Jenis Luka dan Rawatan Kulit |

Kecederaan biasanya terjadi ketika anda mengalami kecederaan fizikal, seperti jatuh dari basikal, dipotong oleh pisau, atau memukul benda keras. Secara umum, luka dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu luka terbuka dan luka tertutup. Walaupun begitu, kedua-duanya terdiri daripada jenis luka lain yang mempunyai ciri dan penyebab yang berbeza.

Menyedari perbezaannya dapat membantu anda menentukan cara merawat luka mengikut jenisnya.

Apa itu luka?

Luka adalah kecederaan yang disebabkan oleh kerosakan ikatan antara sel dan boleh mengakibatkan kerosakan sel.

Keadaan ini seterusnya menghalang atau menghentikan fungsi rangkaian yang terjejas.

Melancarkan Pusat Penjagaan Luka, secara perubatan jenis luka sebenarnya dapat dibezakan berdasarkan penyebabnya, iaitu luka dalaman dan luaran.

Kecederaan dalaman berlaku kerana gangguan yang berkaitan dengan beberapa sistem di dalam badan, seperti neuropati, iaitu kerosakan pada sistem saraf yang disebabkan oleh kadar gula dalam darah yang tinggi (diabetes).

Manakala luka luaran disebabkan oleh faktor dari luar badan atau berkaitan dengan persekitaran. Luka jenis ini boleh dibuka atau ditutup.

Kecederaan dalaman tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan penyebabnya agak rumit.

Itulah sebabnya luka yang diklasifikasikan sebagai dalaman memerlukan diagnosis doktor untuk mengesannya dan rawatan perubatan untuk memulihkannya.

Sebaliknya, anda dapat melihat luka luaran secara langsung, yang ditunjukkan oleh pendarahan atau lebam.

Merawat sendiri luka dapat menyembuhkan luka luaran yang kecil.

Di samping itu, pertolongan cemas boleh menjadi langkah sementara untuk kecederaan serius, sekurang-kurangnya sehingga anda mendapatkan bantuan perubatan untuk mengelakkan kesan maut.

Atas sebab ini, perbincangan ini lebih memfokuskan pada pelbagai jenis luka luaran yang umumnya dikelompokkan menjadi luka terbuka dan tertutup.

Jenis luka terbuka

Luka terbuka adalah luka yang menyentuh lapisan kulit terluar, yang memperlihatkan tisu dalaman ke udara.

Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh geseran atau tusukan kulit dengan permukaan objek yang kasar atau tajam.

Bukan hanya disebabkan oleh kemalangan, luka terbuka juga boleh menjadi luka yang berasal dari prosedur perubatan seperti luka pembedahan.

Berikut adalah jenis luka terbuka dan penjelasannya.

1. calar

Sumber: Trusetal Verbandstoffwerk GmbH

Luka atau lelasan berlaku apabila kulit menggosok permukaan kasar atau keras.

Ciri-ciri lecet biasanya tidak banyak berdarah dan dapat sembuh tanpa meninggalkan bekas luka.

Jenis luka ini dikelaskan sebagai luka dangkal , Ini bermaksud bahawa ia hanya mempengaruhi lapisan kulit terluar. Namun, lecet masih perlu dibersihkan untuk mengelakkan jangkitan.

Semasa membersihkan luka, pastikan anda mencuci tangan terlebih dahulu hingga bersih sepenuhnya untuk mengelakkan kuman masuk.

Selepas itu, bersihkan luka dengan menggosok lembut lepuh dengan air dan sabun.

Untuk perlindungan yang optimum, anda boleh menggunakan salap antibiotik dan kemudian menutup kawasan yang luka dengan pembalut.

2. Luka koyak

Juga dikenali sebagai laserasi (vulnus laceratum), laserasi disebabkan oleh kemalangan ketika menggunakan pisau atau alat tajam yang lain.

Tidak seperti lecet, laserasi tidak melibatkan penyingkiran lapisan kulit terluar (epidermis).

Bagaimanapun, laserasi boleh menyebabkan kerosakan pada tisu kulit yang dalam. Beberapa jenis luka, termasuk luka, adalah luka dan calar.

Sekiranya tidak terlalu dalam, luka yang koyak dapat sembuh melalui rawatan di rumah yang sederhana seperti yang berikut.

 1. Setelah mencuci tangan, tekan tekanan pada luka untuk menghentikan pendarahan, anda boleh menggunakan kapas atau kain kasa steril.
 2. Bersihkan luka di bawah air yang mengalir dengan sabun ringan dengan pH rendah atau sama dengan kulit (pH 5.5).
 3. Angkat bahagian badan yang cedera lebih tinggi daripada dada untuk mengawal pendarahan.
 4. Tutup luka dengan pembalut.

3. Luka tusuk

Laman web: EmedicineHealth

Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh benda tajam dan runcing seperti kuku atau jarum. Berbanding dengan laserasi, luka tikaman biasanya melibatkan tisu kulit yang lebih dalam.

Kadang-kadang luka tusukan mungkin tidak banyak berdarah, tetapi tusukan yang terlalu dalam dapat merosakkan organ atau tisu di bawah kulit.

Selain itu, risiko jangkitan lebih tinggi kerana cenderung sukar dibersihkan. Kawasan yang cedera juga lebih panas dan lembab, menjadikannya tempat yang sesuai untuk bakteria tumbuh.

Sekiranya anda ingin merawat luka jenis ini, cara yang sesuai adalah mencuci luka di bawah air yang mengalir.

Seterusnya, sapukan ubat merah atau larutan antiseptik (povidone iodin) dan tutup luka dengan pembalut.

Elakkan berpakaian luka tusuk terlalu ketat kerana ini akan meningkatkan risiko jangkitan luka.

Untuk memastikan proses penyembuhan luka tidak terganggu, anda harus memeriksa keadaan luka tusukan itu kepada doktor.

Sekiranya terdapat pendarahan luaran yang besar, anda perlu mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin untuk merawat luka tikaman.

4. Melecur

Luka bakar boleh disebabkan oleh panas yang berlebihan, seperti terkena cahaya matahari, air panas, bersentuhan dengan api, bahan kimia, atau elektrik.

Berdasarkan keparahannya, luka bakar terbahagi kepada beberapa darjah.

Semakin tinggi tahap pembakaran, bermakna tahap kerosakan tisu kulit juga dapat lebih luas.

Untuk luka bakar pertolongan cemas, segera sejukkan kawasan yang terbakar dengan air mengalir atau sapukan kompres sejuk sehingga rasa sakit reda dengan luka kecil.

Sekiranya anda mengalami luka bakar tahap tinggi, anda perlu segera mendapatkan rawatan perubatan. Luka ini memerlukan masa lebih lama untuk sembuh.

Walaupun begitu, setiap jenis luka bakar perlu mendapatkan perawatan luka secara berkala untuk mempercepat penyembuhan sambil mengelakkan timbulnya bekas luka bakar yang sukar hilang.

Jenis luka tertutup

Luka tertutup adalah kecederaan yang biasanya disebabkan oleh kesan objek tumpul. Ciri-ciri luka ini dicirikan oleh penampilan lebam tanpa pendarahan luaran.

Berbeza dengan luka terbuka, pada luka tertutup tisu kulit luar atau epidermis tetap utuh.

Luka tertutup terdapat di tisu di bawah kulit. Kerosakan dari luka tertutup ini boleh sampai ke otot, organ dalaman, dan tulang.

Berikut adalah jenis luka tertutup yang biasa dialami.

1. Kekeliruan

Sumber: Garis Kesihatan

Kekejangan adalah jenis luka tertutup yang paling biasa. Penyebab gangguan adalah kesan objek tumpul yang merosakkan saluran darah kecil, kapilari, otot, dan tisu yang mendasari.

Dalam beberapa kes, pencemaran juga boleh menyebabkan kerosakan tulang. Kemunculan luka dicirikan oleh lebam kemerahan hingga kebiruan di kawasan yang terjejas.

2. Hematoma

Mirip dengan penularan, hematoma juga disebabkan oleh gangguan saluran darah kecil dan kapilari yang mengakibatkan pembekuan darah di kawasan yang cedera.

Perbezaannya adalah, hematoma adalah dalam bentuk ketulan getah yang disebut lesi. Bergantung pada keparahan, jenis luka tertutup ini boleh menjadi besar atau kecil.

Luka tertutup juga harus mendapat rawatan luka yang sesuai. Rawatan bertujuan untuk mengawal kesakitan dan mencegah keradangan merebak lebih jauh.

Sekiranya masalahnya ringan, anda boleh menggunakan ais atau air sejuk ke kawasan yang cedera. Tetapi dalam kes yang lebih serius, doktor mungkin melakukan pembedahan.

Jenis kecederaan berdasarkan tahap keparahannya

Berdasarkan keparahannya, luka dibahagikan kepada klasifikasi yang berbeza.

Mengikut kedalaman dan luasnya, menurut DermNet New Zealand, luka terbuka mempunyai klasifikasi berikut.

 • Superfisial: Luka hanya mempengaruhi epidermis, lapisan paling luar kulit. Luka ini cenderung ringan.
 • Ketebalan separa: Luka melibatkan kehilangan epidermis dan dermis atas (lapisan kulit di bawah epidermis).
 • Ketebalan penuh: Kerosakan luka telah menutupi tisu hipodermis pada struktur kulit. Tisu ini merangkumi lapisan kulit lemak, kelenjar peluh, dan sel kolagen.
 • Dalam dan rumit: luka lebih dalam, mencapai lapisan otot, tulang, atau organ.

Sementara itu, klasifikasi keparahan luka tertutup adalah seperti berikut.

 • Tahap 1: lebam yang disebabkan cenderung ringan, tidak ada bengkak, sakit ketika ditekan.
 • Tahap 2: lebam, sakit ringan, dan sedikit bengkak.
 • Tahap 3: lebam teruk dengan kesakitan yang tidak dapat ditanggung, bengkak yang ketara, dan kesukaran menggerakkan anggota badan yang terjejas.

Jenis luka tidak hanya meliputi luka terbuka di permukaan kulit, tetapi luka juga boleh terjadi di badan atau dalam bentuk luka tertutup.

Setiap luka juga mempunyai tahap keparahan yang berbeza.

Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui perbezaannya sehingga anda dapat menentukan rawatan yang tepat untuk setiap jenis luka.

Recent Posts