4 Bahaya Amonia untuk Kesihatan Jangka Panjang

Sama ada kita menyedarinya atau tidak, kita mungkin menyedut gas ammonia semasa melakukan aktiviti di rumah atau di pejabat. Amonia adalah sebatian kimia yang terdapat dalam banyak produk pembersih rumah tangga. Betul, apa bahayanya? Mari lihat penjelasan lengkap dalam ulasan berikut.

Apakah gas ammonia?

Amonia atau amonia adalah gas kimia dengan formula NH3. Ciri-ciri gas amonia jelas, tidak berwarna, tetapi mengeluarkan bau yang menyakitkan.

Amonia yang secara semula jadi terdapat di persekitaran sekitar dihasilkan dari sisa bahan organik di dalam tanah seperti tanaman, bangkai, dan sisa haiwan yang dipecah oleh bakteria.

Tubuh manusia juga menghasilkan "bahagian" amonia semula jadi setiap kali mencerna makanan. Apabila sistem pencernaan memecah protein makanan, amonia terbentuk yang kemudian akan dipecah menjadi urea.

Urea adalah komponen organik yang paling banyak terdapat dalam air kencing. Itulah salah satu sebab mengapa amonia mempunyai bau khas yang agak menyakitkan.

Selain bentuk gas tulen, kadang-kadang anda juga dapat menjumpai persediaan produk ammonia dalam bentuk pepejal atau cair, bergantung pada penggunaan yang dimaksudkan.

Produk rumah apa yang mengandungi ammonia?

Ternyata pelbagai produk rumah tangga yang mungkin anda gunakan setiap hari juga melepaskan gas ammonia ke udara sekitarnya. Ada apa-apa?

1. Baja

Amonia yang digunakan dalam baja adalah penyediaan cecair. Apabila disuntik ke dalam tanah, ammonia cair akan menguap menjadi gas. Sebanyak 80-90% gas ammonia yang dilepaskan ke udara berasal dari baja pertanian.

Amonia membantu meningkatkan tahap pH tanah untuk membunuh mikroorganisma berbahaya, sementara meningkatkan tahap nutrien penting di dalam tanah agar tanaman dapat menyerap.

2. Produk pembersihan rumah

Ammonia adalah agen pembersih yang sangat berkesan. Sebatian kimia ini berkesan dalam membasmi kotoran atau noda dari lemak haiwan atau minyak sayuran, seperti noda dari minyak masak.

Itulah sebabnya produk pembersih rumah tangga seperti pembersih kaca, pembersih tab mandi, sabun pel lantai, dan penyelesaian pembersih tandas dibuat dengan amonia.

Tidak jarang, amonia juga digunakan sebagai penyelesaian untuk mengelakkan calar pada kaca dan badan kereta (lilin penggilap)

3. Produk lain

Selain baja dan produk pembersih, amonia juga terdapat di banyak produk komersial lain. Ammonia digunakan dalam pembuatan plastik, tekstil dan pewarna rambut.

Sebenarnya, sebatian kimia ini juga sering digunakan sebagai penstabil, peneutralan, dan sumber nitrogen dalam proses rawatan air, sisa, pengeluaran getah, kertas, ubat-ubatan, untuk industri makanan.

Jumlah sebatian ammonia yang ditambahkan pada produk perindustrian biasanya cukup tinggi dalam kepekatannya. Biasanya ia boleh mencapai sekitar 25% sehingga dianggap menghakis (menyebabkan kerosakan).

Apakah bahaya gas ammonia?

Risiko kesihatan amonia sangat berbahaya jika kita terdedah kepada jumlah yang berlebihan. Kedua-duanya sekali dalam satu masa atau sedikit demi sedikit tetapi berterusan.

Amonia biasanya menyebabkan reaksi segera sekiranya terkena kulit, mata, rongga mulut, saluran pernafasan, dan saluran pencernaan yang mempunyai lapisan lembap (lendir).

