Meneroka Fungsi dan Organ Penting dalam Sistem Reproduktif Manusia

Manusia boleh mempunyai keturunan kerana tubuh mereka mempunyai organ dan sistem pembiakan. Malangnya, masih banyak orang yang tidak mengetahui bahagian dan fungsi sistem pembiakan mereka sendiri. Sebenarnya, dengan mengetahui sistem pembiakan, anda dapat mengetahui dengan pasti bagaimana menjaga kesihatan tubuh anda sendiri. Ayuh, cari dengan lebih terperinci mengenai sistem pembiakan manusia dalam artikel ini.

Kenali sistem pembiakan wanita

Sistem pembiakan wanita mempunyai beberapa bahagian dengan fungsi masing-masing. Berikut adalah penjelasan mengenai sistem pembiakan wanita yang perlu anda ketahui.

1. Faraj

Ramai orang berpendapat bahawa vagina dapat dilihat dengan mata kasar. Ini adalah keliru. Faraj ada di dalam badan sehingga anda tidak dapat melihatnya secara langsung. Bahagian yang dapat anda lihat ketika anda menghadapi alat kelamin anda disebut vulva.

Faraj itu sendiri adalah saluran yang menghubungkan serviks (leher rahim) ke bahagian luar badan. Lokasi faraj tepat di belakang pundi kencing, sedikit lebih rendah daripada rahim.

Fungsi organ yang satu ini adalah sebagai saluran kelahiran bayi semasa melahirkan dan tempat keluarnya darah semasa haid. Faraj juga merupakan titik akses bagi sperma untuk mencapai rahim.

2. Rahim (rahim)

Rahim adalah organ kecil berongga yang berbentuk seperti pir. Organ ini terletak di antara pundi kencing dan rektum. Bahagian bawah rahim adalah tiub yang disebut serviks. Serviks menghubungkan vagina ke rahim.

Rahim mempunyai banyak fungsi penting dalam proses pembiakan. Semasa kitaran haid yang normal, lapisan rahim (endometrium), akan ditutup dengan pembekuan darah yang menebal. Ini dilakukan sebagai usaha untuk mempersiapkan kehamilan. Sekiranya tidak ada persenyawaan, maka bekuan darah akan menumpahkan dan keluar melalui faraj. Nah, proses menumpahkan darah ini disebut haid.

Sebaliknya, sekiranya persenyawaan berlaku, rahim akan menjadi rumah bagi embrio tumbuh dan berkembang sebelum dilahirkan.

3. Ovari

Ovari adalah kelenjar berbentuk bujur kecil yang terletak di sisi kanan dan kiri rongga pelvis, tepat di sebelah bahagian atas rahim. Ovari berfungsi menghasilkan telur dan hormon seks wanita, seperti estrogen dan progesteron.

4. Tiub fallopio

Tiub fallopio adalah dua tiub panjang dan nipis yang mengalir dari hujung kanan dan kiri di bahagian atas rahim hingga ke hujung ovari.

Organ ini berfungsi sebagai saluran untuk telur (ovum) bergerak dari ovari ke rahim. Konsepsi, atau persenyawaan telur oleh sperma, berlaku di tiub fallopi.

Kemudian, telur yang disenyawakan di tiub fallopio akan bergerak ke rahim.

5. Vulva

gambaran vulva (di luar faraj)

Vulva adalah bahagian luar anatomi faraj yang dapat anda lihat dengan mata kasar. Bahagian ini terdiri daripada:

  • Labia majora. Labira majora juga dikenali sebagai "bibir besar". Kawasan ini mengandungi banyak kelenjar peluh dan minyak. Selepas akil baligh, labia majora akan ditutup dengan rambut halus.
  • Labia minora. Labia minora disebut sebagai "bibir kecil." Disebut kerana bahagian ini sangat kecil, sekitar 5 cm. Labia minora berada di dalam labia majora, dan mengelilingi bukaan faraj dan uretra (lubang tempat anda membuang air kecil). Jadi, lubang di mana air kencing keluar dari badan berbeza dengan lubang di mana darah keluar ketika anda haid.
  • kelentit. Klitoris adalah penonjolan kecil di dalam labia minora. Klitoris ditutup dengan lipatan kulit, yang disebut prepuce, mirip dengan kulup di hujung zakar. Seperti pada zakar, klitoris dikelilingi oleh banyak saraf sehingga sangat sensitif terhadap rangsangan dan boleh mengeras (tegak).

