5 Cara Mengatasi Kesukaran Tidur Yang Boleh Anda Cuba •

Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi insomnia atau insomnia sebagai gangguan tidur. Sebabnya, insomnia boleh menyebabkan pelbagai kesan terhadap kesihatan, termasuk tekanan yang berpanjangan. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa orang yang kurang tidur cenderung merasa marah, stres, dan keletihan emosi. Oleh itu, pertimbangkan penjelasan berikut mengenai cara mengatasi insomnia.

Pelbagai cara untuk mengatasi insomnia

Bagi anda yang mengalami masalah tidur, anda mungkin telah mencuba pelbagai cara untuk mengatasinya sehingga anda merasa tertekan. Anda boleh mencuba beberapa cara berikut untuk mengatasi insomnia:

1. Tetapkan jadual tidur secara beransur-ansur

Anda mungkin ingin segera mendapat waktu tidur yang optimum. Walau bagaimanapun, anda harus membuat penyesuaian terhadap waktu tidur anda secara beransur-ansur untuk memudahkan hidup. Sebagai contoh, jika anda terbiasa tidur hanya empat jam sehari, secara beransur-ansur meningkatkan jumlah tidur yang anda dapat.

Sekiranya anda menambah 15 minit tidur malam ini, tambahkan 15 tidur lagi pada malam berikutnya. Lakukan ini sehingga anda terbiasa dan cukup tidur. Bukan itu sahaja, cuba jaga waktu tidur dan berjaga. Kaedah ini cukup berkesan untuk mengatasi insomnia.

Sebaliknya, hindari kebiasaan "membalas dendam" kerana tidur selama belasan jam pada hujung minggu. Sebabnya, kaedah ini hanya akan mengganggu waktu tidur anda lagi. Lebih-lebih lagi, kaedah ini juga tidak dapat mengatasi tekanan akibat insomnia.

2. Wujudkan suasana yang selesa sebelum tidur

Cara lain yang boleh anda lakukan untuk mengatasi tekanan akibat insomnia adalah dengan mewujudkan suasana yang selesa di kawasan tidur. Contohnya, membersihkan dan membersihkan bilik anda sebelum anda tidur.

Bukan hanya itu, menggunakan bilik dan tempat tidur hanya ketika anda benar-benar mahu tidur juga penting untuk membantu anda berehat dan tertidur dengan segera. Ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mewujudkan suasana yang selesa di dalam bilik, seperti:

  • Cuba pastikan suhu bilik tetap sejuk dan pastikan bilik berada dalam suasana yang tenang.
  • Matikan semua lampu terang, termasuk mematikan penggera dan pemberitahuan dari telefon anda.
  • Elakkan melihat jam ketika hendak tidur atau ketika anda bangun di tengah malam.
  • Hentikan semua aktiviti sekurang-kurangnya satu jam sebelum tidur, kemudian lakukan rutin sebelum tidur.
  • Tetapkan penggera untuk bangun pada waktu yang sama setiap hari, termasuk hujung minggu.
  • Gunakan bilik hanya untuk tidur dan melakukan hubungan seks dengan pasangan.
  • Keluar dari bilik jika anda tidak dapat tidur setelah setengah jam mencuba, dan lakukan aktiviti menenangkan di bilik lain sehingga mengantuk masuk.

3. Elakkan pelbagai gangguan sebelum tidur

Mengelakkan pelbagai gangguan sebelum tidur juga boleh menjadi cara untuk mengatasi tekanan akibat insomnia. Salah satu gangguan terbesar yang mungkin tidak anda ketahui adalah penggunaan peranti elektronik. Sudah tentu, siapa yang tidak suka bermain telefon pintar berbaring, atau menonton televisyen sambil berehat di tempat tidur?

Malangnya, tabiat ini berpotensi membuat anda berfikir lebih banyak, stres, dan sukar tidur. Lebih baik, sediakan waktu tidur anda dengan merehatkan badan dan mewujudkan suasana yang menyokong untuk tidur nyenyak.

