Bolehkah Anda Makan Mi Segera Semasa Hamil? -

Bolehkah saya makan mi segera semasa mengandung? Sebilangan wanita hamil mungkin mempersoalkan perkara ini. Mi segera memang murah, senang dibuat, dan sedap. Walaupun begitu, mi segera bukan makanan berkhasiat. Namun, jika anda mengidam semasa hamil, bolehkah anda makan mi segera sesekali? Ini adalah penjelasan penuh.

Bahan-bahan dalam mi segera

Dipetik dari laman web rasmi World Instant Noodles Association (WINA), karbohidrat adalah kandungan tertinggi dalam mi segera. Sekurang-kurangnya dalam 100 gram mi segera, mengandungi 60 gram karbohidrat.

Mie segera mengandungi karbohidrat kerana mereka menggunakan tepung gandum sebagai bahan utama.

Bukan hanya karbohidrat, mi segera juga tinggi kalori dan mengandungi MSG yang menjadikannya sangat sedap.

Satu hidangan mi segera mempunyai 300-500 kilo kalori. Sementara itu, berdasarkan Kadar Kecukupan Nutrisi (RDA) 2019, lelaki memerlukan 2650 kalori sehari dan wanita memerlukan 2250 kalori sehari.

Jumlah kalori dan MSG yang tinggi, boleh mencetuskan masalah kesihatan ketika makan mi semasa mengandung, seperti kegemukan dan tekanan tinggi.

Kemudian, bolehkah anda makan mi segera semasa mengandung?

Sebenarnya, mi segera bukanlah makanan yang boleh dimakan terlalu kerap di semua kalangan, termasuk wanita hamil.

Inilah sebab mengapa wanita hamil dilarang makan mi segera.

Mi segera mengandungi bahan tambahan makanan

Dipetik dari artikel BPOM, satu hidangan mi segera mengandungi 0.35 mg / kg berat badan natrium benzoat dan 0.4 mg / kg berat badan natrium metabisulfit.

Pengawet dalam mi segera masih selamat untuk dimakan. Namun, jika dimakan terlalu kerap, ia boleh menjadi masalah.

Contohnya, ketika wanita hamil makan mi segera 3 kali sehari. Kemudian, kalikan jumlah bahan pengawet dengan 3 kali ganda penggunaannya.

Akibatnya, anda telah menggunakan 1.05 mg / kg pengawet natrium benzoat dan 1.2 mg / kg natrium metabisulfit dalam sehari.

Sebenarnya, had maksimum pengambilan pengawet natrium benzoat ialah 0.5 mg / kg berat badan dan natrium metabisulfit hanya 0.7 mg / kg berat badan.

Kandungan garam tinggi

Selain pengawet yang terlalu tinggi, mi segera juga tinggi kandungan garam. Sekurang-kurangnya, mi segera mengandungi natrium sebanyak 470 mg.

Sekiranya wanita semasa mengandung makan mi segera lebih dari sekali sehari, ini boleh melebihi pengambilan natrium dalam sehari.

Untuk makluman, keperluan natrium untuk wanita berusia 19-35 tahun hanya 1200-1400 mg. Apabila anda makan dua kali sehari, anda mendapat 940 mg sodium hanya mee segera.

Sebenarnya, wanita hamil akan mengambil banyak makanan dalam sehari untuk memenuhi keperluan pemakanan janin yang mungkin juga mengandungi sodium.

Berisiko mendapat tekanan darah tinggi

Mi segera mempunyai rasa yang sangat masin kerana mengandungi banyak garam dan monosodium glutamat (MSG).

Makan makanan tinggi garam untuk jangka masa panjang dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami tekanan darah tinggi, terutama mereka yang sudah mempunyai risiko hipertensi.

Tekanan darah tinggi semasa kehamilan tidak selalu berbahaya, tetapi boleh menyebabkan komplikasi kehamilan seperti preeklamsia.

Mempunyai faktor risiko hipertensi dan ditambah dengan makan mi segera semasa mengandung boleh menjadi sangat berbahaya bagi kesihatan ibu dan bayi.

Menjadikan perut cepat lapar

Pada dasarnya, wanita hamil lebih cepat lapar kerana makanan yang dimakan dibahagikan antara mereka dan janin.

Namun, makan mi segera bukanlah suatu alasan kerana ia tidak dapat menggantikan nutrien yang diperlukan semasa kehamilan.

Mie segera menjadikan perut cepat lapar kerana kandungan karbohidrat yang tinggi, sehingga dapat menaikkan gula darah dengan cepat.

Namun, kenaikan gula darah yang cepat menjadikan mi segera memerlukan masa yang lama untuk dicerna.

Masa yang lama untuk mencerna makanan menjadikan saluran pencernaan bekerja keras, kerana terpaksa memecah nutrien mi selama berjam-jam.

Sebenarnya, makanan yang diproses biasanya tidak berserat dapat dicerna lebih cepat.

Proses pencernaan mi yang perlahan juga memberi kesan kepada penyerapan nutrien yang diperoleh oleh badan dari mi, sementara nutrien yang diperoleh dari mi sangat kurang.

Menurunkan tahap insulin

Kekurangan nutrien kerana makan mi segera semasa mengandung berlebihan boleh mencetuskan badan untuk menghidupkan isyarat lapar.

Selain itu, tubuh juga mengeluarkan sejumlah besar insulin yang menyebabkan gula darah turun dengan cepat.

Penurunan gula darah dalam masa yang singkat membuat anda merasa lembap, jadi wanita hamil akan makan lebih banyak untuk memulihkan tenaga.

Ini boleh membuat kitaran makan berlebihan yang sukar dielakkan. Makan berlebihan boleh mencetuskan risiko kelebihan berat badan semasa mengandung yang boleh membahayakan wanita hamil dan janin mereka.

Namun, secara amnya, makan mi segera masih dibenarkan asalkan dimakan dengan betul.

Petua sihat untuk makan mi segera semasa hamil

Walaupun mempunyai banyak kesan yang tidak baik, makan mi segera ketika hamil masih dibenarkan selagi tidak terlalu kerap.

Ini adalah petua untuk memasak mi segera untuk dimakan semasa mengandung.

  • Gunakan setengah bungkus perasa untuk mengurangkan pengambilan garam.
  • Masukkan bahan-bahan lain, seperti telur, daging, dan pelbagai sayur-sayuran.

Tidak apa-apa makan mi semasa hamil sebagai lauk, tetapi elakkan menjadikannya makanan pokok.

Ingat, mi segera adalah makanan segera dan dianggap tidak mempunyai kandungan nutrisi sehingga tidak perlu dikonsumsi terlalu kerap.

Recent Posts