Memilih Pelembap Muka Tidak Asli, Inilah Petua!

Penjagaan kulit wajah yang baik setiap hari termasuk penggunaan pelembap dan pelindung matahari untuk melawan radikal bebas dan melindungi kulit dari sinar ultraviolet (UV). Tetapi, bagaimana memilih pelembap yang sihat untuk kulit wajah dan tidak akan menimbulkan masalah?

Petua memilih pelembap yang sihat

Pelembap adalah bahagian penting dalam penjagaan kulit. Produk ini bertindak sebagai pelindung untuk kulit, menjaga kulit wajah anda sihat dan terhidrat.

Pelembap berfungsi dengan memerangkap kelembapan pada lapisan luar kulit dan menarik kelembapan dari lapisan kulit yang lebih dalam ke lapisan luar kulit.

Akademi Dermatologi Amerika cadangkan penggunaan pelembap wajah selepas mandi supaya kulit anda yang masih lembap dapat mengikat cecair dengan baik.

Agar penggunaannya memberikan hasil yang optimum, anda mesti memilih pelembap yang sesuai untuk wajah anda. Bagaimana untuk?

1. Ketahui jenis kulit anda

Sebelum mula memilih pelembap, anda mesti mengetahui jenis kulit wajah anda terlebih dahulu untuk memastikan bahawa pelembap yang anda gunakan sesuai dengan keperluan anda.

Jenis kulit anda ditentukan oleh pelbagai faktor seperti genetik dan diet. Secara umum, terdapat lima kumpulan jenis kulit, iaitu kering, berminyak, normal atau gabungan, dan sensitif.

Sekiranya anda mempunyai kulit kering, anda mungkin lebih baik menggunakan pelembap berasaskan minyak.

Sekiranya jenis kulit anda berminyak atau gabungan, lebih baik memilih pelembap berasaskan air. Anda juga boleh membeli pelembap bukan komodogenik, kerana pelembap ini tidak menyumbat liang pori kulit anda.

Sebaliknya, jika kulit anda sensitif, anda harus memilih pelembap wajah yang mengandungi aloevera atau bahan lembut dan dapat memberikan sensasi sejuk pada kulit.

2. Perhatikan ramuan dalam pelembap anda

Langkah seterusnya adalah membaca label pada bungkusan produk anda dengan teliti. Pelembap yang baik adalah pelembap yang dapat melindungi kulit dan tidak mengandungi bahan berbahaya.

Anda mungkin bingung membaca label pada bungkusan ketika memilih pelembap wajah. Terdapat pakej yang menyenaraikan bahan aktif, hypoallergenic, atau semula jadi dan organik.

Bahan aktif adalah bahan yang menjadikan produk berfungsi seperti yang diharapkan. Sebagai contoh, pelembap yang melindungi kulit dari sinaran UV akan mengandungi titanium oksida yang bertindak sebagai bahan pelindung matahari utama.

Bahan aktif yang paling sering digunakan dalam pelembap adalah lanolin, gliserin, dan petrolatum. Dari ketiga produk tersebut, gliserin adalah bahan yang jarang menyebabkan alahan.

Manakala istilahnya hypoallergenic bermaksud produk tersebut cenderung menyebabkan reaksi alahan pada pengguna. Jadi, penggunaannya sesuai untuk kulit sensitif.

Kadang kala produk juga merangkumi label semula jadi atau organik. Produk dikatakan sebagai produk semula jadi jika menggunakan bahan yang berasal dari tumbuhan (dengan atau tanpa produk kimia).

Sementara itu, produk dikatakan organik jika bahan yang terkandung tidak menggunakan produk kimia, racun perosak, atau baja tiruan sama sekali.

Elakkan pelembap yang mengandungi pewarna, wangian tambahan, atau bahan antibakteria. Kerana, bahan-bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan dan menghilangkan minyak semula jadi pada kulit.

3. Gunakan pelembap anda dengan betul

Setelah memilih pelembap wajah yang betul, pastikan anda menggunakan produk dengan betul untuk mendapatkan hasil yang optimum.

Sentiasa gunakan pelembap anda setelah wajah anda bersih. Segera setelah mencuci muka adalah masa terbaik, kerana wajah yang lembap akan membantu memerangkap cecair yang terdapat di dalam pelembap anda.

Apabila anda menggunakan produk anda, jangan lupa kawasan kelopak mata dan leher, kecuali jika arahan penggunaannya menyatakan sebaliknya. Tunggu beberapa minit jika anda mahu memakai solekan pada muka awak.

Sekiranya pelembap anda tidak berlipat ganda sebagai pelindung UV, anda boleh menggunakan pelindung matahari setelah menggunakan pelembap.

Setelah menggunakan pelembap anda secara berkala selama beberapa hari atau minggu, cuba buat penilaian. Adakah anda merasakan wajah anda lebih segar, terhidrat dan selesa? Sekiranya, ya, selamat! Bermakna anda telah menjumpai pelembap yang sesuai untuk kulit anda.

Sekiranya tidak, jangan kecewa, anda selalu boleh memilih produk lain, tentu saja dengan melihat bahan-bahan yang terdapat di dalamnya.

Recent Posts