7 Khasiat Mangga yang merupakan Buah Kegemaran Jutaan Orang

Kandungan mangga yang manis dan masam menjadikan buah bermusim ini sebagai bintang hidangan rujak. membebel ia tidak akan terasa baik jika tidak ada warna kuning masam ini. Namun, adakah anda tahu apa faedah mangga untuk kesihatan?

Kandungan nutrien dalam buah mangga

Dalam hidangan setiap 100 gram, kandungan buah mangga adalah:

  • 86.6 gram air,

  • 0.7 gram protein,
  • 0.5 gram lemak,
  • 12.3 gram karbohidrat,
  • 12 miligram vitamin C,

  • 35 peratus vitamin A,
  • 20 peratus folat, juga
  • 8 peratus vitamin K dan kalium.

Buah manis dan masam ini juga mengandungi tembaga (tembaga), kalsium, zat besi, dan antioksidan seperti zeaxanthin dan beta-karoten.

Manfaat buah mangga baik untuk kesihatan

Tidak hanya menyegarkan, dengan pelbagai kandungan nutrisi, mangga dapat memberikan sejumlah manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh anda.

1. Menjaga rambut dan kulit yang sihat

Dalam kajian haiwan, kekurangan vitamin A dikaitkan dengan keguguran rambut yang teruk. Ini kerana vitamin A penting untuk mengekalkan tisu epitelium yang sihat di kulit dan rambut agar tetap lembap dan sihat.

Selain mengandungi vitamin A, buah kuning ini juga dapat mengandungi sekitar 75% vitamin C setiap hari untuk tubuh.

Gabungan vitamin A dan C sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan kolagen. Kolagen adalah protein khas yang menyediakan dan mengekalkan keanjalan kulit untuk mengelakkan kedutan dan kendur sebelum waktunya.

2. Menurunkan tekanan darah

Makan makanan manis selalunya menjadi penyebab gula darah meningkat. Namun, ini berbeza dengan kesan yang dihasilkan oleh buah mangga.

Kajian yang dilakukan oleh pasukan penyelidik di Oklahoma State University menunjukkan bahawa kadar gula darah orang yang berlebihan berat badan berkurang setelah makan mangga secara berkala untuk waktu tertentu.

Para peserta diminta untuk makan 10 gram mangga kering secara berkala setiap hari, bersamaan dengan kira-kira separuh kandungan gula mangga segar.

Penurunan kadar gula dalam darah ini dianggap sebagai kesan sebatian aktif dan antioksidan khas dalam buah.

3. Mangga mempunyai faedah untuk mata

Lutein dan zeaxanthin adalah dua antioksidan paling banyak yang terdapat pada buah mangga. Kedua-duanya dilaporkan dapat membantu melindungi fungsi retina dan lensa mata.

Fungsi retina dan lensa mata yang betul dapat meningkatkan ketajaman penglihatan, mengurangkan kesan silau mata yang tidak selesa, dan mengurangkan masa yang diperlukan mata untuk pulih setelah melihat cahaya terang.

Zat lutein dan zeaxanthin juga berfungsi melindungi mata dari sinar ultraviolet yang berbahaya, dan memperlambat perkembangan katarak dan bahaya degenerasi makula.

6 Makanan Yang Baik untuk Kesihatan Mata, Ada?

4. Berpotensi mencegah barah

Dalam kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari Texas AgriLife Research, diketahui bahawa ekstrak mangga polifenol dapat mencegah perkembangan sel barah.

Kajian lain dari Malaysia menunjukkan bahawa kulit mangga mengandungi polifenol, karotenoid, serat makanan, vitamin C, vitamin E dan pelbagai sebatian aktif lain yang berpotensi sebagai terapi antikanker yang lebih kuat daripada daging itu sendiri.

Kulit mangga dikatakan berpotensi untuk menghambat pertumbuhan sel-sel barah di usus besar, payudara, paru-paru, leukemia, dan jaringan prostat. Namun, kesannya dikatakan paling berkesan untuk mencegah risiko barah payudara dan usus besar.

5. Melegakan sembelit

Dalam kajian yang meneliti orang yang mengalami sembelit kronik, makan buah mangga didapati lebih bermanfaat daripada memakan makanan berserat seperti gandum.

Penting untuk diperhatikan bahawa mangga adalah bahagian utama dalam diet FODMAP. Diet ini adalah diet yang menghindari makanan yang boleh mencetuskan gas dan kembung pada orang dengan IBS.

6. Membantu mencegah penyakit jantung

Kandungan serat, kalium dan vitamin dalam buah ini telah lama diketahui dapat menangkis penyakit atau masalah pada jantung. Sebabnya, peningkatan pengambilan kalium akan sebanding dengan penurunan natrium dalam badan.

Sekiranya anda makan dengan cukup pengambilan buah manis ini dalam sehari, sangat berguna untuk mengurangkan risiko masalah penyakit jantung.

7. Mangga mempunyai manfaat untuk menurunkan berat badan

Sekiranya dimakan dalam jumlah yang mencukupi dan tidak berlebihan, mangga mempunyai manfaat untuk menurunkan berat badan, anda tahu! Kerana kulit buah kuning ini mengandungi fitokimia yang juga berfungsi sebagai penghilang lemak semula jadi.

Sementara daging mengandungi banyak serat yang dapat menimbulkan rasa kenyang lebih lama. Apabila anda makan buah-buahan atau sayur-sayuran yang tinggi serat, anda tidak akan cepat merasa lapar.

Itulah sebabnya makan makanan berserat tinggi dapat mengelakkan anda makan lebihan makanan yang sebenarnya dapat menyukarkan penurunan berat badan.

11 Makanan Berat Badan untuk Mencapai Badan yang Ramping dan Ramping

Petua memilih dan memproses buah mangga

Di Indonesia, kebanyakan warna luar buah mangga berwarna hijau. Namun, ada juga yang warna luarnya berwarna kuning atau merah. Selain itu, makan buah mangga yang baik tidak boleh dilihat dari warna buahnya.

Untuk mencari mangga yang segar dan masak, anda boleh menekan buahnya sedikit dari luar. Apabila matang, teksturnya akan terasa agak lembut. Elakkan buah-buahan dengan banyak bintik-bintik gelap pada kulit.

Tidak mengapa membeli mangga yang masih mentah. Anda boleh menyimpannya kering pada suhu bilik. Walau bagaimanapun, jauhkan dari cahaya matahari untuk menunggu ia matang secara semula jadi.

Jangan simpan buah mangga yang belum masak di dalam peti sejuk. Apabila buah sudah masak, simpan di dalam beg plastik dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 2-3 hari untuk mengelakkannya cepat rosak.

Buah mangga yang kaya dengan faedah ini boleh dimakan secara langsung atau diproses menjadi buah topping salad buah dan diadun dengan buah lain menjadi smoothies. Anda juga boleh menggabungkan buah ini dalam mangkuk mangkuk smoothie sebagai menu sarapan.

Recent Posts