Anda boleh mencuba mandi air hangat, meregangkan badan, melakukan meditasi, mendengar muzik, atau membaca buku sambil menyambut tidur. Tidak perlu memaksa diri jika anda tidak dapat langsung tertidur. Setiap beberapa minit, cuba ubah aktiviti yang boleh anda lakukan sehingga anda merasa mengantuk.

4. Mengehadkan pengambilan bahan tertentu sebagai cara mengatasi insomnia

Pelbagai bahan yang anda konsumsi boleh mempengaruhi atau benar-benar memicu tekanan untuk tidur. Ya, kafein dalam minuman seperti teh, kopi, soda, dan nikotin yang terdapat dalam rokok boleh membuat insomnia anda bertambah buruk. Oleh itu, jika anda berusaha mengatasi insomnia, cubalah hadkan pengambilan kedua-duanya.

Sudah tentu, anda masih boleh mengambil minuman berkafein, tetapi pastikan untuk mengurangkan pengambilan anda, terutama pada waktu malam sebelum tidur. Sebabnya, kafein boleh mengganggu proses tidur, malah mencegah anda tertidur. Daripada minum kopi, lebih baik minum susu suam atau teh herba.

Selain itu, nikotin dalam rokok adalah perangsang yang membuat anda bangun dan menghadapi masalah tidur. Sebenarnya, perokok memerlukan waktu lebih lama untuk tidur, sering bangun di tengah malam, jadi dia tidak dapat tidur nyenyak.

Bukan hanya itu, Institut Alkohol dan Penyalahgunaan Alkohol Nasional menjelaskan bahawa pengambilan alkohol juga boleh mempengaruhi kerja tubuh dalam menangani tekanan. Oleh itu, lebih baik menghindari minuman berkafein, alkohol, dan rokok sebagai cara mengatasi insomnia.

4. Melakukan senaman secara berkala

Cara lain yang boleh anda gunakan untuk mengatasi tekanan akibat insomnia adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Ya, senaman mempunyai banyak faedah kesihatan. Salah satunya, menolong anda tidur dengan cepat pada waktu malam.

Selain itu, senaman seperti berenang atau berjalan kaki dapat melepaskan ketegangan yang anda rasakan pada waktu itu. Dengan cara itu, tekanan yang anda alami dapat dikurangkan dan anda dapat tidur dengan lebih nyenyak. Namun, pastikan untuk tidak melakukan sukan yang terlalu berat, terutamanya menjelang waktu tidur, ya.

Sebabnya, senaman yang berat sebelum tidur benar-benar membuat anda terjaga dan menjadikannya lebih sukar untuk tidur. Sebaik-baiknya, anda harus melakukan senaman pada waktu pagi atau petang. Namun, jika anda terpaksa bersenam pada waktu malam, cubalah menyelesaikan latihan sekurang-kurangnya 90 minit sebelum tidur.

5. Dapatkan pertolongan profesional sebagai kaedah mengatasi insomnia

Sekiranya pelbagai cara mengatasi insomnia yang disebutkan di atas tidak dapat membantu anda tidur nyenyak, periksa keadaan kesihatan anda dengan pakar. Tujuannya adalah untuk mengetahui sama ada terdapat atau tidak masalah kesihatan yang menjadi penyebab berlakunya insomnia atau insomnia anda. Sebabnya, insomnia atau kesukaran tidur yang anda alami mungkin berpunca dari masalah kesihatan mental.

Cuba dapatkan bantuan profesional dari ahli psikologi untuk mengatasi tekanan dari insomnia yang telah mengganggu anda. Seorang ahli psikologi boleh mencadangkan terapi kognitif dan tingkah laku untuk mengetahui apa yang menyebabkannya. Terapi ini juga dapat melatih anda untuk mengatasi masalah melalui peningkatan kebiasaan. .

Di samping itu, tidak ada salahnya menyimpan jurnal peribadi untuk merakam tabiat tidur anda, termasuk apa-apa yang terasa mengganggu. Ini akan membantu ahli terapi dalam memberikan rawatan yang tepat untuk gangguan tidur anda.

Recent Posts