Panduan Lengkap untuk Penjagaan Bayi yang Baru Lahir untuk Ibu Bapa Baru

Merawat bayi yang baru lahir adalah cabaran bagi ibu bapa, terutama bagi mereka yang pertama kali melahirkan bayi. Sesungguhnya, penjagaan bayi yang baru lahir tidak dapat diabaikan kerana dia baru tiba di dunia setelah sembilan bulan tinggal di rahim ibu. Untuk mempermudahnya, berikut adalah panduan lengkap mengenai cara menjaga bayi yang baru lahir yang boleh anda ikuti.

Panduan lengkap untuk merawat bayi yang baru lahir sehingga berumur 1 tahun

Sebagai ibu bapa yang baru, menjaga bayi boleh mendebarkan dan mencabar.

Selalunya ibu bapa merasa "takut salah" dalam menjaga bayi yang baru lahir dan takut dengan keadaan bayi.

Tetapi tidak perlu risau, kerana ketika bayi dilahirkan, doktor akan memeriksa bayi yang baru lahir.

Ini penting untuk memeriksa sama ada bayi itu sihat atau tidak. Sekiranya tidak sihat, ada beberapa syarat untuk menghidupkan semula bayi apabila bayi perlu diberi sokongan pernafasan.

Untuk mempermudahnya, berikut adalah panduan untuk penjagaan bayi baru lahir yang boleh anda dan pasangan lakukan:

Cara memandikan anak kecil anda

Perkara pertama dalam penjagaan bayi baru lahir yang sering membingungkan ibu bapa adalah peraturan untuk membersihkan badan bayi. Berapa kerap bayi baru lahir mandi dan bagaimana mereka memandikannya?

Dipetik dari Mayo Clinic, bayi yang baru lahir tidak perlu mandi setiap hari hanya 3-4 kali seminggu. Tetapi apabila anda menukar lampin bayi anda, tubuhnya juga dibersihkan menggunakan tuala kecil atau kain lap.

Sebab mengapa bayi yang baru lahir tidak perlu mandi terlalu kerap adalah kerana ia dapat mengeringkan kulit bayi. Keadaan kulit yang terlalu kering ini boleh membuat bayi tidak selesa kerana kulitnya masih sangat sensitif.

Salah satu masalah yang sering berlaku pada bayi adalah ruam lampin. Pastikan lampin bayi anda bersih dan kering. Gunakan air suam dan kapas lembut ketika membersihkan pantat kemudian keringkan dengan tuala lembut.

Inilah cara memandikan bayi yang baru lahir:

 1. Letakkan bayi di atas tikar
 2. Bersih bermula dari kepala bayi
 3. Perhatikan ketika membersihkan kelopak mata bayi
 4. Bersihkan setiap lipatan badan bayi
 5. Bersihkan mulut bayi

Tidak digalakkan membersihkan badan bayi menggunakan tisu basah yang mengandungi alkohol, kerana boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Semasa hendak memandikan anak kecil anda, anda perlu menyediakan tuala kering, tuala kecil atau kain lap untuk mengelap badan bayi, dan tilam.

Fahami maksud tangisan bayi

Sebagai ibu bapa, bayi yang menangis sering menimbulkan rasa panik dan kekeliruan tentang apa yang harus dilakukan. Tidak jarang, bayi yang menangis membuat ibu bapa tertekan.

Sebenarnya, menangis adalah salah satu bahasa bayi dan tindak balas terhadap sesuatu yang mereka alami, seperti ketidakselesaan, ketakutan, atau kelaparan.

Inilah sebabnya mengapa bayi menangis:

 • Lapar
 • Berasa sakit
 • Baby mahu dipegang
 • Lampin kotor atau basah
 • Bayi kesal kerana dia tidak dapat tidur
 • bayi cerewet

Tangisan bayi tidak dapat dijelaskan secara langsung, tetapi anda perlahan-lahan dapat memahami maksud di sebalik itu.

Panduan kulit ke kulit untuk penjagaan bayi yang baru lahir

Kulit ke kulit sering disebut dalam penjagaan bayi baru lahir, apa itu? Memetik dari Cleveland Clinic, kulit ke kulit adalah penjagaan bayi dengan meletakkan badan bayi secara langsung di dada ibu atau ayah.

Sejurus selepas kelahiran, jururawat akan membersihkan dan mengeringkan badan bayi, meletakkannya terus di dada ibu, kemudian menutupnya dengan selimut hangat.

Kulit ke kulit berguna untuk bayi dan ibu mengenali antara satu sama lain. Ini juga berguna untuk menjadikan bayi lebih panas dan dekat dengan ibu bapa.

Untuk Ayah, kulit ke kulit boleh dilakukan di rumah dengan cara yang sama seperti di hospital ketika bayi baru dilahirkan. Inilah faedahnya kulit ke kulit dalam penjagaan bayi baru lahir.

Memudahkan penyusuan

Kulit ke kulit memudahkan bayi pada masa awal penyusuan. Ketika anda baru dilahirkan dan bayi anda tidur di dada ibu anda, dia akan mencari puting anda dan berlatih menyusu.