1. Di saluran pernafasan (dihirup)

Kebanyakan orang mudah terkena dos amonia yang tinggi kerana berat gas ammonia lebih ringan daripada udara biasa di atmosfera. Ini membolehkan gas menguap lebih cepat dan disedut ke dalam badan.

Menghirup kepekatan amonia yang rendah dapat mengganggu saluran udara, menyebabkan batuk.

Walau bagaimanapun, dalam kepekatan tinggi, gas amonia berisiko menyebabkan luka bakar langsung ke hidung, tekak dan saluran pernafasan. Ini boleh menyebabkan kerosakan saluran udara dalam bentuk edema bronkiolar dan alveolar, yang mengakibatkan sesak nafas yang teruk hingga kegagalan pernafasan.

2. Pada sentuhan kulit dan mata (sentuhan)

Sementara itu, pendedahan kepada amonia dosis rendah dalam bentuk gas atau cecair langsung pada mata dan kulit boleh menyebabkan kerengsaan (mata merah atau ruam kulit) /

Dalam dos yang tinggi, pendedahan kepada ammonia cair pada kulit boleh menyebabkan kecederaan kekal dan luka bakar yang serius. Sentuhan dengan ammonia cair juga boleh menyebabkan radang dingin (radang dingin) pada kulit.

Sekiranya terkena atau memercik ke mata, dos amonia yang tinggi boleh menyebabkan gangguan penglihatan kepada kerosakan penglihatan kekal (rabun).

3. Dalam sistem pencernaan (ditelan)

Mual, muntah, dan sakit perut adalah gejala biasa setelah memakan amonia. Sama ada dengan sengaja atau tidak.

Dalam kes yang jarang berlaku, pengambilan 5-10% konsentrat ammonia secara tidak sengaja menyebabkan luka bakar yang teruk pada rongga mulut, tekak, esofagus, dan perut.

4. Keracunan

Dilancarkan dari jurnal Metabolic Brain Disease, profesor Erlend Nagelhus dan pasukan penyelidik dari Institut Sains Perubatan Asas melaporkan bahawa tahap amonia yang berlebihan di dalam badan, terutama di otak, dapat mengganggu metabolisme tubuh. Ini secara khusus mempengaruhi fungsi sel otak dan saraf.

Pengambilan ammonia dalam jumlah besar menyebabkan keracunan sistemik dengan gejala kejang, dan juga koma.

Berhati-hati menggunakan amonia jika anda mempunyai penyakit hati

Masalah kesihatan kerana terkena amonia sangat berisiko tinggi bagi orang yang mengalami gangguan hati atau penyakit.

Biasanya, hati atau hati yang sihat dapat mengubah ammonia menjadi urea dengan lancar. Urea adalah produk buangan yang akan dikeluarkan bersama dengan air kencing.

Bagaimanapun, hati yang tidak berfungsi dengan baik akan sukar membuang racun dari badan sehingga akhirnya terkumpul dalam darah.

Sebaliknya, pengumpulan ammonia dalam badan juga boleh dipengaruhi oleh penyakit hati atau penyakit buah pinggang yang sudah anda alami. Ini sama sekali boleh menyebabkan pelbagai bahaya kesihatan.

Petua untuk penggunaan produk yang mengandungi ammonia dengan selamat

Untuk mengelakkan risiko bahaya dari gas amonia, anda boleh menggunakan beberapa cara seperti:

  • Baca dan ikuti semua arahan pada label pakej semasa menggunakan produk pembersih.
  • Gunakan sarung tangan, topeng, pakaian tertutup, dan kacamata pelindung ketika menggunakan produk ini untuk mencegah kerengsaan dan keracunan.
  • Buka tingkap dan pintu untuk memastikan peredaran udara yang baik semasa membersihkan perabot atau rumah.
  • Elakkan mencampurkan ammonia dengan peluntur klorin kerana boleh menghasilkan gas beracun yang disebut kloramin.
  • Letakkan produk pembersih rumah tangga di tempat yang selamat dari jangkauan kanak-kanak.

Recent Posts