5 Faedah Bayam Merah yang Jarang Orang Ketahui -

Bayam hijau bukan makanan asing bagi orang Indonesia, tetapi bagaimana dengan bayam merah? Walaupun tidak begitu popular seperti bayam hijau, anda masih boleh menemui bayam merah di sekitar pasar raya besar. Warnanya segar, menjadikan sayur ini banyak khasiat atau khasiat untuk tubuh. Berikut ini adalah penjelasan mengenai kandungan khasiat untuk kebaikan dan khasiat bayam merah yang baik untuk kesihatan.

Kandungan pemakanan bayam merah

Bayam merah termasuk dalam kumpulan Tricolor Amaranthus dan mempunyai nama latin Rubrum Blitum.

Sama seperti bayam hijau, bayam ini juga menawarkan pelbagai faedah kesihatan yang tidak kurang hebatnya.

Berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia, 100 gram bayam merah mempunyai kandungan nutrisi berikut.

 • Tenaga: 41 Kalori
 • Protein: 2.2 g
 • Lemak: 0.8 g
 • Karbohidrat: 6.3 g
 • Serat: 2.2 g
 • Kalsium: 520 mg
 • Fosforus: 80 mg
 • Zat besi: 7 mg
 • Natrium: 20 mg
 • Kalium: 60.0 mg
 • Vitamin C: 62 mg

Bayam adalah sayur tropika yang boleh tumbuh sepanjang tahun dan anda boleh menemuinya pada ketinggian 5-200 meter dari aras laut.

Bayam merah mengandungi pigmen merah sehingga kadar flavonoid yang tinggi dapat menangkal radikal bebas.

Flavonoid adalah sebahagian daripada antioksidan yang anda dapati dalam makanan.

Khasiat dan khasiat bayam merah untuk kesihatan

Sebilangan faedah bayam merah telah dibuktikan oleh banyak kajian. Namun, ada juga yang memerlukan penelitian lebih lanjut untuk memastikan manfaatnya.

Secara umum, berikut adalah pelbagai faedah bayam merah untuk kesihatan yang perlu anda ketahui.

1. Meningkatkan tahap hemoglobin

Hemoglobin adalah protein kaya zat besi yang memberikan warna merah kepada darah. Protein ini berfungsi mengangkut oksigen ke seluruh badan, terutamanya paru-paru.

Orang yang mengalami anemia biasanya tidak mempunyai tahap hemoglobin yang mencukupi di dalam badan. Kesannya, mereka sering merasa letih dan lemah.

Berita baiknya, pengambilan bayam merah secara berkala mempunyai khasiat dalam meningkatkan kadar hemoglobin dalam badan.

Ini berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam Journal of the Anatomist Association Indonesia pada tahun 2014.

Kajian melaporkan bahawa minum jus daun bayam merah dapat membantu meningkatkan kadar hemoglobin dalam darah.

Malangnya, penyelidikan ini masih dalam skala kecil dan ujiannya dilakukan melalui tikus.

Oleh itu, lebih banyak kajian masih diperlukan untuk menentukan faedah bayam merah pada manusia.

2. Mengawal kolesterol dan gula darah

Salah satu cabaran terbesar bagi pesakit diabetes adalah mengekalkan kadar gula darah yang normal.

Sedikit orang yang menghidap diabetes tidak mengetahui soal makanan, maka kadar gula dalam darah mereka dapat naik dan turun secara drastik.

Bayam merah mempunyai faedah dan khasiat untuk pesakit kencing manis.

Journal of the Tropical Journal of Pharmaceutical Research menunjukkan bahawa bayam merah mempunyai sifat sebagai antidiabetik.

Selain itu, bayam merah juga mempunyai khasiat sebagai antihiperlipidemia dan antioksidan berkat kandungan tanin dan polifenol.

Tidak hanya mengurangkan kadar gula dalam darah, serat yang terkandung dalam bayam juga membantu mengawal kadar kolesterol dan trigliserida.

Walau bagaimanapun, kajian ini belum diuji secara klinikal pada manusia. Masih memerlukan banyak kajian lebih lanjut untuk mengesahkan manfaat bayam merah ini untuk tubuh manusia.

3. Kaya dengan antioksidan

Penyelidikan dari Ulasan Komprehensif Dalam Sains Makanan dan Keselamatan Makanan menunjukkan bahawa bayam merah mempunyai kandungan antioksidan polifenol yang tinggi.

Pengambilan antioksidan dalam tubuh dipercayai dapat membantu melindungi tubuh dari kerosakan sel yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, saluran darah, dan barah.

Walau bagaimanapun, faedah ini memerlukan kajian lanjutan dengan skop yang lebih luas.

Penyelidikan kandungan oksidan pada bayam merah hanya terhad kepada penyelidikan makmal.

4. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Dalam 100 gram bayam merah, mengandungi 62 miligram vitamin C.

Kandungan vitamin C mampu mengatasi jangkitan dan mempercepat proses penyembuhan ketika anda sakit.

Vitamin C juga dapat menangkal radikal bebas yang berkaitan dengan barah.

5. Sumber protein sayuran

Protein mempunyai fungsi menghasilkan enzim dan hormon untuk mengekalkan fungsi sel dan organ tubuh. Selain itu, protein juga mempunyai manfaat dalam menjaga otot, tulang, dan kulit.

Untuk meningkatkan protein dalam badan, anda boleh mengambil bayam merah. Sebabnya, dalam 100 gram bayam merah mengandungi 2.2 gram protein.

Bayam merah adalah protein sayuran yang lebih rendah lemak daripada daging merah. Di samping itu, protein haiwan cenderung mengandungi kolesterol, sementara sayur tidak.

Perkara yang perlu anda perhatikan ketika memproses bayam merah

Terdapat beberapa perkara penting yang mesti anda fahami ketika anda ingin memasak bayam, agar faedah dan khasiat bayam merah dapat optimum.

Elakkan menggunakan banyak minyak

Anda harus berhati-hati semasa memprosesnya. Elakkan menggunakan banyak minyak kerana sayur ini mempunyai tekstur seperti span.

Ini bermaksud bayam dapat menyerap sebahagian besar minyak. Daripada ingin sihat, bayam sebenarnya dapat mengumpulkan kalori jika anda tidak memprosesnya dengan cara yang betul.

Jadi, anda harus memproses sayur ini dengan merebus, menumis, atau mengukusnya.

Campurkan dengan sayur-sayuran lain

Bayam merah memang mempunyai kebaikan dan khasiat yang baik untuk tubuh. Walau bagaimanapun, anda harus menggabungkan bayam merah dengan sayur-sayuran lain agar pengambilan nutriennya lebih pelbagai.

Selain itu, jika anda makan bayam merah terlalu banyak, ia boleh mempengaruhi sel darah putih (leukosit) di dalam badan.

Kami mengesyorkan agar anda makan bayam merah tidak setiap hari, misalnya, dua kali seminggu atau sekali.

Adakah benar anda tidak boleh memanaskan bayam?

Sebenarnya, tidak mengapa memanaskan bayam merah. Walau bagaimanapun, pastikan anda memanaskannya dengan cara yang betul.

Elakkan memanaskan bayam terlalu lama pada suhu yang sangat tinggi. Tujuannya agar kandungan nutrien bayam tidak hilang ketika dipanaskan.

Ya, banyak nutrien, seperti vitamin dan mineral, dalam bayam merah yang tidak tahan panas. Akibatnya, pelbagai nutrien dapat hilang jika terus terdedah kepada panas.

Recent Posts