6 Cara Mengatasi Kaki yang Retak, Terutama Tumit

Kulit tapak kaki pada dasarnya tidak mempunyai kelenjar peluh. Ini tentu menyebabkan kulit kaki lebih mudah terkelupas dan kapalan. Jadi, apa yang boleh dilakukan sebagai cara mengatasi kaki yang retak?

Cara mengatasi kaki yang retak

Kulit retak di kaki adalah salah satu masalah kulit yang paling biasa bagi kebanyakan orang. Keadaan ini disebabkan oleh kulit kering dan mengelupas di tumit kaki.

Sekiranya dibiarkan, kulit di sekitar kaki, termasuk tumit akan menebal dan menjadi kering, atau dapat disebut sebagai kalus.

Biasanya semasa anda berjalan, pembalut lemak biasa yang mendasari kulit akan mengagihkan tekanan secara merata. Namun, apabila kulit terlalu kering dan tebal, tumit kaki akan menjadi lembik dan retak.

Sekiranya serpihan dalam, ia akan menyebabkan kesakitan ketika berdiri. Malah, kulit kaki yang mengelupas juga boleh menyebabkan selulit. Agar ini tidak berlaku dalam jangka masa yang lama, terdapat pelbagai cara untuk merawat kaki yang retak.

1. Gunakan pelembap dan stoking

Salah satu cara mengatasi kulit yang retak di kaki anda adalah dengan menggunakan produk pelembap. Ini semestinya telah dilakukan sejak lama untuk mengelakkan kulit kaki mengelupas.

Cuba cari krim pelembap tebal dengan bahan seperti:

 • mentega shea,
 • gel aloe vera, atau
 • Jeli petroleum.

Ini bermakna bahawa semakin melekit dan berminyak pelembap, semakin baik ia menyembuhkan kulit kering dan retak di kaki anda. Anda hanya perlu menggunakan kaki dengan pelembap, setiap malam sebelum tidur.

Sekiranya boleh, cubalah membungkusnya dalam kaus kaki supaya pelembap menyerap semalaman. Juga, sapukan pelembap sebaik sahaja mandi untuk penyerapan terbaik.

2. Gosokkan kaki dengan batu apung

Selain menggunakan pelembap, cara lain untuk mengatasi kaki yang retak adalah menggosoknya dengan batu apung. Batu apung telah terkenal sejak sekian lama untuk melicinkan kulit kasar yang disebabkan oleh kapalan.

Walaupun begitu, kaedah ini tidak digalakkan untuk penghidap diabetes atau penyakit neuropatik lain. Sebabnya, batu apung boleh mencederakan kulit kaki dan berisiko menyebabkan jangkitan.

Daripada menggunakan batu apung, berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar kaki untuk membuang sel kulit mati dengan rawatan yang sesuai.

3. Sapukan sebatian keratolitik

Sekiranya kulit di kaki anda terasa pekat hingga terkelupas, menggunakan keratolitik sebenarnya dapat membantu melicinkan permukaan kulit di kawasan itu.

Keratolitik adalah bahan yang dapat menipiskan kulit yang menebal. Cara kerjanya adalah menjadikan lapisan kulit terluar melonggarkan dan membantu membuang sel kulit mati. Dengan cara ini, kelembapan kulit dijaga.

Nah, ada beberapa sebatian yang tergolong dalam kategori keratolitik, iaitu:

 • asid alfa hidroksi (AHA),
 • urea, dan
 • asid salisilik.

Secara amnya, produk yang mengandungi keratolitik dan humektan dianggap paling berguna. Sebabnya, kedua-duanya melembapkan serta mengatasi kulit kering dan retak.

4. Urut dengan minyak

Rawatan terbaik untuk tumit yang retak adalah mengekalkan kelembapan yang diperlukan oleh kaki anda, seberapa banyak dan secepat mungkin. Walau bagaimanapun, tidak semua pelembap berfungsi dengan baik.

Nah, salah satu 'salve' untuk kaki yang retak adalah minyak. Minyak cenderung berfungsi lebih baik daripada losyen kerana ia menyerap ke dalam kulit dengan lebih cepat.

Anda boleh menggunakan minyak apa pun, dari minyak zaitun hingga minyak badam hingga minyak kelapa. Anda juga dapat memanfaatkan vitamin E yang dapat menyembuhkan untuk mengelakkan kaki retak.

Bagaimana tidak, minyak akan membantu melembapkan, sementara urutan merangsang peredaran untuk mempercepat penyembuhan kulit yang mengelupas.

Bagaimana untuk menggunakannya :

 • Gris kaki anda dengan minyak
 • Urut kulit kaki dengan perlahan
 • Lakukan setiap malam sebelum tidur

5. Gunakan scrub oatmeal

Oatmeal telah lama digunakan sebagai cara untuk merawat kerengsaan dan keradangan kulit. Selain dimakan, anda juga dapat memprosesnya menjadi lulur untuk perawatan kulit, terutama kulit yang retak di kaki anda.

Ini mungkin kerana oatmeal mengandungi polisakarida yang mengikat air dan hidrokoloid yang dapat menahan kelembapan kulit. Selain itu, lemak dalam oatmeal juga meningkatkan aktiviti emolien, yang dapat melegakan gatal pada kulit kering.

Bagaimana untuk menggunakannya :

 • Campurkan 1 sudu besar oat kering dan 1 sudu besar minyak zaitun atau badam
 • Kacau minyak zaitun dan oat untuk membentuk pes
 • Tutup kaki dengan scrub oatmeal
 • Diamkan selama 30 minit dan bilas hingga bersih

Anda boleh melapisi kulit kaki yang menebal dan mengelupas dengan oatmeal setiap dua hari sehingga gejala bertambah baik.

6. Rujuk doktor

Sekiranya rawatan di rumah tidak melembutkan tumit yang retak, anda harus berjumpa doktor. Berikut adalah beberapa jenis rawatan dari doktor untuk merawat kulit kaki yang mengelupas.

 • Debridement , iaitu memotong kulit tebal dan keras dengan gunting atau pisau cukur.
 • Mengikat , iaitu memakai tumit yang retak sehingga tidak banyak bergerak.
 • Sol , yang memberikan bantalan pada tumit sehingga berat tumit dibahagi secara merata dan mencegah pelekap lemak mengembang.
 • 'Gam' khas untuk menyambung hujung kulit yang retak.

Tumit retak sebenarnya boleh dirawat dengan mudah di rumah dengan hanya pelembap dan produk menghaluskan kulit. Di samping itu, anda perlu menjaga kulit anda, terutama kaki anda dan minum air untuk menjaga kelembapan dari dalam.

Walaupun begitu, orang yang mengalami masalah kesihatan tertentu tidak digalakkan melakukan rawatan di atas. Sebaiknya berjumpa doktor sebelum berusaha merawat kaki yang retak di rumah.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berbincang dengan pakar dermatologi atau doktor haiwan (pakar kaki) untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts