Asma: Gejala, Punca, Rawatan |

Definisi

Apa itu asma?

Asma bronkial, atau anda mungkin lebih biasa dengan "asma", adalah penyakit yang disebabkan oleh keradangan di saluran udara (bronkus). Keradangan akhirnya menjadikan saluran udara membengkak dan sangat sensitif.

Akibatnya, saluran pernafasan menyempit sehingga udara memasuki paru-paru terhad.

Keradangan juga menyebabkan sel-sel di saluran pernafasan membuat lebih banyak lendir daripada biasa. Lendir ini dapat menyempitkan saluran udara dan menyukarkan anda untuk bernafas dengan bebas.

Bergantung pada faktor pencetus, asma biasanya terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

  • asma sukan
  • Asma nokturnal (berulang hanya pada waktu malam)
  • Asma kerana pekerjaan tertentu
  • batuk asma
  • Asma alahan

Salah satu mitos mengenai asma yang dipercayai oleh banyak orang ialah penyakit ini dapat disembuhkan. Malangnya, ini tidak betul.

Asma tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Sekiranya anda tidak merasakan simptomnya seperti biasa, ini menunjukkan bahawa anda dapat mengawal asma anda dengan baik.

Seberapa biasa keadaan ini?

Menurut data Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lebih daripada 339 juta orang di dunia mengalami keadaan ini. Indonesia sendiri menduduki tempat ke-20 sebagai negara dengan kebanyakan kes kematian akibat asma.

Penyakit yang mempengaruhi pernafasan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, orang dewasa di bawah usia 40 tahun juga dapat mengalaminya.

Asma bronkial adalah salah satu penyakit tidak berjangkit yang paling biasa di seluruh dunia, dengan kadar kematian yang agak rendah.

Namun, kebanyakan kes kematian dijumpai di negara berpendapatan rendah dan rendah, termasuk Indonesia.

Recent Posts