Foamy Pee, Adakah Berbahaya? |

Air kencing yang sihat biasanya berwarna jernih hingga kuning muda. Kadang kala, anda juga akan menemui air kencing berbuih ketika membuang air kecil. Jadi, apakah gejala keadaan ini?

Pelbagai keadaan yang menyebabkan kencing berbuih

Urin berbuih adalah keadaan cecair air kencing yang menyebabkan busa ketika membuang air kecil. Dalam beberapa kes, air kencing berbuih yang kurang kerap dianggap normal.

Namun, anda mungkin perlu menyedari keadaan ini jika air kencing kelihatan keruh, jumlah busa air kencingnya besar, dan sering terjadi sejak kebelakangan ini.

Terdapat sebilangan masalah kesihatan tertentu yang boleh menyebabkan gejala kencing berbuih seperti di bawah.

1. Kekeringan

Tidak minum air yang mencukupi boleh menyebabkan anda mengalami dehidrasi. Keadaan dehidrasi boleh mencetuskan air kencing berbuih kerana kepekatan bahan buangan dalam air kencing lebih banyak daripada cecair.

Apabila anda mengalami dehidrasi, air kencing anda juga akan berubah warna. Mungkin dari kekuningan yang terang sebelumnya, ia menjadi lebih gelap dan pekat.

Dehidrasi juga boleh menyebabkan kencing berbau. Kepekatan bahan buangan yang lebih tinggi daripada cecair boleh menyebabkan air kencing mempunyai bau amonia yang kuat.

2. Penyakit buah pinggang

Urin berbuih yang kerap boleh menjadi salah satu gejala awal penyakit buah pinggang. Fungsi vital buah pinggang adalah menyaring protein dari darah. Walau bagaimanapun, protein boleh keluar dari buah pinggang ke dalam air kencing anda jika anda mengalami kerosakan atau penyakit buah pinggang.

Albuminuria adalah istilah perubatan untuk menggambarkan gejala gangguan urologi ini. Menurut Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal, keadaan yang juga disebut proteinuria hanya dijumpai pada orang yang mengalami masalah buah pinggang.

Sebabnya, ginjal yang berfungsi sepenuhnya tidak membenarkan sejumlah besar protein yang seharusnya ada dalam darah ke dalam air kencing.

3. Diabetes

Peningkatan kadar gula dalam darah yang tidak terkawal adalah penyebab diabetes. Tahap gula darah tinggi mencetuskan peningkatan protein di buah pinggang yang menyebabkan kencing berbuih.

Nefropati diabetes adalah keadaan kerosakan buah pinggang akibat komplikasi diabetes. Gangguan ini boleh merosakkan sel dan saluran darah kecil (glomeruli) di buah pinggang.

Kerosakan buah pinggang dari masa ke masa dapat mengurangkan fungsi ginjal dalam menyaring bahan buangan. Akibatnya, peningkatan kadar bahan buangan boleh menyebabkan air kencing anda berbuih.

4. Ejakulasi retrograde

Ejakulasi retrograde atau ejakulasi terbalik adalah salah satu keadaan yang boleh menyebabkan kencing berbuih, walaupun jarang berlaku.

Lelaki yang mengalami gangguan kesihatan ini dapat menemui air mani yang tidak keluar melalui hujung zakar, tetapi memasuki pundi kencing ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi.

Selain sedikit pembuangan, air mani yang memasuki pundi kencing juga boleh bercampur dengan air kencing. Hasilnya, air kencing yang dikeluarkan oleh lelaki boleh kelihatan keruh dan berbuih.

5. Rawatan jangkitan saluran kencing

Penggunaan ubat jangkitan saluran kencing (UTI) juga boleh mempengaruhi keadaan air kencing anda. Doktor anda akan menetapkan ubat penghilang rasa sakit, seperti phenazopyridine.

Phenazopyridine adalah ubat penghilang rasa sakit yang boleh anda ambil sekiranya anda mengalami kesakitan ketika membuang air kecil. Kesan sampingan ubat ini boleh menyebabkan air kencing berbuih.

Selain itu, kesan sampingan salah satu ubat UTI ini juga akan mengubah warna air kencing anda menjadi oren kemerahan.

Adakah air kencing berbuih berbahaya?

Air kencing berbuih tidak selalu merupakan gejala penyakit berbahaya. Sekiranya anda membuang banyak air kencing dengan cepat dan kuat, ia akan menjadi berbuih dan akan segera hilang.

Menurut kajian di Jurnal Klinikal Persatuan Nefrologi Amerika , sebatian organik yang disebut surfaktan juga boleh menyebabkan air kencing berbuih.

Surfaktan dalam sabun dan produk pembersih tandas lain dapat menjebak poket gas di permukaan cecair dan membuat gelembung. Jadi, anda akan dapati air kencing berbuih ketika membuang air kecil.

Sekiranya demikian, busa akan hilang sebaik sahaja pembersih dikeluarkan dari permukaan tandas.

Anda perlu menyedari air kencing berbuih disertai dengan munculnya gejala lain. Beberapa gejala ini termasuk:

 • keletihan,
 • pening dan muntah,
 • hilang selera makan,
 • mengalami gangguan tidur,
 • air kencing berwarna keruh atau gelap,
 • bengkak tangan, kaki, muka, dan perut,
 • kurang air mani atau orgasme kering pada lelaki, dan
 • kemandulan atau kesuburan terjejas pada lelaki.

Segera berjumpa doktor sekiranya tanda-tanda ini muncul. Doktor akan membuat diagnosis untuk menentukan rawatan yang sesuai untuk keadaan anda.

Ciri-ciri Urin Normal Mengikut Warna, Bau, dan Jumlah

Bagaimana mengatasi air kencing berbuih?

Rawatan untuk kencing berbuih bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya air kencing lebih pekat, minum lebih banyak air untuk menghilangkan dehidrasi dan menghentikan air kencing yang berbuih.

Sekiranya diabetes adalah penyebabnya, doktor akan memberi ubat atau suntikan insulin untuk mengurangkan kadar gula dalam darah. Pesakit kencing manis juga perlu memeriksa kadar gula darah mereka secara berkala.

Lelaki dengan ejakulasi retrograde mungkin tidak memerlukan rawatan, kerana keadaannya agak tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa dengan pakar andrologi sekiranya keadaan ini mempengaruhi kesuburan anda.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat atau prosedur perubatan tertentu untuk penghidap buah pinggang. Perubahan gaya hidup juga dapat disarankan oleh doktor, seperti:

 • menjaga diet yang sihat dengan menghadkan pengambilan garam dan protein,
 • memenuhi keperluan air harian,
 • mengawal tekanan darah tinggi,
 • menguruskan tahap gula dalam darah,
 • bersenam dengan kerap,
 • berhenti merokok dan hadkan alkohol, dan
 • Jangan minum ubat dan vitamin secara sembarangan.

Air kencing berbuih tidak selalu merupakan gejala penyakit berbahaya. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini berlaku secara berterusan dan gejala lain muncul, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Recent Posts