Pengguguran dengan Kapur, Mitos atau Fakta?

Terdapat pelbagai mitos kehamilan yang sering didengar oleh wanita hamil, salah satunya ialah menggugurkan janin dengan kapur. Sebilangan orang berpendapat bahawa rasa limau masam boleh membuat perut wanita hamil berkerut. Lalu, adakah benar kapur boleh menggugurkan rahim? Inilah penjelasan lengkapnya.

Mitos pengguguran dengan limau

Hingga kini tidak ada bukti perubatan mengenai mitos kapur yang boleh menggugurkan kandungan. Fakta menunjukkan sebaliknya, kapur mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh ibu hamil.

Berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia, 100 gram kapur mengandung nutrien berikut:

  • kalsium: 18 miligram,
  • fosforus: 22 miligram,
  • kalium: 108.9 miligram,
  • natrium: 3 miligram, dan
  • vitamin C: 20 miligram

Walaupun rasanya sangat masam dan mengandung vitamin C yang tinggi, tidak ada kajian yang dapat menemukan hubungan antara pengguguran dan kapur. Lebih-lebih lagi, kita tahu bahawa vitamin C mempunyai manfaat untuk kesihatan ibu hamil dan janin.

Kajian dari Cochrane Database of Systematic Review mendapati bahawa pengambilan vitamin C tidak mempengaruhi wanita hamil yang mengalami keguguran semasa hamil. Vitamin C sebenarnya berperanan dalam meningkatkan kesihatan tubuh ibu hamil, seperti:

  • menurunkan tekanan darah,
  • mencegah keradangan, dan
  • menghasilkan kolagen.

Memetik Persatuan Kehamilan Amerika, keperluan vitamin C untuk wanita hamil adalah 85 miligram sehari. Sementara itu, had maksimum pengambilan kapur adalah sekitar 2000 miligram sehari.

Risiko memakan limau terlalu banyak semasa mengandung

Walaupun pengambilan limau semasa kehamilan tidak ada kaitan dengan pengguguran, hadkan penggunaannya. Terdapat risiko kesihatan jika anda makan limau terlalu banyak semasa mengandung, berikut adalah penjelasannya.

1. Kerosakan gigi

Memetik dari American Dental Association (ADA) yang memakan makanan berasid, seperti limau, dapat mengikis enamel gigi.

Lama kelamaan, enamel gigi yang terhakis terdedah kepada kerosakan. Bukan hanya itu, rasa masam boleh mencetuskan kerengsaan di mulut, seperti sariawan.

Pastikan minum banyak air setelah anda memakan banyak oren, untuk mengurangkan risiko luka sariawan dan kerosakan gigi.

2. Mencetuskan keradangan perut

Walaupun tidak ada kaitan dengan pengguguran, anda harus mengelakkan memakan limau terlalu banyak. Ini terutama bagi mereka yang mempunyai masalah gastrik.

Memetik dari NHS, kandungan asid tinggi pada limau dapat mencetuskan bisul pada lapisan perut. Keradangan perut boleh berlaku apabila lapisan yang melindungi perut terkena cecair yang terlalu berasid.

Cecair pencernaan boleh datang dari kapur yang diminum oleh wanita hamil secara berterusan.

3. Mencetuskan demam

Sekiranya wanita hamil mempunyai alahan terhadap pelbagai jenis buah sitrus, termasuk limau, anda harus mengelakkan pengambilan terlalu banyak.

Berdasarkan kajian dari Plos One pada tahun 2013, alergi sitrus sering menyebabkan gatal, mual, dan muntah. Pencetus gatal, mual, dan muntah adalah debunga yang terdapat di dalam jeruk.

Recent Posts