Diet Mayo Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan, Tetapi Adakah Sihat? •

Anda mungkin pernah mendengar diet mayo. Atau mungkin anda pernah melaluinya? Ramai yang mengatakan diet yang bergantung pada makanan tanpa garam boleh berkesan menurunkan berat badan hingga 5 kg dalam dua minggu! Berminat?

Tunggu sebentar, adakah diet ini sihat?

Apa itu diet mayo?

Diet mayo yang telah lama wujud adalah sejenis diet yang terutamanya membatasi pengambilan karbohidrat dan garam. Mereka yang mengikuti diet mayo akan diminta untuk mematuhi peraturan dan sekatan yang ada selama 13 hari. Diet ini menjanjikan penurunan berat badan hingga 7 kg selama 13 hari kitaran.

Pada masa ini, terdapat banyak katering makanan yang menyediakan menu diet mayo selama 13 hari, jika anda memperhatikan, biasanya jenis menu yang disajikan dikukus atau dibakar. Tidak ada nasi, menu dikuasai oleh sayur-sayuran dan sumber protein. Jangan lupa makanan diproses tanpa garam.

Oleh penyelidik, diet ini juga disebut diet fad, yang bermaksud bahawa faedah untuk kesihatan belum terbukti dan kesan jangka panjang tidak diketahui. Diet mayo ini tidak ada kaitan dengan Mayo Clinic. Tuntutan penurunan berat badan yang cepat dalam diet mayo mungkin disebabkan oleh pengurangan pengambilan karbohidrat secara drastik.

Mengapa anda dapat menurunkan berat badan secara drastik kerana diet mayo?

Sebagai sumber tenaga utama, karbohidrat dalam badan akan disimpan dalam bentuk glikogen yang kemudian digunakan sebagai bahan bakar untuk aktiviti anda. Apabila simpanan glikogen ini habis, tubuh akan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga.

Namun, apabila badan anda masih tidak mendapat karbohidrat, lama-kelamaan protein akan dipecah untuk dijadikan sumber tenaga. Kerana badan anda tidak dapat menyimpan protein seperti karbohidrat, lama-kelamaan badan anda akan kekurangan protein. Asid amino tidak lagi dapat digunakan untuk memperbaiki sel-sel badan yang rosak. Tanda yang paling ketara apabila badan anda kekurangan protein adalah penurunan jisim otot. Ini boleh menjadikan anda kelihatan kurus.

Apakah akibatnya jika kita mengehadkan pengambilan garam?

Mengehadkan pengambilan garam dalam diet ini didakwa dapat menurunkan berat badan. Ini sama sekali tidak salah kerana garam mengikat air di dalam badan. Sekiranya anda sudah biasa dengan istilah tersebut kembung aka badan "bengkak", maka garam adalah salah satu penyebabnya kembung. Atau jika anda selalu merasa dahaga setelah makan makanan masin, sifat mengikat air adalah apa yang berlaku pada badan anda.

Diet mayo sangat membatasi pengambilan garam, jadi tidak mustahil anda kerap membuang air kecil. Ini kerana tidak ada garam yang dapat mengikat air di dalam badan anda. Garam juga mengandungi natrium, sebatian elektrolit yang berfungsi untuk mengekalkan keseimbangan cecair di dalam badan. Kerana tidak ada air terikat dan peningkatan kekerapan membuang air kecil, anda mengalami penurunan berat badan yang drastik akibat kehilangan cairan tubuh.

Kesan sampingan dari diet tanpa garam

Salah satu kesan diet mayo adalah kesan yo-yo. Apabila kitaran diet mayo 13 hari anda selesai, anda kembali ke diet lama anda, dan kenaikan berat badan berlaku. Oleh kerana diet mayo hanya membatasi kalori anda tanpa perubahan gaya hidup secara keseluruhan, apabila anda kembali makan seperti sebelum diet, berat badan anda juga perlahan kembali normal.

Mengikuti diet mayo untuk jangka masa yang panjang sangat tidak digalakkan, kerana mengehadkan jenis nutrien tertentu dan rendah kalori menjadikan anda terdedah kepada kekurangan nutrisi.

Recent Posts