Pelbagai Punca Kemungkinan Bibir Hitam -

Punca bibir hitam bukan hanya kerana merokok. Terdapat banyak perkara yang boleh menjadikan ibu saudara anda hitam. Bibir yang kelihatan hitam boleh mengurangkan penampilan anda. Walaupun anda tidak merokok, bibir anda boleh menjadi hitam dan gelap kerana tabiat buruk.

1. Bibir kering

Bibir sangat mudah dikeringkan jika anda secara tidak sengaja melembapkannya. Kulit di bibir sentiasa terbuka, menjadikannya mudah kehilangan kelembapan, terutama ketika cuaca panas. Bibir kering boleh menyebabkannya menjadi pecah-pecah dan berpeluang gelap perlahan.

2. Gaya hidup dan tabiat

Selain merokok, tabiat lain yang boleh menjadikan bibir anda lebih gelap adalah minum alkohol. Asid dalam alkohol adalah sebabnya. Bukan hanya itu, minum alkohol terlalu banyak boleh menyebabkan anda menjadi lembap - walaupun alkohol adalah cecair. Sementara itu, salah satu kesan dehidrasi adalah menjadikan bibir menjadi pecah dan kemudian menukar warna bibir menjadi lebih gelap.

3. Hiperpigmentasi

Penyebab lain bibir gelap adalah hiperpigmentasi. Hiperpigmentasi adalah keadaan di mana terdapat terlalu banyak melanin di dalam badan yang mempengaruhi warna kulit, termasuk warna bibir anda. Biasanya, melanin terbentuk akibat terlalu banyak terdedah kepada cahaya matahari. Wajah adalah bahagian yang paling mungkin mengalami hiperpigmentasi kerana sering terkena cahaya matahari langsung.

Oleh itu, penting bagi anda yang sering melakukan aktiviti luar untuk menggunakan pelindung matahari. Untuk bibir, biasanya beberapa jenama lip bibir atau balsem bibir dengan SPF - cuba gunakan SPF 30 - yang dapat mengelakkan bibir anda terbakar sinar matahari.

4. Mempunyai keadaan anemia

Anemia boleh menjadi penyebab bibir gelap, keadaan ini disebabkan oleh kekurangan hemoglobin - bahan yang membawa oksigen dan nutrien dalam darah. Bahan ini memberi warna merah kepada darah, sehingga perubahan warna pada kulit di beberapa bahagian, salah satunya ialah bibir boleh menjadi hitam.

5. Pengambilan kafein yang kerap

Makanan dan minuman kafein adalah salah satu penyebab bibir gelap anda. Kafein sebenarnya adalah bahan diuretik yang dapat membuat anda kerap membuang air kecil. Terlalu banyak zat diuretik di dalam badan akan menyebabkan anda mengalami dehidrasi, kerana cairan tersebut terus mengalir melalui air kencing. Walaupun dehidrasi dapat menjadikan bibir anda pecah-pecah, tidak sihat, dan menjadi lebih gelap warnanya.

6. Penggunaan produk kosmetik yang telah tamat tempoh

Bagi wanita, menjalankan aktiviti harian tidak lengkap tanpa memakai gincu. Ya, gincu sangat sesuai untuk penampilan wanita. Tetapi apa yang berlaku jika gincu yang anda gunakan setiap hari sebenarnya menyebabkan bibir hitam? Sebilangan wanita gemar membuang gincu mereka, walaupun sudah habis. Walaupun gincu tentu tidak berkualiti dan boleh menjejaskan kesihatan bibir, salah satunya menyebabkan bibir menjadi hitam.

7. Keracunan

Bibir anda akan menjadi hitam jika anda diracun. Toksin yang boleh menyebabkan bibir hitam adalah merkuri, perak, tembaga, alkali kuat, dan pelbagai logam berbahaya yang lain.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found