Sesak nafas yang kerap? Berikut adalah 16 Sebab yang Perlu Anda Ketahui

Ramai yang berpendapat bahawa sesak nafas pasti merupakan gejala asma, tetapi tidak. Masalah pernafasan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara lain. Jadi, orang yang tidak menghidap asma boleh mengalami sesak nafas. Ayuh, ketahui pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan sesak nafas di bawah.

Punca sesak nafas yang muncul secara tiba-tiba

Sesak nafas boleh muncul secara tiba-tiba, bersifat sementara, dan mereda dengan cepat. Keadaan ini juga dikenali sebagai sesak nafas yang akut, membuat penghidap merasa seolah-olah mereka diikat di dada dan seperti tersedak.

Dipetik dari Mayo Clinic, kebanyakan penyebab sesak nafas adalah kerana masalah dengan jantung dan paru-paru. Masalah atau gangguan ini berlaku kerana karbon dioksida tidak diproses dengan baik.

Dalam kebanyakan kes, sesak nafas akut akan hilang apabila faktor pencetus hilang, atau disembuhkan dengan rawatan yang sesuai untuk penyebab sesak nafas.

Berikut adalah pelbagai penyebab sesak nafas yang sering muncul secara tiba-tiba:

1. Tercekik

Apabila anda tersedak ketika menelan atau memasukkan benda asing ke saluran udara, anda mungkin sukar bercakap dan sesak nafas. Cuba seberapa banyak yang mungkin untuk batuk agar benda itu tersekat di kerongkong anda.

2. Selsema

Hidung tersumbat atau hidung berair boleh menyebabkan anda merasa sesak nafas ketika anda demam. Sebabnya, lendir sejuk akan menyekat laluan udara masuk dan keluar.

3. Keracunan karbon monoksida

Keracunan karbon monoksida berlaku apabila seseorang menyedut terlalu banyak karbon monoksida. Gas ini berasal dari pembakaran gas, minyak, petrol, bahan api pepejal atau kayu.

Karbon monoksida tidak berbau, tidak berwarna, tidak merengsakan kulit dan mata, tetapi sangat berbahaya jika tahapnya terlalu tinggi di dalam badan.

Selepas penyedutan, karbon monoksida dapat terikat erat dalam hemoglobin dan juga akan mengalir dengan darah ke seluruh badan. Sifat toksiknya akan menyebabkan kerosakan pada sel dan tisu, kerana tubuh menjadi kekurangan oksigen.

Kekurangan oksigen kerana menyedut karbon monoksida terlalu banyak boleh menyebabkan sesak nafas, sakit dada, pening, dan mual dan muntah. Semakin lama anda menyedut gas, semakin teruk gejala yang akan dirasakan.

4. Alahan

Tanpa menyedarinya, alahan juga boleh menjadi penyebab seseorang mengalami sesak nafas. Hampir semua jenis alahan, mulai dari alergi makanan, bulu haiwan, debu, hingga reaksi alergi yang disebabkan oleh perubahan suhu, boleh menyebabkan reaksi alergi dalam bentuk sesak nafas.

Reaksi alahan sebenarnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, sebilangan orang boleh mengalami komplikasi teruk jika tidak dirawat dengan segera. Keadaan ini dikenali sebagai kejutan anafilaksis.

5. Tamponade jantung

Cardiac tamponade adalah keadaan kecemasan perubatan apabila darah atau cecair memenuhi ruang antara selaput nipis yang menutupi jantung (perikardium) dan otot jantung. Keadaan ini memberikan tekanan yang sangat kuat pada jantung sehingga mengganggu kerja jantung mengepam darah ke seluruh badan.

Kekurangan bekalan darah ke jantung dan seluruh badan boleh menjadi penyebab sesak nafas. Keadaan ini juga boleh menyebabkan pelbagai gejala lain seperti sesak nafas, dada terasa kenyang dan mampat, dan sakit berpusat di sebelah kiri dada.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, tamponade jantung boleh menyebabkan kejutan, kegagalan jantung, kegagalan fungsi organ lain, dan bahkan kematian.

6. Radang paru-paru

Pneumonia atau jangkitan paru-paru juga boleh menyebabkan anda mengalami sesak nafas. Jangkitan bakteria, virus, dan kulat adalah penyebab utama seseorang mengalami radang paru-paru. Akibatnya, sel-sel organ lain tidak berfungsi dengan baik kerana kekurangan oksigen, sehingga gejala sesak nafas dapat terjadi.

7. Embolisme paru

Emboli paru adalah penyumbatan pada salah satu arteri pulmonari di paru-paru. Dalam kebanyakan kes, emboli paru disebabkan oleh gumpalan darah di arteri yang mengalir ke paru-paru dari kaki.

Pembekuan juga boleh berlaku di bahagian lain badan, seperti pelvis, lengan, atau jantung (trombosis urat dalam).

Keadaan ini menjadikan aliran darah ke satu atau kedua-dua belah paru menjadi sangat terhad. Kedua-dua keadaan ini sering menjadi penyebab seseorang mengalami sesak nafas atau sukar bernafas.

8. Pneumotoraks

Pneumothorax adalah keadaan di mana terdapat kumpulan udara yang mengalir antara paru-paru dan dinding dada. Udara yang terkumpul dapat memampatkan paru-paru dan membuat paru-paru runtuh (mengempis).

9. Gangguan kegelisahan

Gejala sesak nafas juga biasa terjadi pada orang yang mengalami gangguan psikologi, terutama gangguan kecemasan. Keresahan meletakkan badan anda dalam keadaan pertarungan-atau-penerbangan dan akhirnya mencetuskan serangan panik. Serangan panik akhirnya membuat anda sukar bernafas, mual, hingga anda merasa seperti pingsan.

