinya selalu membelinya di luar! Anda boleh menikmati kesegaran air yang disuntikkan serta mendapatkan faedahnya dengan menjadikannya sendiri. Baiklah, lihatlah pelbagai cara untuk membuat air yang cepat dan mudah ini:

1. Strawberi, buah belimbing dan campuran pudina

Seperti buah-buahan pada umumnya, strawberi dan buah belimbing juga padat kandungan serat di dalamnya. Protein, kalsium, zat besi, vitamin A, vitamin C, magnesium, kalium, dan folat juga melengkapkan nilai pemakanan dalam strawberi.

Sementara itu, buah belimbing mengandungi sejumlah vitamin C, vitamin B5, protein, folat, kalium, dan magnesium.

Bahan-bahan:

 • 1 botol air masak
 • 3 strawberi, potong separuh
 • Buah 2 bintang, potong kecil
 • 3 helai daun pudina

Bagaimana cara untuk membuat:

Campurkan semua daun dan buah cincang ke dalam sebotol air mineral, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama kira-kira 12 - 24 jam. Air yang disuntik sudah siap diminum.

2. Campurkan lemon, timun, dan daun pudina

Banyak serat, protein, vitamin C, vitamin B6, dan kalium yang dapat Anda dapatkan secara percuma dari sebotol air yang berisi lemon.

Sementara kepingan timun akan menyumbang sejumlah protein, serat, vitamin C, vitamin K, magnesium, kalium, dan beberapa kalori.

Bahan-bahan:

 • 1 botol air masak
 • 10 keping timun
 • bahagian lemon
 • 3 helai daun pudina

Bagaimana cara untuk membuat:

Campurkan semua daun dan buah yang telah dipotong menjadi sebotol air mineral. Seterusnya, simpan di dalam peti sejuk selama kira-kira 12-24 jam. Air yang disuntik siap diminum.

3. Campurkan epal, kiwi dan tembikai

Epal kaya dengan karbohidrat, protein, serat, vitamin C, dan kalium. Kandungan nutrisi ini tidak jauh berbeza dengan buah kiwi yang dilengkapi dengan serat, protein, zat besi, kalium, folat, vitamin A, dan vitamin C.

Semua kombinasi ini akan lebih lengkap dengan penambahan tembikai yang mengandungi protein, karbohidrat, vitamin A, vitamin C, vitamin B5, dan kalium.

Bahan-bahan:

 • 1 biji epal, potong kecil
 • buah kiwi, cincang
 • tembikai, potong kecil

Bagaimana cara untuk membuat:

Campurkan semua buah yang telah dipotong menjadi satu botol air mineral. Kemudian biarkan di dalam peti sejuk selama satu malam penuh. Air yang diresapi siap menemani aktiviti anda.

4. Campurkan pir, kapur, dan halia

Pilihan air yang disuntik ini tidak kurang berkhasiat. Pir mengandungi karbohidrat, protein, serat, vitamin K, vitamin B2, vitamin B6, kalium, zat besi, magnesium, dan folat. Sementara limau menyumbang karbohidrat, serat, protein, dan vitamin.

Namun, rasanya tidak lengkap tanpa sedikit tambahan rempah halia yang mengandungi protein, serat, zat besi, vitamin C, vitamin B6, vitamin B2, kalium, magnesium, zat besi, dan folat.

Bahan-bahan:

 • 1 botol air masak
 • 1 biji pir, potong
 • hirisan halia nipis
 • hirisan lemon

Bagaimana cara untuk membuat:

Campurkan semua rempah dan buah yang telah dipotong menjadi sebotol air mineral. Akhirnya, simpan di dalam peti sejuk selama kira-kira 12-24 jam. Anda boleh menikmati hidangan yang menyegarkan ini semasa sejuk.

Recent Posts