9 Cara Menghilangkan Semut degil di Rumah

Semut adalah salah satu haiwan yang paling padat penduduknya di dunia. Pakar haiwan menganggarkan terdapat sekurang-kurangnya lebih dari satu juta semut per satu manusia di bumi ini. Oleh itu, setiap rumah cenderung mempunyai semut. Semut akan keluar dari sarangnya untuk mencari makanan, terutama pada musim hujan dan ketika makanan tumpah atau tumpah di lantai. Bagaimana cara membuang semut di dalam rumah?

Cara menghilangkan semut di rumah yang dijamin berkesan

1. Gunakan asid borik

Cara menghilangkan semut yang satu ini menggunakan bahan kimia, tetapi dijamin berkesan. Anda boleh membeli serbuk asid borik di kedai kimia dan taburkannya di bawah dinding, sudut lantai, di dapur, dan tempat lain di mana semut suka bersarang atau berkeliaran.

Gunakan pipet pam untuk meniup sebilangan serbuk asid borik ke sudut yang sukar dijangkau dan biarkan serbuk memasuki lubang semut.

Berhati-hatilah semasa menggunakan asid borik untuk mengusir semut di rumah anda. Jangan biarkan kanak-kanak bermain berhampiran taburan asid borik. Simpan selebihnya di tempat yang sukar dijangkau oleh anak kecil dan haiwan kesayangan anda. Bahan kimia ini boleh membahayakan kesihatan jika disedut atau dimakan.

2. Gunakan penghalau serangga

Kapur anti-serangga juga boleh menjadi kaedah yang baik untuk menghilangkan semut degil di rumah anda. Kapur ini terbuat dari kalsium karbonat yang berbau busuk kepada semut atau serangga lain.

Cara menggunakannya mudah. Cukup lukis garis bulat di sekitar pintu masuk dan keluar dari lubang semut, seperti di bahagian bawah dinding di mana banyak semut sering berkeliaran.

Simpan kapur yang tersisa di tempat yang sukar dijangkau oleh anak kecil dan binatang peliharaan di rumah sehingga mereka tidak dimainkan secara tidak sengaja atau bahkan dimakan secara tidak sengaja.

3. Gunakan tepung gandum

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan bahan kimia, anda sebenarnya boleh mengusir semut menggunakan tepung gandum.

Untuk melakukan ini, taburkan sebaris tepung di bahagian belakang rak dapur dan di mana sahaja anda melihat semut masuk dan keluar (sarang semut). Semut tidak akan dapat menerobos atau melintasi garis tepung yang telah anda taburkan.

4. Tuangkan periuk terbalik di atas lubang semut

Bukan hanya semut hitam yang menjengkelkan, semut api merah juga menjengkelkan. Terutama jika menggigit kulit, menyebabkan lebam gatal yang terasa sangat panas

Tolak koloni semut api di sekitar halaman dengan meletakkan pot bunga terbalik di atas lubang semut. Tuangkan air mendidih melalui lubang pembuangan air periuk, bahkan semut tidak akan keluar dari sarang.

5. Gunakan lemon

Lemon masam juga dapat digunakan sebagai cara semula jadi untuk mengusir semut. Semut tidak suka bau lemon yang masam.

Yang harus anda lakukan ialah meletakkan jus lemon ke dalam botol penyembur, dan menyemburkan jus lemon di celah di pintu dan tingkap. Anda juga boleh memasukkan jus lemon ke dalam lubang atau celah di mana semut masuk. Akhirnya, sebarkan kepingan kecil lemon di sekitar celah pintu, tingkap, atau di lantai dapur.

Selain menangkis semut, lemon juga berkesan untuk menghalau lipas dan kutu. Caranya, hanya puri atau blender 4 lemon dan campurkan dengan dua liter air dalam baldi. Kemudian, siram lantai rumah anda, atau pel menggunakan air lemon. Selepas itu, lap lantai lagi dengan air bersih dan keringkan.

6. Gunakan lada

Lada juga boleh menjadi salah satu bahan semula jadi untuk mengusir semut di rumah anda. Sekiranya anda mula mendapat banyak semut, anda boleh taburkan lada hitam atau serbuk cili di tepi lantai. Aroma lada dan cabai yang panas dan pedas dapat mengelakkan semut naik ke permukaan.

7. Gunakan garam

Kaedahnya sama seperti menggunakan lada. Taburkan garam dengan ketebalan garis sekitar 3 hingga 5 sentimeter di sepanjang rumah semut, atau anda boleh menaburkannya ke seluruh tepi beranda. Perangkap akses masuk dan keluar dari semut dengan gundukan garam yang memanjang. Akibatnya, semut tidak akan dapat keluar dari sarang dan masuk ke rumah anda.

8. Gunakan serbuk talc

Selain menggunakan bahan semula jadi, anda juga boleh menggunakan serbuk talc sebagai cara menghilangkan semut yang menjengkelkan di rumah. Sebarkan serbuk talk di teras dan sarang semut anda seperti pintu dan tingkap.

Sebagai tambahan kepada serbuk talc, serbuk organik seperti krim tartar, serbuk boraks, serbuk belerang, dan minyak cengkih juga dapat menjadi cara untuk mengusir semut. Anda juga boleh mencuba menanam pudina di sekitar pondok rumah anda untuk menghalau semut dengan lembut.

Cegah semut berkeliaran di rumah

Setelah berjaya mengusir semut, sudah tiba masanya anda mengerahkan kekuatan anda agar tanah jajahan gangguan ini tidak datang ke rumah anda lagi. Semut biasanya mencari tempat yang lembap untuk membina sarang, dan suka muncul di dapur atau berhampiran tumpahan makanan atau minuman.

menurut Dr. Michael Bentley, ahli entomologi dan pengarah Persatuan Pengurusan Perosak Nasional (NPMA) Terdapat beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk mencegah semut. Ini termasuk yang berikut:

  • Bersihkan makanan yang tumpah dengan segera sekiranya jatuh atau tumpah dari piring.
  • Simpan buah masak di dalam peti sejuk dan semua makanan lain di dalam bekas kedap udara. Jangan simpan makanan di tempat terbuka.
  • Bersihkan tong sampah (di dalam dan di luar rumah).
  • Sekiranya anda mempunyai haiwan peliharaan, jaga kebersihan kawasan makan haiwan kesayangan. Jangan lupa membersihkan makanan atau air yang tumpah di sekitarnya.
  • Periksa tanaman pasu dalaman untuk mencari serangga.

Recent Posts