Refleksologi, Apa Faedahnya? Siapa yang Tidak Perlu Refleksologi?

Refleksologi boleh menjadi pilihan untuk memanjakan diri di luar kesibukan anda. Berbeza dengan urutan atau urutan biasa, refleksologi lebih memfokuskan pada titik pada badan, terutama pada kaki dan tangan. Titik-titik badan disambungkan secara langsung ke saraf organ, jadi apabila diurut akan mempengaruhi fungsi organ.

Ada yang mengatakan bahawa refleksologi mempunyai banyak manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, yang lain mengatakan bahawa melakukan urut ini mempunyai risikonya. Jadi apa faedah dan risiko melakukan urutan ini?

Manfaat refleksologi untuk kesihatan

Walaupun tidak terlalu banyak, ada beberapa kajian yang menunjukkan bahawa refleksologi baik untuk tubuh dan mempunyai manfaat untuk tubuh. Inilah faedahnya:

1. Mengurangkan tahap kegelisahan

Kajian yang melibatkan sekumpulan wanita yang memasuki masa pramenopause (yang mempunyai tahap tekanan dan kemurungan yang tinggi) menunjukkan bahawa refleksologi dapat membantu dengan keadaan psikologi yang terganggu. Ini juga terbukti dalam kajian lain yang dilakukan pada tahun 2015. Dalam kajian itu, pesakit yang menerima refleksologi sebelum pembedahan vena varikos dilaporkan cenderung mengalami kegelisahan dan rasa sakit yang lebih rendah semasa operasi sehingga rawatan berlangsung.

2. Membantu rawatan barah

Titik yang ditekan ketika melakukan refleksologi mempengaruhi kerja organ atau kelenjar di dalam badan. Ini terbukti cukup bermanfaat bagi pesakit yang menjalani rawatan barah. Refleksologi yang dilakukan pada pesakit barah dapat meningkatkan selera makan, mencegah pelbagai gangguan pencernaan, mencegah keletihan dan gangguan tidur, dan menjaga mood.

Kajian yang memberikan refleksologi kepada 87 pesakit barah, menunjukkan peningkatan 100% dalam kualiti hidup pasien ini. Sementara kajian lain juga menyebutkan bahawa pesakit yang melakukan urutan ini cenderung mengalami kesakitan dan kesakitan yang lebih sedikit daripada yang tidak.

3. Melancarkan peredaran darah

Satu titik di telapak kaki secara langsung berkaitan dengan jantung dan saluran darah di dalam badan, sehingga ketika anda melakukan refleksologi, ia akan mempengaruhi fungsi jantung. Beberapa kajian menunjukkan bahawa melakukan refleksi dapat meningkatkan kesihatan jantung. Ini kerana kesan tekanan yang diterima semasa refleksologi adalah sama dengan refleks baroreceptor yang dihasilkan oleh tubuh untuk mengawal fungsi jantung.

4. Kesan yang baik bagi penghidap diabetes mellitus jenis 2

Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2014 mengkaji hubungan antara pemberian refleksologi dan gejala dan tanda-tanda yang dialami oleh orang yang menghidap diabetes. Dari kajian ini, diketahui bahawa pesakit diabetes yang mengurut refleksologi secara rutin telah mengawal kadar gula dalam darah dan mengalami gejala dan komplikasi yang lebih sedikit.

5. Melegakan sakit kepala

Sebanyak 220 pesakit yang sering mengalami sakit kepala diberi terapi refleksologi selama enam bulan. Kemudian dalam 3 bulan terapi, 81% pesakit mengakui bahawa gejala sakit kepala mereka yang kerap telah berkurang dan 19% daripada mereka yang selalu mengambil ubat penahan sakit mengatakan mereka telah berhenti menggunakan ubat tersebut.

Lalu, siapa yang tidak boleh menjalani urutan refleksologi?

Sebenarnya refleksologi sangat selamat untuk dilakukan dan tidak ada kesan buruk terhadap kesihatan. Namun, ada syarat-syarat tertentu yang menghalangi anda melakukan refleksologi, iaitu:

  • Kecederaan kaki. Sudah tentu, apabila anda mengalami kecederaan, luka, gout, atau radang pada kaki, anda tidak boleh melakukan refleksologi. Terapi yang anda lakukan hanya akan memperburuk kecederaan anda.
  • Kehamilan. Terapi refleksi lebih baik dielakkan oleh wanita yang hamil, terutamanya ketika kehamilan masih pada trimester pertama. Tekanan yang diterima pada tapak kaki akan merangsang kontraksi pada wanita hamil.
  • Mengalami masalah pembekuan darah . Terapi refleksologi dapat meningkatkan peredaran yang kemudian berpotensi menyebabkan pembekuan darah di jantung dan kawasan otak.

Recent Posts