Jenis Atletik dan Penjelasannya •

Atletik adalah sukan tertua di dunia. Ciri-ciri atletik terdiri daripada pergerakan asas semua sukan, iaitu berjalan, berlari, melompat, dan melempar. Dari empat pergerakan asas ini, akhirnya dikembangkan pelbagai sukan atletik yang dipertandingkan dalam pelbagai pertandingan antarabangsa, seperti Olimpik.

Sekilas sejarah sukan

Istilah atletik berasal dari bahasa Yunani, iaitu atlet atau athlum yang bermaksud bangsa atau bangsa. Beberapa kalangan di Amerika, Eropah, dan Asia juga mengenali istilah atletik sebagai trek dan padang aka sukan trek dan padang.

Sejarah atletik telah tercatat dalam sukan trek dan padang di Sukan Tailteann Festival Lugnasad yang diadakan di Ireland pada tahun 1829 SM. Olimpik Kuno, yang pertama kali diadakan pada tahun 776 SM, juga menampilkan beberapa sukan atletik, seperti berlari, melempar lembing, dan gusti.

Atletik terus menyesuaikan diri dan menghasilkan jenis sukan atletik yang baru dan lebih dinamik. Sehingga ketika itu bertepatan dengan Olimpik Stockholm pada tahun 1912, Persekutuan Amatur Atletik Antarabangsa (IAAF) ditubuhkan sebagai induk organisasi atletik dunia.

IAAF sendiri telah beberapa kali menukar namanya, bermula dari International Association of Athletics Federations pada tahun 2001 dan World Athletics pada tahun 2019 hingga sekarang.

Pelbagai jenis sukan atletik

Atletik terdiri daripada pelbagai nombor yang merangkumi pergerakan asas berjalan, berlari, melompat, melempar, dan gabungannya. Memetik halaman induk organisasi atletik dunia, World Athletics, berikut adalah pelbagai sukan atletik dari setiap nombor yang dipertandingkan.

1. Atletik jalanan

Sumber: Sukan Olimpik

Berjalan adalah kemahiran yang hampir dapat dilakukan oleh semua orang dalam aktiviti harian mereka. Teknik berjalan pantas dalam atletik tidak hanya mengutamakan kepantasan, tetapi juga kemampuan untuk melakukan pergerakan sesuai dengan peraturan.

Cepat

jalan pantas atau berjalan lumba berbeza dengan berlari, di mana satu atau kedua kaki mesti selalu menyentuh tanah. Perlumbaan secara amnya dilakukan di lebuh raya dan terbahagi kepada dua jarak, iaitu jalan pantas 20 km dan jalan pantas 50 km.

2. Sukan atletik berjalan

Sumber: Sukan Olimpik

Melompat dalam sukan atletik sangat memerlukan kepantasan dan kekuatan letupan otot kaki untuk mencapai jarak atau ketinggian tertentu. Selain itu, seorang atlet juga memerlukan kelenturan badan dan ketangkasan untuk menggunakan alat di cabang lompat tertentu.

Lompat tinggi

Lompat tinggi atau lompat tinggi memerlukan dorongan pada satu kaki untuk melompat, mengatur pusat graviti badan di udara, dan melintasi palang tanpa menjatuhkannya. Sebagai permulaan, seorang atlet mesti berlari di trek yang panjangnya lebih kurang 15 meter.

Lompat jauh

Lompat jauh adalah teknik melompat untuk membawa pusat graviti badan selama mungkin di udara untuk mencapai sejauh mungkin.

Pergerakan lompatan ini sangat dipengaruhi oleh kelajuan berlari sebagai permulaan, kekuatan letupan kaki ketika melakukan tolakan, postur di udara, dan keterampilan ketika mendarat di kotak pasir.

Tiang peti besi

Sama seperti lompat tinggi, tiang besi atau peti besi tiang bertujuan untuk melintasi palang tanpa menjatuhkannya pada ketinggian tertentu. Sukan atletik ini menggunakan bantuan tiang yang panjang dan fleksibel.

Seorang atlet akan membawa tiang pada permulaannya. Kemudian tiang tersebut akan dipasang ke stopboard atau papan berhenti yang membantu mereka melompat ke atas palang.

Lompat berjangkit

Lompat tiga atau lompat tiga adalah teknik melompat ke hadapan yang serupa dengan lompat jauh. Perbezaannya adalah bahawa setelah permulaan berlari dan melakukan tolakan, seorang atlet mesti melakukan dua tolakan di trek sebelum akhirnya mendarat di kotak pasir.

4. Melontar atletik

Sumber: Sukan Olimpik

Selain pergerakan otot kaki, sukan atletik juga menumpukan pada kekuatan otot lengan melalui cabang lemparan. Sukan ini memerlukan beberapa alat bantu, seperti cakera, lembing, palu, atau peluru (bola logam).

Lembing

Lempar lembing atau lempar lembing menggunakan lembing, iaitu sejenis lembing dengan bahan ringan dengan hujung logam. Lembing harus dipegang di satu tangan dengan jari kelingking di dekat hujung alat.

Ukuran lembing untuk lelaki mempunyai berat minimum 800 gram dan panjang 2.6-2.7 meter, sementara lembing untuk wanita mempunyai berat minimum 600 gram dan panjang 2.2-2.3 meter.

Lontaran cakera

Buang cakera atau lempar cakera memerlukan atlet untuk membuang cakera logam dan mesti mendarat di kawasan yang ditandakan. Ukuran cakera berbeza, untuk lelaki cakera logam berat 2 kg dan diameter 22 cm, sementara untuk wanita cakera logam berat 1 kg dan diameter 18 cm.

Baling tukul

Baling tukul atau Baling tukul besi Ia sangat memerlukan kekuatan otot lengan untuk menurunkan berat badan sejauh mungkin di kawasan yang ditentukan.

Tukul yang digunakan bukanlah yang biasa, tetapi bola logam yang dilekatkan pada pemegang dengan dawai keluli 1.22 meter. Bola logam seberat 7.26 kg untuk lelaki dan 4 kg untuk wanita.

tembakan

Shot put atau shot put adalah sukan atletik dengan menolak atau menolak bola logam, tidak melempar seperti sukan lain. Pergerakan ini bergantung pada kekuatan satu tangan.

Ukuran bola logam untuk meletakkan tembakan adalah sama dengan membaling tukul, tetapi tanpa menggunakan dawai keluli. Berat bagi lelaki ialah 7.26 kg dan bagi wanita 4 kg.

5. Atletik gabungan

Sumber: Sukan Olimpik

Atletik gabungan atau serba-serbi merangkumi keseluruhan bidang disiplin atletik. Seorang atlet akan berusaha mengumpulkan mata dari setiap disiplin ini.

Decathlon

Decathlon adalah sukan lelaki yang merangkumi 10 disiplin sukan selama 2 hari.

  • Hari pertama: Larian 100 meter, lompat jauh, pukulan tembakan, lompat tinggi, dan larian 400 meter.
  • Hari kedua: Rintangan 110 meter, lempar cakera, peti besi tiang, lemparan lembing, dan larian 1.500 meter.

Heptathlon

Heptathlon adalah sukan wanita yang merangkumi 7 disiplin sukan selama 2 hari.

  • Hari pertama: rintangan 100m, lompat tinggi, pukulan tembakan, dan larian 200m.
  • Hari kedua: lompat jauh, lontaran lembing dan larian 800 meter.

Sukan atletik pada amnya tidak memerlukan sebarang alat sehingga mudah untuk anda kuasai. Anda boleh menggunakan sukan yang diklasifikasikan sebagai sukan kardio, seperti berjalan santai (berjoging) dan berlari dalam kehidupan seharian. Aktiviti ini tentunya bagus untuk menjaga dan menjaga kecergasan badan anda.

Recent Posts