Proses ini memudahkan si kecil anda belajar menyusu dengan betul. Biasanya, bayi yang baru lahir akan terus menyusui dalam 6 minggu pertama kehidupan.

Bayi mempunyai perut kecil sehingga anda perlu memberi makan dalam jumlah kecil tetapi kerap.

Biasanya dia akan memberi makan 1-2 jam dalam beberapa hari pertama.

Semasa bayi lapar, dia akan memberi beberapa tanda seperti menangis kuat, menghisap tangannya, atau merasa seperti mencari puting.

Menjadikan bayi lebih tenang

Kulit ke kulit menjadi rawatan yang tepat untuk menjadikan bayi baru lahir lebih tenang dan menyesuaikan diri dengan dunia luar selepas kelahiran. C

Dengan cara ini menjadikan bayi berasa lebih panas, lebih tenang, dan lebih selesa daripada dibalut.

Meningkatkan ikatan antara ibu dan bayi

Adakah kulit ke kulit atau pelukan kulit ke kulit di awal kehidupan bayi, boleh mempengaruhi kedekatan antara ibu dan bayi.

Selain ibu, ayah juga boleh melakukannya kulit ke kulit dengan cara yang sama, iaitu meletakkan bayi di dada sambil dibalut selimut.

Item yang mesti dimiliki untuk bayi baru lahir sehingga usia 1 tahun

Lihat pelopor Barangan bayi menggemaskan dan membuatkan anda ingin membeli apa sahaja. Tetapi anda perlu memilih barang yang sangat diperlukan, berikut adalah senarai peralatan bayi yang baru lahir sebagai penjagaan wajib untuk si kecil anda.

baju bayi

Bukan hanya satu jenis pakaian bayi yang perlu dimiliki oleh si kecil anda, berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Baju tidur
 • Seluar panjang
 • Seluar pendek
 • baju pendek
 • Topi
 • Sarung tangan
 • Stokin

Anda juga memerlukan aksesori untuk menyokong penampilan si kecil semasa dalam perjalanan, seperti bandana, jepit rambut, atau topi. Jangan lupa untuk memberi perhatian kepada keselesaan bayi ketika memilih pakaian untuk si kecil anda.

Peralatan mandian bayi

Bukan hanya sabun atau syampu, peralatan mandian bayi termasuk:

 • Lampin pakai buang atau lampin kain
 • Lap basah atau kapas
 • krim lampin
 • Losyen
 • Sabun mandi
 • Syampu
 • Tikar menukar lampin

Anda juga memerlukan beg lampin atau beg khas untuk dibawa ketika dalam perjalanan. Pastikan beg ini mempunyai poket yang memudahkan anda mengambil barang apabila diperlukan.

Pada mulanya, anda mungkin bingung bagaimana menukar lampin bayi perempuan atau menukar lampin bayi lelaki. Tetapi dengan latihan, anda dapat meletakkan lampin bayi anda dengan betul.

Peralatan untuk perjalanan

Terdapat beberapa peralatan bayi yang perlu dipakai ketika dalam perjalanan, seperti:

 • sling
 • Kereta sorong
 • kerusi kereta

Ketiga-tiga item di atas tidak perlu dimiliki oleh mereka semua, anda boleh memilih satu mengikut keperluan anda dalam perjalanan. Sekiranya anda mempunyai kereta peribadi, kerusi kereta Adalah sangat penting untuk menjaga keselamatan bayi semasa duduk dalam perjalanan.

Peralatan ini termasuk dalam penjagaan bayi baru lahir yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa. Termasuk pemilihan botol susu dan dot untuk menyediakan susu formula atau susu ibu yang dinyatakan kepada bayi.

Ketahui waktu tidur bayi anda

Dipetik dari Kids Health, bayi yang baru lahir memerlukan 14-17 jam tidur sehari. Sebilangan mungkin tidur sebanyak 18-19 jam setiap hari.

Walaupun bayi sering tidur, itu tidak bermaksud mengabaikan masa untuk makan dan menyusui. Bayi perlu memberi makan setiap 2-3 jam, anda perlu bangunkan si kecil sekiranya dia masih tidur ketika tiba masanya untuk makan.

Mengapa penting untuk membangunkan bayi pada waktu makan? Ini untuk meningkatkan berat badan bayi dan biasanya berlaku pada beberapa minggu pertama kehidupan bayi. Setelah kenyang, anda boleh membiarkannya tidur lebih lama.

Inilah cara menjaga bayi yang baru lahir dalam hal tidurkan anak kecil anda:

 • Bayi tidur dalam keadaan terlentang
 • Tilam bayi tidak terlalu lembut
 • Jauhkan dari mainan dan bantal
 • Memakai pakaian lembut
 • Mematikan lampu semasa tidur
 • Lebih banyak aktiviti pada waktu siang

Pada waktu malam, cuba jangan bangunkan bayi. Cara yang boleh dicuba adalah membiarkan bayi melakukan banyak aktiviti pada waktu siang. Ini adalah salah satu cara merawat bayi yang baru lahir.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts