Peluh Sejuk: Gejala dan Cara Mengatasinya •

Kadang kala peluh boleh muncul ketika anda berada di ruangan sejuk atau ketika badan tidak terasa panas. Selalunya disebut peluh sejuk, keadaan ini agak biasa dan pernah dialami oleh hampir semua orang.

Mengapa peluh sejuk boleh berlaku?

Peluh sejuk (diaforesis) adalah keadaan yang biasanya hanya berlaku di kawasan tertentu seperti telapak tangan, ketiak, atau telapak kaki. Seseorang dikatakan mengalami peluh sejuk ketika berpeluh ketika kulitnya sejuk.

Ramai yang berpendapat bahawa peluh sejuk atau peluh sejuk bersama dengan berpeluh malam, walaupun mereka adalah dua keadaan yang berbeza.

Seperti namanya, peluh malam hanya berlaku pada waktu malam seperti ketika anda sedang tidur. Manakala, peluh sejuk Ia boleh berlaku pada bila-bila masa, pagi, petang, petang, atau malam.

Gejala lain yang mungkin muncul bersama dengan peluh sejuk adalah degupan jantung yang lebih cepat, pernafasan lebih cepat, kelenjar peluh terbuka, dan pelepasan endorfin.

Kekurangan aliran darah ke sistem pencernaan juga dapat menjadi gejala peluh sejuk, menyebabkan pengeluaran air liur berkurang dan mulut kering.

Dalam keadaan ini, peluh yang dihasilkan berasal dari kelenjar peluh apokrin. Sudah tentu, peluh ini berbeza dengan peluh yang dihasilkan oleh kelenjar ekrin yang berperanan mengatur suhu badan.

//wp.hellohealth.com/health-life/unique-facts/cause-of-night berpeluh /

Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan kemunculan fenomena ini. Faktor-faktor ini boleh menjadi pengaruh psikologi atau fizikal. Berikut adalah beberapa kemungkinan.

Ketakutan, kebimbangan dan tekanan

Secara amnya, peluh sejuk muncul sebagai bentuk tindak balas badan terhadap ancaman luaran. Ketakutan, kegelisahan, dan tekanan ini akan mencetuskan kelenjar peluh untuk menghasilkan peluh walaupun suhu badan atau udara di sekitarnya tidak meningkat.

Kekurangan oksigen

Kadang-kadang, tekanan dan kegelisahan juga disertai dengan kesukaran bernafas. Apabila ini berlaku, akibatnya bekalan oksigen dalam darah akan berkurang. Otak kemudian membaca keadaan itu sebagai ancaman dan akhirnya menghasilkan peluh sejuk.

Kesakitan dan keperitan

Kesakitan yang tidak dapat ditanggung kerana migrain, patah tulang, atau kecederaan serius boleh menyebabkan keadaan ini. Berpeluh berlaku sebagai cara badan untuk mempertahankan diri dan melegakan kesakitan.

Tekanan darah rendah

Biasanya, tekanan darah sekitar 120/80 mm Hg. Sekiranya tekanan darah anda lebih rendah, anda akan merasa pening, lemah, dan mengalami keringat sejuk.

Gula darah rendah

Gula darah yang terlalu rendah atau hipoglikemia sering dialami oleh pesakit diabetes yang menggunakan insulin. Berpeluh adalah salah satu gejala keadaan ini, bersamaan dengan gegaran, penglihatan kabur, dan sakit kepala.

Gula darah rendah juga boleh disebabkan oleh terlalu banyak minum alkohol, kekurangan zat makanan, atau makan terlalu lama.

Penyakit jantung

Berpeluh juga dapat menunjukkan penyakit jantung, terutama jika disertai dengan sakit dada, sakit lengan, pening, atau bahkan kehilangan kesedaran.

Terkejut

Terkejut atau kejutan perubatan berlaku apabila aliran darah ke otak atau organ penting lain tiba-tiba berhenti. Peluh sejuk adalah salah satu tanda. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, kejutan perubatan boleh menyebabkan kematian.

Jangkitan

Keringat sejuk boleh menjadi reaksi yang berlaku ketika tubuh berusaha melawan pelbagai penyakit dari jangkitan virus dan bakteria. Penyakit ini juga biasanya akan menunjukkan gejala lain seperti kelemahan dan sakit otot.

Bagaimana mengatasi peluh sejuk?

Sebenarnya, peluh sejuk lebih kerap muncul sebagai gejala keadaan, jadi rawatan akan tertumpu pada penyebabnya. Namun, ada beberapa cara yang boleh anda cuba untuk mengurangkan risiko, seperti berikut.

1. Menggunakan dadah

Untuk mengatasi peluh sejuk, anda boleh menggunakan ubat-ubatan tertentu yang berkaitan dengan penyebab peluh. Ubat yang mungkin boleh anda gunakan termasuk:

  • Penyekat saraf. Ubat ini berfungsi dengan menyekat saraf yang menandakan kelenjar peluh.
  • Antidepresan. Ubat boleh digunakan jika penyebabnya adalah kegelisahan.

Sebelum menggunakan ubat di atas, pastikan bahawa anda pasti pasti penyebabnya. Di samping itu, lebih baik berunding dengan doktor terlebih dahulu mengenai keadaan anda, dan ubat-ubatan apa yang harus anda gunakan.

2. Sukan

Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi peluh sejuk adalah dengan meningkatkan senaman. Pilih jenis senaman yang tidak terlalu berat dan dapat membantu anda mengurangkan tekanan, seperti yoga dan jenis latihan relaksasi yang lain.

Latihan yoga, meditasi, dan relaksasi dapat membantu mengurangkan tekanan dan kegelisahan sehingga anda dapat merasa lebih tenang dan santai. Lakukan aktiviti ini secara berkala sehingga risiko mengalami keadaan ini dikurangkan.

3. Sapukan diet yang sihat

Pada sesetengah orang, makanan dan minuman tertentu boleh mencetuskan badan untuk mengeluarkan lebih banyak peluh. Ini juga boleh berlaku apabila anda berpeluh sejuk.

Sekiranya anda ingin merawat gejala keadaan ini, anda harus mengurangkan pengambilan kafein anda, yang berpotensi meningkatkan pengeluaran peluh.

Lebih baik, jaga pengambilan air mineral anda sepanjang hari supaya anda mengelakkan dehidrasi. Mengurangkan merokok dan minum alkohol juga dapat membantu anda mencegah berpeluh sejuk.

4. Menjaga kebersihan badan

Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi peluh sejuk adalah menjaga kebersihan badan anda. Melakukannya dapat mengelakkan anda dari risiko bau badan kerana berpeluh berterusan.

Sebagai contoh, anda boleh memulakan dengan mandi dengan sabun antibakteria yang dapat membantu mengurangkan bau badan.

Pastikan juga kawasan badan yang cenderung berpeluh dijaga kering, sehingga risiko kemunculan bakteria yang menyebabkan bau badan dan ketidakselesaan akibat peluh berkurang.

Recent Posts