Kenali sistem pembiakan lelaki

Seperti wanita, sistem pembiakan lelaki juga terdiri daripada banyak bahagian. Setiap bahagian pasti mempunyai fungsi pentingnya sendiri. Berikut adalah bahagian sistem pembiakan lelaki yang perlu anda ketahui.

1. Zakar

ilustrasi zakar dan testis (testis)

Zakar adalah organ seks lelaki. Biasanya, organ ini akan mencapai ukuran maksimum semasa akil baligh. Zakar terdiri daripada tiga bahagian utama, pangkal (radix), batang (corpus), dan kepala (glans).

Di hujung kepala zakar terdapat bukaan untuk uretra mengeluarkan air kencing dari badan. Lubang ini juga berfungsi untuk mengeluarkan cecair mani ketika seorang lelaki mencapai klimaks (orgasme).

Di sepanjang batang zakar, di sisi kiri dan kanan, terdapat tisu yang disebut corpus cavernosum. Tisu ini akan dipenuhi dengan darah ketika seorang lelaki terangsang secara seksual. Apabila tisu ini dipenuhi dengan darah, zakar menjadi kaku dan tegak, yang membolehkan lelaki menembusi semasa melakukan hubungan seksual.

2. Skrotum

Skrotum adalah kantung kulit yang longgar yang tergantung di belakang zakar. Bahagian badan yang satu ini juga dikenali sebagai testis dan berkait rapat dengan testis. Selain berfungsi membungkus testis, skrotum juga berperanan menyokong testis untuk menghasilkan sperma normal.

Agar lelaki menghasilkan sperma yang berkualiti, testis mesti berada pada suhu yang tepat, yang sedikit lebih sejuk daripada suhu badan. Kehadiran otot khas di dinding skrotum membolehkan testis mengekalkan suhu optimum untuk pengeluaran sperma.

3. Zakar

Testis atau yang biasa disebut sebagai testis, testis, atau biji kemaluan adalah organ berbentuk bujur. Organ ini berada di dalam kantung di sebelah kanan dan kiri belakang zakar.

Fungsi utama testis adalah untuk menghasilkan dan menyimpan sperma dan menghasilkan testosteron. Testosteron adalah hormon lelaki yang bertanggungjawab untuk menghasilkan sperma dan memberikan perubahan pada tubuh semasa baligh.

Biasanya, buah zakar lelaki akan mula tumbuh sekitar usia 10-13 tahun. Semasa testis tumbuh, kulit di sekitar skrotum menjadi lebih gelap, digantung, dan mempunyai rambut. Ukuran testis setiap lelaki berbeza, tetapi rata-rata testisnya panjang antara 5-7.5cm dan lebar 2.5cm.

Cara menjaga sistem pembiakan manusia

Setelah mengetahui anatomi dan fungsi sistem pembiakan manusia, anda juga perlu memahami cara merawat organ yang satu ini. Memandangkan, sistem pembiakan manusia sangat sensitif sehingga perawatan yang diperlukan tidak boleh sewenang-wenangnya. Inilah panduan ringkas untuk menjaga sistem pembiakan manusia.

  • Setelah selesai membuang air kecil, pastikan zakar dan faraj dibersihkan dan dikeringkan dengan baik dan bersih.
  • Elakkan menggunakan serbuk, sabun wangi, gel, dan antiseptik kerana ini boleh mempengaruhi keseimbangan bakteria dan tahap pH yang sihat di kawasan genital, menyebabkan kerengsaan.
  • Tukar seluar dalam secara berkala setiap hari.
  • Terdapat banyak jenis seluar dalam untuk lelaki dan wanita. Secara amnya, pilih seluar dalam yang diperbuat daripada kapas untuk penggunaan seharian.
  • Pilih pakaian atau seluar yang longgar kerana ia bagus untuk organ pembiakan anda. Memakai pakaian dan seluar yang terlalu ketat boleh menjadikan kawasan kelamin lembap, yang boleh menyebabkan jangkitan.
  • Semasa anda dan pasangan anda merancang untuk melakukan hubungan seks, anda harus terlebih dahulu membersihkan kawasan kemaluan sebelum tidur. Membersihkan kawasan kemaluan selepas hubungan seks sama pentingnya.
  • Gunakan kondom untuk mencegah penyakit kelamin dan kehamilan yang tidak diingini.

Recent Posts