Ubat mata Stye tersedia di farmasi dan doktor

Stye (hordeolum atau) gaya) adalah salah satu jangkitan mata yang paling biasa. Walaupun ukuran benjolan kecil, keadaan ini dapat menyebabkan mata gatal dan merasa sangat kental. Anda mungkin telah mencuba kompres hangat untuk melegakannya. Tetapi jika ini tidak berjaya, pergi ke farmasi dan cari ubat mata berikut.

Pelbagai ubat pewarna mata yang kuat

Sebenarnya, pewarna dapat sembuh sendiri dalam 1-2 minggu. Namun, rasa gatal dan benjolan di kawasan mata pasti membuatkan anda tidak selesa dan yakin, bukan?

Sebagai penyelesaiannya, berikut adalah pelbagai ubat pewarna mata yang dapat mempercepat penyembuhan.

1. Ubat penahan sakit

Analgesik adalah salah satu ubat lini pertama untuk merawat pewarna mata. Semasa anda pergi ke farmasi, anda biasanya akan disarankan untuk mengambil paracetamol atau ibuprofen, bergantung pada keadaan kesihatan anda.

Kedua-dua jenis ubat penahan sakit ini berfungsi untuk melegakan kesakitan dan gatal akibat pewarna.

2. Salap

Sebagai tambahan kepada ubat oral, ubat mata stye juga tersedia dalam bentuk salap. Salap yang digunakan sebagai ubat pewarna mata umumnya mengandungi antibiotik untuk meredakan keradangan.

Inilah cara menggunakannya: tutup mata anda, kemudian sapukan sedikit salap ke kawasan kelopak mata yang mempunyai pewarna. Lakukan ini dengan kerap sehingga pewarna reda dan sembuh dalam beberapa hari.

3. Suntikan steroid

Sekiranya pewarna anda tidak sembuh dan semakin bengkak, doktor anda mungkin menyuntik steroid ke kawasan pewarna. Suntikan steroid ini berfungsi untuk mengurangkan bengkak dan keradangan pada kelopak mata anda. Ingat, suntikan steroid ini hanya boleh dilakukan oleh pakar oftalmologi, ya!

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Walaupun nampak sepele dan dapat hilang sendiri, pewarna yang tidak sembuh juga dapat mencetuskan jangkitan berpanjangan, anda tahu. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami:

  • Stye semakin besar
  • Stye sakit
  • Ia tidak menjadi lebih baik selepas kompres hangat atau rawatan di rumah lain
  • Penglihatan yang mengganggu

Jangan menunggu lebih lama untuk berjumpa doktor, terutamanya jika anda mengalami pewarnaan mata berulang. Kerana, dikhuatiri disebabkan oleh jangkitan mata lain, seperti blepharitis atau selulitis.

Sekiranya demikian, doktor akan melakukan operasi kecil untuk membuang cecair nanah di kelopak mata. Ini dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan bengkak sambil mempercepat penyembuhan.

Recent Posts