Punca kerap sesak nafas dalam jangka masa panjang

Selain akut, sesak nafas juga boleh menjadi kronik. Ini bermaksud sesak nafas yang anda alami dapat berulang dan berlaku dalam jangka masa panjang.

Sesak nafas yang kronik biasanya tidak datang secara tiba-tiba, tetapi boleh bertahan lebih lama, seperti sebulan. Sesak nafas kronik biasanya bertambah buruk dari masa ke masa. Selain itu, penghidap akan sering mengalami gejala kesukaran bernafas walaupun hanya melakukan aktiviti yang tidak terlalu berat.

Beberapa perkara yang sering menjadi penyebab sesak nafas kronik termasuk:

1. Asma

Asma adalah penyakit pernafasan kronik yang merupakan penyebab sesak nafas yang paling biasa. Penyakit ini berlaku apabila saluran udara (bronkus) menjadi bengkak, sempit, dan terus menghasilkan lendir yang berlebihan. Keadaan penyempitan atau pengetatan bronkus juga dikenali sebagai bronkospasme.

2. Masalah paru-paru

Aduan sesak nafas berkait rapat dengan penyakit yang menyerang paru-paru. Sekiranya fungsi paru-paru terganggu, tentu anda tidak dapat bernafas secara normal. Beberapa penyakit paru-paru kronik yang menyebabkan sesak nafas termasuk:

 • Kanser paru-paru
 • Tuberkulosis atau TB
 • Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)
 • Sarcoidosis
 • Hipertensi paru
 • Penyakit paru-paru interstisial

3. Hernia Hiatal

Hernia hiatal adalah keadaan yang berlaku apabila bahagian atas perut menonjol ke bukaan diafragma (otot yang memisahkan perut dari dada).

Otot diafragma membantu mencegah asid perut naik ke esofagus. Sekiranya anda mempunyai hernia hiatal, ini akan memudahkan asid perut naik.

Peningkatan asid perut ke dalam esofagus disebut penyakit gastroesophageal reflux (GERD). Penyakit ini adalah salah satu keluhan bisul, dan boleh menyebabkan komplikasi pada perut dan tekak, termasuk gejala sesak nafas.

4. Obesiti

Orang yang berlebihan berat badan atau gemuk sering mengadu sesak nafas. Lemak berlebihan di perut dan dada dapat menekan paru-paru anda sehingga mereka bekerja lebih keras untuk mengembang.

Jantung juga harus bekerja lebih keras untuk mengepam darah untuk melalui saluran darah yang tersumbat kolesterol. Kesannya, keadaan ini boleh menyebabkan seseorang mengalami sesak nafas.

5. Masalah jantung

Bukan hanya gangguan fungsi paru-paru sahaja. Masalah dengan jantung boleh menyebabkan sesak nafas. Salah satunya adalah kegagalan jantung kongestif. Penyakit ini disebabkan oleh penyempitan atau penyumbatan arteri koronari.

Masalah jantung lain yang boleh menyebabkan sesak nafas termasuk:

 • Kardiomiopati
 • Aritmia
 • Perikarditis

6. Apnea tidur

Apnea tidur Ia adalah gangguan tidur yang dicirikan oleh pemberhentian pernafasan untuk jangka masa tertentu. Sebab apnea tidur dibezakan mengikut jenis, iaitu:

 • apnea tidur obstruktif, Ini disebabkan oleh kelonggaran otot tekak semasa tidur, sehingga menyempitkan saluran udara.
 • Apnea tidur pusat, berlaku kerana kegagalan otak untuk menghantar isyarat ke otot saluran pernafasan.
 • Sindrom apnea tidur yang kompleks, iaitu gangguan pernafasan yang terjadi ketika seseorang telah apnea tidur yang menghalang dan apnea tidur pusat pada satu masa.

Apnea tidur tidak hanya menyebabkan sesak nafas semasa tidur, tetapi juga membuat penderita sering berdengkur dan bangun pada waktu malam.

Lain daripada itu, apnea tidur juga boleh mencetuskan masalah dengan penyingkiran karbon dioksida dari badan kerana gangguan pada diafragma, atau juga dikenali sebagai pernafasan paradoks.

7. Masalah lain yang menyebabkan sesak nafas

Sesak nafas juga berkait rapat dengan peredaran darah beroksigen segar yang diterima oleh paru-paru. Sekiranya peredaran darah terganggu, paru-paru tidak dapat memperoleh pengambilan darah segar yang mencukupi sehingga kerja mereka juga tidak akan optimal.

Beberapa keadaan dan penyakit yang berkaitan dengan peredaran darah yang boleh menyebabkan sesak nafas adalah:

 • Anemia
 • Tulang rusuk patah
 • Epiglottitis (pembengkakan bahagian tekak)
 • Sindrom Guillain-Barre
 • Myasthenia gravis, yang menyebabkan kelemahan otot

Sekiranya anda mengalami sesak nafas, jangan panik. Segera kunjungi pusat kesihatan atau hospital terdekat untuk mendapatkan bantuan.

Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami sebab dan gejala sesak nafas yang tidak biasa. Terutama jika gejalanya sangat melemahkan dan mengganggu aktiviti anda.

Seperti disebutkan di atas, terdapat banyak penyebab sesak nafas. Mulai dari ringan, seperti tersedak, hingga masalah serius pada jantung dan paru-paru anda.

Untuk mengetahui sebab yang tepat, doktor dapat mendiagnosis sesak nafas dalam bentuk pemeriksaan fizikal, ujian makmal, hingga ujian pencitraan. Semakin cepat ia didiagnosis, semakin mudah untuk merawatnya. Anda juga dapat mengelakkan beberapa komplikasi berbahaya.

Recent Posts