Sepak Takraw: Sejarah, Peraturan dan Teknik Bermainnya •

Sepak takraw adalah permainan bola kecil yang menggabungkan sekurang-kurangnya dua teknik sukan yang popular, iaitu bola tampar dan bola sepak. Sukan tradisional ini mempunyai permainan yang serupa dengan bola tampar, tetapi menyerang dan mempertahankan lebih banyak menggunakan kaki. Sepak takraw telah dipertandingkan dalam kejohanan antarabangsa, walaupun mungkin tidak begitu popular di antara beberapa orang.

Sekilas takraw

Istilah sepak takraw terdiri dari kata-kata “sepak” yang bermaksud sepakan dalam bahasa Melayu dan “takraw” yang bermaksud bola rotan dalam bahasa Thailand. Sukan ini berasal dari negara-negara di Asia Tenggara sejak abad ke-15, kini telah berkembang dan mula dipertandingkan dalam kejohanan antarabangsa, seperti Sukan SEA dan Sukan Asia.

Objektif permainan adalah menendang bola ke atas gawang dan masuk ke gelanggang lawan untuk mendapatkan mata. Tidak seperti permainan bola tampar, pemain sepak takraw tidak boleh bersentuhan dengan bola dengan tangan atau tangan mereka. Namun, pemain dibenarkan menggunakan kaki, kepala dan dada untuk menyentuh bola.

Peraturan dalam permainan sepak takraw

Persekutuan Sepak Takraw Antarabangsa (ISTAF) mengatur peraturan pertandingan, termasuk peralatan dan pakaian pemain semasa perlawanan. Berikut adalah beberapa peraturan asas dalam permainan sepak takraw yang perlu anda ketahui.

1. Kedudukan dan bilangan pemain

Permainan sepak takraw memberi dua pasukan, di mana setiap pasukan terdiri daripada tiga pemain. Setiap pemain akan mempunyai peranan tertentu dalam permainan, iaitu tekong , pembunuh , atau pengumpan . Kedudukan tekong berada di bulatan tengah padang, sementara pembunuh dan pengumpan berada di kiri dan kanan padang berhampiran jaring.

Setiap peranan pemain sepak takraw akan menentukan tugas dan peranan mereka semasa permainan, berikut adalah penjelasan.

 • Tekong (Pelayan). Pemain ini bertugas untuk memulakan permainan. Semasa melakukan servis, tekong dapat menendang bola dengan kelajuan tinggi sehingga menyukarkan lawan untuk bertahan.
 • Pembunuh (Penyerang). Pemain ini ditugaskan untuk melakukan serangan ke lapangan lawan. Semasa masih hidup, pembunuh atau penyerang akan bertanggungjawab menyekat tendangan dan menghancurkan dari pihak lawan.
 • Pengumpan. Pemain ini mesti mempunyai kawalan atau kawalan bola yang tinggi. Semasa memegang bola, pengumpan mesti dapat memberi umpan yang mudah penyerang pelaksanaan. Pengumpan mesti juga mempunyai kemampuan untuk melakukan sepakan dan blok.

2. Peralatan dan padang permainan

Secara umum, padang permainan sepak takraw mirip dengan bulu tangkis, tetapi dengan perbezaan tertentu. Bola sepak takraw pada asalnya berbentuk rotan anyaman, tetapi kini telah menggunakan bahan serat sintetik. Sejumlah peraturan mengenai peralatan dan lapangan untuk pertandingan sepak takraw adalah seperti berikut.

 • Bola berbentuk bulat dan terbuat dari serat sintetik dengan 12 lubang dan 20 simpang anyaman. Bola mempunyai lilitan 41-43 cm dan berat 170-180 gram untuk lelaki, sementara keliling 42-44 cm dan berat 150-160 gram untuk wanita.
 • Padang permainan berukuran 13.4 x 6.1 meter yang terbahagi kepada dua dengan jaring dengan ketinggian 1.52 meter untuk lelaki dan 1.42 meter untuk wanita.
 • Pakaian sukan terdiri daripada jersi , seluar pendek, stoking, dan kasut sukan. Semua jersi mesti dimasukkan dan mempunyai bilangan pemain masing-masing. Kapten pasukan akan memakai tali di lengan kiri yang mempunyai warna yang berbeza dari jersi .

3. Pengiraan skor pertandingan

Poin dalam pertandingan sepak takraw dapat diperoleh jika pemain dapat memasukkan bola ke lapangan permainan lawan dan lawan tidak dapat mengembalikan bola, atau lawan melakukan kesalahan. Setiap syarat ini akan bernilai satu mata.

Secara amnya, pasukan pertama yang menjaringkan 21 mata pertama memenangi set tersebut. Sekiranya terdapat seri 20-20 mata, pengadil akan memperpanjang set sehingga salah satu pasukan mempunyai kelebihan dua mata atau maksimum 25 mata.

Permainan berlangsung dalam dua set dengan rehat dua minit. Pasukan yang menang dalam dua set akan memenangi perlawanan. Namun, jika kedua-dua pasukan mendapat satu set kemenangan, akan ada perpanjangan set tali leher .

Ikatan putus atau set ketiga ini hanya akan dimainkan hingga 15 mata. Sekiranya seri 14-14, akan ada perpanjangan pertandingan sehingga salah satu pasukan mempunyai kelebihan dua mata atau maksimum 17 mata.

Cara bermain dan melakukan pelanggaran dalam sepak takraw

Sebelum pemain, kapten atau wakil kedua-dua pasukan akan melemparkan duit syiling untuk memilih bahagian gelanggang atau melakukan servis terlebih dahulu. Permainan sepak takraw bermula ketika pengumpan baling bola ke tekong untuk melakukan servis dan menendang bola ke gelanggang lawan. Sehingga bola melintasi jaring, pengumpan dan penyerang harus kekal di pihak mereka.

Parti lawan mesti dapat mengembalikan bola ke atas gawang tidak lebih dari tiga sentuhan. Menyentuh semua bahagian badan secara amnya dibenarkan, kecuali menyentuh dengan tangan, dari bahu hingga hujung jari.

Semasa permainan, pasukan dapat memperoleh mata dengan memasukkan bola ke gelanggang lawan atau memanfaatkan kesalahan pasukan lawan. Berikut adalah beberapa kesilapan dari pasukan lawan yang mungkin berlaku.

 • Tendang bola di luar batas
 • Bola gagal melintasi ke gelanggang lawan
 • Pemain menyentuh jaring sambil menendang bola
 • Membuat lebih daripada tiga sentuhan sebelum mengembalikan bola ke atas jaring
 • Sentuh bola dengan lengan atau tangan anda
 • Menyentuh bola yang masih ada di padang permainan lawan
 • Tekong berkhidmat dengan melompat atau tanpa berada di atas tanah
 • Tekong gagal membuat hubungan semasa perkhidmatan
 • Bola terkena jaring
 • Bola memukul siling, tanah atau bahagian gelanggang yang lain

Teknik dan kemahiran permainan sepak takraw

Seorang atlet akan melakukan pergerakan akrobatik, sama ada melakukan servis, bertahan, atau menyerang. Hasilnya, teknik sepak takraw ini sangat memerlukan ketangkasan, kelenturan, dan kekuatan badan seseorang. Sejumlah teknik dan kemahiran yang boleh dilakukan oleh pemula ketika berlatih sepak takraw adalah seperti berikut.

 • Sepakan di dalam. Sepakan yang paling biasa dan asas dalam permainan sepak takraw yang berfungsi mengawal bola. Gunakan bahagian dalam kaki untuk menyentuh bola, sementara kaki yang lain berfungsi sebagai penyokong.
 • tendangan luar. Pergerakan tendangan ini dengan bahagian luar kaki berfungsi untuk mendorong bola ke atas. Gunakan sebelah kaki sebagai penyokong, sementara kaki yang lain membengkokkan pada sudut 90 darjah sambil menunjuk ke luar untuk menyentuh bola.
 • kepala. Tidak seperti teknik tandukan dalam bola sepak, dalam sepak takraw ini akan dilakukan oleh pemain dengan dahi untuk membuat bola terbang ke atas. Anda boleh melakukan ini jika bola terlalu tinggi dan sukar dijangkau dengan tendangan.
 • Sepakan kuda berfungsi. Tendangan tinggi dengan kaki anda, untuk menendang bola di bahu dan kepala anda. Teknik servis yang mencabar, tetapi cukup berkesan untuk mendapatkan mata. Pergerakan ini sangat memerlukan kemahiran dan fleksibiliti tinggi dari seorang atlet.
 • Gulung lonjakan. Teknik serangan atau menghancurkan dengan unsur-unsur akrobatik, yang merujuk kepada melompat dengan satu kaki, memutar ke arah bola ditujukan, dan menggunakan kaki yang lain untuk menendang bola ke atas bahu yang bertentangan.

Dengan mengetahui peraturan, teknik, dan cara bermain sepak takraw, sudah tentu akan memudahkan anda menguasai sukan ini. Untuk dapat bermain sepak takraw dengan lancar bukanlah sesuatu yang mudah, anda perlu kerap berlatih bersama rakan atau jurulatih profesional agar latihan anda lebih berkesan.

Recent Posts