Mana Yang Lebih Sihat: Minyak Zaitun Biasa Atau Minyak Zaitun Dara Tambahan? : Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Apabila anda ingin membeli minyak zaitun, anda biasanya disambut dengan dua pilihan - minyak zaitun dan minyak zaitun extra virgin. Kedua-duanya masih pekat zaitun yang diperah lemak sihat. Satu-satunya perbezaan adalah proses pemprosesan. Berikut ini menjelaskan perbezaan antara minyak zaitun tulen dan minyak zaitun extra virgin. Mana yang lebih sihat?

Kandungan pemakanan minyak zaitun

Dalam 100 mililiter minyak zaitun mengandungi sejumlah 884 kalori (44% RDA setiap hari) dan 100 gram lemak total, yang dapat memenuhi 153% keperluan lemak harian tubuh. Tetapi kebanyakan lemak ini adalah asid lemak tak jenuh tunggal, yang merupakan lemak baik. Minyak zaitun juga merupakan sumber antioksidan polifenol yang baik.

Minyak zaitun diperkaya dengan omega-3 dan omega-6, 15 mg vitamin E yang memenuhi 72% dari keperluan harian tubuh, dan 61 mg vitamin K yang mampu memenuhi 75 persen dari keperluan harian tubuh. Minyak zaitun sama sekali tidak mengandungi kolesterol, karbohidrat dan lemak.

Apakah perbezaan antara minyak zaitun biasa dan minyak zaitun extra virgin?

Label nama yang berbeza antara minyak zaitun biasa dan minyak zaitun extra virgin merujuk kepada proses pembuatan yang berbeza. Ringkasnya, ini adalah bagaimana minyak zaitun dibuat: zaitun yang telah dituai sebelumnya akan dicuci dan kemudian dihancurkan untuk menghasilkan pes buah yang halus. Setelah jus dan air dipisahkan dalam proses yang disebut penguasaan, minyak zaitun adalah produk akhir.

Minyak zaitun biasa (minyak halus) adalah hasil urutan proses di atas. Panas dan bahan kimia digunakan dalam proses untuk menghasilkan minyak zaitun ini untuk memanjangkan jangka hayatnya di kedai. Kerana melalui begitu banyak langkah pemprosesan, minyak zaitun dara mempunyai warna pucat yang jelas, rasa lebih netral / tidak berperisa, dan kandungan asid oleik minimum - hanya 3-4%. Minyak zaitun jenis ini berkualiti rendah dan lebih sesuai digunakan sebagai pengganti minyak sayuran untuk menggoreng.

Perbezaan antara minyak zaitun extra virgin (gambar kiri) dan minyak zaitun biasa (gambar kanan). sumber: thektchn.com

Sementara itu, minyak zaitun extra-virgin adalah jenis minyak zaitun berkualiti tinggi dan mempunyai rasa yang terbaik. Kerana minyak zaitun jenis ini melalui proses pembuatan yang sangat sedikit - mungkin tidak sama sekali. Minyak zaitun dara tambahan dihasilkan dari proses penekanan sejuk satu kali pengambilan zaitun. Berbeza dengan proses pembuatan minyak zaitun biasa yang bergantung pada panas, menekan sejuk hanya bergantung pada daya tekanan. Proses ini tidak melibatkan haba dan bahan kimia. Oleh itu, kualiti minyaknya lebih murni, kelas tinggi, dan mengandungi antioksidan yang paling banyak daripada jenis minyak zaitun yang lain.

Minyak zaitun extra virgin yang baik mesti mempunyai aroma zaitun segar, rasa sedikit pahit, dan biarkan aftertaste lada pedas setelah dirasakan. Ia juga akan kelihatan hijau zaitun, yang lebih gelap daripada minyak zaitun biasa. Minyak zaitun extra virgin paling baik digunakan sebagai salad dressing, tumis minyak, dan roti "jem", di mana rasa zaitun yang kuat dapat ditingkatkan. keluar untuk menikmati.

Mana yang lebih sihat: minyak zaitun extra-virgin atau minyak zaitun biasa?

Sekiranya anda menghadapi pilihan antara minyak zaitun extra-virgin dan minyak zaitun dara, pilihlah minyak zaitun extra-virgin.

Minyak zaitun extra-virgin mengandungi kurang bahan kimia dan radikal bebas daripada minyak zaitun biasa. Minyak ini juga tinggi antioksidan dan masih memiliki vitamin K dan E lengkap, yang biasanya akan terbuang dalam proses pemanasan minyak zaitun dara. Selain itu, kandungan lemak baik yang sihat untuk tubuh terdapat dalam minyak zaitun extra virgin.

Kelemahan minyak zaitun extra-virgin ini adalah anda tidak boleh menggunakannya untuk menggoreng pada suhu tinggi, kerana minyak extra-virgin mempunyai takat didih yang lebih rendah daripada minyak zaitun biasa, menjadikannya lebih mudah terbakar dan berasap.

Tetapi cubalah untuk selalu mengelakkan minyak halus. Namun, masih lebih baik menggunakan minyak zaitun extra-virgin kerana mengandungi jenis lemak yang baik untuk tubuh sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan membantu mengawal kadar gula darah anda.

Recent Posts