Berapa lama bulan kehamilan menjadi tanda kehamilan?

Haid lewat atau haid lewat adalah salah satu tanda awal kehamilan yang biasanya paling dipercayai. Namun, anda yang tidak pernah mengalami ini mungkin tertanya-tanya, kapan dan berapa lama masa yang lewat dapat menjadi tanda kehamilan? Lihat ulasan di sini.

Memahami kitaran haid yang normal

Kitaran haid adalah tempoh dari permulaan haid pada bulan ini hingga satu hari sebelum hari pertama haid pada bulan berikutnya. Purata kitaran haid normal sekitar 28 hari. Walau bagaimanapun, kitaran ini boleh berubah-ubah. Ia boleh menjadi lebih pendek atau lebih lama, jaraknya sekitar 21-35 hari.

Sementara itu, haid normal itu sendiri berlangsung selama 3 hingga 5 hari. Sekali lagi, julat ini boleh berbeza-beza dari orang ke orang kerana pelbagai sebab.

Bilakah tempoh lewat boleh menjadi tanda kehamilan?

Sudah diketahui umum bahawa tempoh yang terlewat adalah salah satu tanda awal kehamilan yang biasanya diperhatikan. Sekiranya anda rajin mengira kitaran haid anda setiap bulan, anda akan dengan mudah menyedari bahawa haid anda sudah lewat.

Tempoh haid biasanya dianggap lewat jika: selepas 5 hari atau lebih tidak haid sejak tarikh akhir. Pada masa itu anda boleh mula memeriksa tanda-tanda kehamilan secara bebas (di rumah) menggunakan paket ujian. Dengan catatan, anda telah melakukan hubungan seks (terutamanya tanpa perlindungan seperti kondom atau pil kawalan kelahiran) sebelum haid anda terlambat.

Gambarnya seperti ini, jika anda biasanya mempunyai kitaran 28 hari sebulan, tetapi setelah hari ke-33 haid anda tidak bermula, maka anda perlu mengesyaki ini adalah tanda kehamilan. Sementara itu, jika kitaran anda tidak teratur maka cubalah memeriksanya 5 hari selepas kitaran terpanjang anda.

Contohnya, jika pada hari ke-40. Sekiranya haid anda tidak datang, anda juga boleh mula menjalani ujian kehamilan untuk memastikan bahawa tempoh yang anda lupakan adalah tanda kehamilan atau tidak. Terutama jika anda terlambat untuk tempoh anda selama 6 minggu atau lebih. Anda harus curiga dan anda harus segera berjumpa doktor.

Walau bagaimanapun, tempoh anda mungkin terlambat atau tidak sama sekali kerana tekanan yang berlebihan, diet semasa anda, senaman yang tidak teratur, atau keadaan perubatan tertentu. Jadi haid yang lewat bukan sahaja merupakan tanda kehamilan.

Gejala yang perlu dipertimbangkan selain haid lewat

Tempoh yang terlepas memang boleh menjadi tanda kehamilan. Walau bagaimanapun, jika seseorang hamil, tubuh tidak hanya memberi isyarat melalui pemberhentian haid. Biasanya terdapat rangkaian gejala lain yang menandakan perubahan dalam badan akibat kehamilan.

Kejang perut

Pembajaan boleh menyebabkan kekejangan perut. Ini memang serupa dengan kesakitan haid yang anda rasakan semasa haid. Pada awal kehamilan, anda biasanya akan merasakan ketidakselesaan ini. Anda mungkin benar-benar menganggap ini adalah gejala sindrom pramenstruasi (PMS). Namun, jika ternyata haid anda belum tiba, anda harus curiga dan menjalani ujian kehamilan.

Payudara terasa sesak dan sakit

Apabila anda semakin tua, badan anda biasanya menghasilkan lebih banyak estrogen dan progesteron. Ini kerana kedua-dua hormon ini digunakan oleh badan untuk menyokong pertumbuhan bayi.

Akibatnya, payudara mungkin terasa lebih kencang dan lebih besar kerana peningkatan aliran darah di dalamnya. Selain itu, puting juga akan terasa sakit dan warnanya akan kelihatan lebih gelap.

Merasa tidak sihat

Mual, hilang selera makan, keletihan, dan kerap membuang air kecil biasanya merupakan tanda kehamilan, selain haid lewat. Keadaan badan yang tidak teratur ini sering dianggap selsema. Walau bagaimanapun, jika ini berlaku ketika haid anda terlambat, disertai dengan kekejangan payudara dan perut, berjumpa doktor dengan segera.

Selain tanda-tanda di atas, perhatikan juga sama ada anda mengalami pendarahan ringan atau bintik-bintik seperti bintik coklat. Sebabnya, ini akan muncul apabila telur yang disenyawakan melekat pada lapisan rahim. Segera berjumpa doktor sekiranya haid anda lewat dengan ciri-ciri di atas.

Recent Posts