Sesak nafas kerana peningkatan asid perut, bagaimana mengatasinya?

Bagi anda yang menghidap ulser, anda pasti sudah biasa dengan keluhan sesak nafas akibat naiknya asid perut. Gejala ini sebenarnya adalah tanda gastritis kronik. Refluks asid perut yang terus memburuk boleh menyebabkan komplikasi pernafasan yang mengancam nyawa, anda tahu! Lihat cara untuk mengelakkan sesak nafas kerana gastritis kronik di bawah.

Mengapa perut boleh menyebabkan sesak nafas?

Sesak nafas kerana kenaikan asid perut boleh berlaku apabila cecair berasid bersentuhan dengan esofagus atau bahkan memasuki paru-paru. Keadaan ini kemudian mencetuskan refleks saraf yang menyebabkan saluran udara menjadi sempit sehingga memaksa cecair keluar dari paru-paru.

Sekiranya ulser anda kronik, kerosakan yang berlaku pada kerongkongan dan paru-paru akibat pendedahan berterusan kepada asid gastrik boleh menyebabkan penyakit pernafasan seperti asma atau radang paru-paru, yang dicirikan oleh batuk atau mengi (bunyi berdehit). Tidak jarang, ini juga menyebabkan rasa sesak di dada.

Cara mengatasi sesak nafas dengan cepat kerana asid perut naik

Apabila anda sukar bernafas, segera pindah ke tempat yang luas dan terbuka yang mempunyai peredaran udara bebas dan segar. Kemudian, cubalah duduk tegak dan tarik nafas perlahan-lahan melalui perut dengan mengetap bibir.

Letakkan tangan anda di perut anda, kemudian tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung anda. Biarkan dada dan perut bawah anda mengembang sehingga anda merasakan tangan anda naik dengannya. Ini bermakna bahawa diafragma anda bergerak ke bawah untuk memberi ruang kepada paru-paru anda untuk mengisi dengan udara beroksigen.

Tahan nafas anda selama beberapa saat (hitung 1 hingga 10 perlahan), dan kemudian hembuskan perlahan-lahan melalui mulut anda (hitung 1 hingga 10 perlahan-lahan). Anda juga harus merasakan tangan anda perlahan-lahan turun. Ulangi selama beberapa minit sehingga anda dapat menarik nafas.

Sesak nafas kerana peningkatan asid perut juga dapat diubati dengan ubat yang disedut atau diminum. Tujuannya adalah untuk membantu melegakan atau mencegah penyumbatan saluran udara dan pengeluaran lendir yang berlebihan. Beberapa jenis ubat yang mengurangkan asid perut kerana GERD adalah penyekat H2 (Ranitidine atau Famotidine) dan perencat pam proton / PPI (omeprazole).

Apabila asid perut anda berterusan dan menyebabkan sesak nafas, ini adalah keadaan yang serius dan anda harus mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Anda juga boleh dirujuk ke ahli gastroenterologi untuk beberapa ujian perubatan.

Bagaimana untuk mengelakkan sesak nafas kerana peningkatan asid perut?

Selain daripada ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor, diet biasa dan gaya hidup sihat dapat mengurangkan kemunculan gejala ulser. Anda harus membahagikan makanan anda dalam bahagian kecil selama satu hari dan mengelakkan makanan berlemak, makanan berasid, dan makanan pedas. Jangan makan terlalu banyak pada waktu malam. Semasa tidur, jangan gunakan bantal terlalu banyak yang boleh memperburuk keadaan asid perut.

Mencegah sesak nafas juga dapat dilakukan dengan mempraktikkan teknik pernafasan dalam seperti yang dijelaskan di atas. Dilaporkan dari Everyday Health, sebuah kajian baru-baru ini melaporkan bahawa gejala GERD dapat diatasi dengan latihan pernafasan secara berkala. Kemudian, satu kajian kecil yang diterbitkan dalam The American Journal of Gastroenterology menunjukkan bahawa peserta yang mempelajari teknik pernafasan untuk menguatkan diafragma mempunyai risiko sesak nafas yang lebih rendah disebabkan oleh refluks asid daripada orang yang tidak melakukan latihan pernafasan.

Sekiranya anda merokok, hentikan kebiasaan dan elakkan minum minuman beralkohol. Sentiasa berjumpa doktor dengan kerap untuk memeriksa kesihatan perut anda.

Recent Posts