Perbezaan antara ulser dan GERD, apakah itu? |

Banyak masalah perut mempunyai simptom yang kurang lebih sama. Manakala beberapa jenis gangguan gastrik, seperti pedih ulu hati dan GERD, mempunyai gejala yang berbeza. Ketahui perbezaan antara ulser dan GERD sehingga anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat.

Kenali perbezaan antara ulser dan GERD

Ulser adalah istilah yang menggambarkan gejala atau keluhan kesakitan yang tidak selesa kerana masalah dengan pencernaan. Keadaan ini sering dikelirukan dengan GERD.

GERD ( penyakit refluks gastroesophageal ) adalah keadaan apabila asid perut mengalir ke esofagus (esofagus) ke mulut. Orang yang mengalami bisul mungkin mengalami gejala GERD.

Walaupun begitu, ada perkara yang membezakan kedua-dua keadaan ini yang perlu anda ketahui. Sebabnya, salah mengenali kedua-dua keadaan ini boleh berisiko mendapat rawatan yang tidak sesuai. Keadaan berikut membezakan antara ulser dan GERD.

Gejala pedih ulu hati berbanding GERD

Pada pandangan pertama, gejala ulser dengan GERD mungkin kelihatan sama memandangkan kedua-duanya termasuk gangguan pencernaan. Walaupun begitu, kedua-dua keadaan ini mempunyai perbezaan yang dapat dilihat berdasarkan gejala.

Ciri-ciri perut

Umumnya, pedih ulu hati dicirikan oleh perasaan tidak selesa di bahagian atas perut. Apabila anda menghidap ulser, rasa sakit itu dapat muncul satu demi satu. Terdapat juga sejumlah keadaan yang boleh menjadi tanda ulser, yaitu:

 • berasa kenyang ketika makan, terutamanya sebelum menghabiskan makanan
 • ketidakselesaan perut setelah makan untuk masa yang lama
 • pedih ulu hati,
 • menghembus nafas dan bersendawa,
 • kembung di bahagian atas, hingga
 • pening dan muntah.

Gejala GERD

Berbeza dengan bisul, gejala GERD cenderung lebih parah. Sebabnya, GERD dan bisul mempunyai simptom yang berbeza, iaitu refluks asid gastrik yang ditandai dengan sensasi terbakar di dada (pedih ulu hati).

Sensasi terbakar ini kemudian boleh menyebabkan gejala GERD lain yang cukup mengganggu, iaitu:

 • sakit dada selepas makan, terutamanya pada waktu malam
 • makanan atau asid perut naik ke esofagus,
 • sakit dada,
 • kesukaran menelan, dan
 • benjolan di kerongkong.

Bukan hanya gejala yang berkaitan dengan sistem pencernaan, asid perut yang menjengkelkan esofagus juga dapat menyebabkan gejala lain, seperti:

 • batuk kronik,
 • suara serak kerana pita suara bengkak (laringitis),
 • sesak nafas atau gejala asma, dan
 • gangguan tidur.

Sekiranya dibiarkan, gejala GERD dapat berkembang dan mencetuskan sesak nafas atau sakit di sekitar rahang tangan. Gejala ini serupa dengan gejala serangan jantung, jadi anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Penyebab GERD dan bisul

Sebagai tambahan kepada gejala, perbezaan yang dapat dilihat antara GERD dan ulser adalah penyebabnya. Kedua-duanya disebabkan oleh peningkatan asid perut, tetapi ternyata kawasan yang terkena untuk mencetuskan gejala GERD dan ulser adalah berbeza. Bagaimana ia boleh berlaku?

Punca gastrik

Sebenarnya, sejumlah gejala pedih ulu hati dipicu oleh kerengsaan dinding perut. Apabila asid perut naik atau terdapat kecederaan pada perut (ulser peptik), dinding perut berisiko mengalami kerengsaan dan mencetuskan gejala di atas.

Punca GERD

Sekiranya ulser disebabkan oleh kerengsaan dinding perut, GERD berbeza. Penyebab GERD adalah asid perut yang naik kerana cincin esofagus yang lemah dan tidak dapat menahan makanan ke dalam esofagus dan cecair dari perut.

Akibatnya, makanan dan cecair asid gastrik lebih mudah naik ke puncak dan mencetuskan gejala pedih ulu hati atau sensasi terbakar di dada. Keadaan ini juga menjadi penyebab perasaan tidak selesa di perut dan esofagus.

Walaupun kedua-duanya disebabkan oleh asid perut, kedua penyakit ini dapat dibezakan oleh bagaimana peningkatan asid perut mencetuskan gejala.

Di samping itu, refluks asid mempengaruhi kawasan yang berlainan dari kedua-dua keadaan. Itulah sebabnya, apabila anda mengalami gejala di atas, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan mengikut keadaan anda.

Pelbagai Sebab GERD dan Pencetus Lain yang Perlu Diperhatikan

Perbezaan cara mengatasi

Penyebab antara refluks asid gastrik dan bisul adalah sama, iaitu asid, walaupun kawasan yang terjejas oleh masalahnya berbeza. Itulah sebabnya ubat yang digunakan untuk merawat GERD dan bisul akan serupa, iaitu ubat untuk asid perut, seperti ranitidin.

Walaupun begitu, tempoh rawatan untuk bisul dan GERD mempunyai perbezaan. Ini kerana pesakit dengan GERD yang teruk mungkin memerlukan rawatan sepanjang hayat, sementara bisul ringan tidak perlu dirawat setiap hari.

Bukan hanya itu, perubahan gaya hidup pada pesakit GERD atau orang yang mengalami gejala ulser tidak jauh berbeza, seperti tidak makan berlebihan.

Sekiranya anda mengesyaki anda mempunyai salah satu atau kedua-dua keadaan ini, anda harus berjumpa doktor. Ini bertujuan untuk mengetahui apa penyebab utamanya agar anda mendapat rawatan yang betul.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts