Gejala Leukemia pada Orang Dewasa -

Leukemia adalah barah darah yang mematikan. Berdasarkan data Globocan 2018, jumlah kematian akibat leukemia berada di kedudukan kelima paling banyak di antara jenis barah lain. Walau bagaimanapun, kematian akibat leukemia masih dapat ditekan jika dikesan lebih awal. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengenali gejala dan tanda-tanda leukemia yang mungkin berlaku pada orang dewasa.

Pelbagai gejala leukemia pada orang dewasa

Tanda atau gejala leukemia boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Ini bergantung pada jenis leukemia yang anda miliki, serta keparahan penyakit.

Bagi penghidap leukemia kronik, gejalanya biasanya ringan atau sama sekali tidak muncul. Tanda-tanda dan gejala ini biasanya akan berkembang secara beransur-ansur, ketika penyakit itu berkembang.

Sementara itu, bagi penderita leukemia akut, tanda dan gejala yang dirasakan dapat lebih bervariasi. Gejala-gejala ini juga biasanya muncul secara tiba-tiba dalam beberapa hari atau minggu.

Walau bagaimanapun, gejala leukemia sering tidak jelas dan spesifik. Sebabnya, tanda-tanda yang muncul sering serupa dengan penyakit lain yang lebih biasa, seperti selesema. Untuk mengenalnya dengan lebih baik, berikut adalah gejala awal leukemia yang sering terjadi pada orang dewasa:

1. Jangkitan dan demam yang kerap

Penyebab leukemia adalah pengeluaran terlalu banyak sel darah putih yang tidak normal. Sel-sel yang tidak normal ini menghalang kerja sel darah putih dalam memerangi jangkitan di dalam badan. Tubuh anda tidak dapat menghasilkan sel darah putih normal yang cukup untuk memastikan sistem imun anda berfungsi dengan baik.

Akibat dari keadaan ini, tubuh penderita leukemia tidak dapat memusnahkan virus, bakteria, atau jamur berbahaya yang masuk ke dalam tubuh, membuatnya rentan terhadap jangkitan, jangkitan berulang, atau bahkan jangkitan yang teruk.

Jangkitan di dalam badan boleh menyebabkan gejala seperti selesema, seperti demam, menggigil, batuk, sakit tekak, hingga suhu badan tinggi yang mencapai 38 ° C atau lebih.

Suhu dan demam yang tinggi ini juga boleh menyebabkan seseorang mengalami peluh berlebihan, terutama pada waktu malam.

2. Keletihan atau gejala anemia

Selain menghasilkan terlalu banyak sel darah putih yang tidak normal, leukemia juga dapat merosakkan kemampuan sumsum tulang untuk menghasilkan sel darah merah yang diperlukan oleh tubuh.

Sel darah merah bertanggungjawab membawa oksigen ke seluruh badan. Sekiranya badan anda tidak mempunyai sel darah merah yang mencukupi, anda boleh mengalami gejala anemia, seperti keletihan yang tidak hilang walaupun selepas rehat dan tidur, sesak nafas, atau kulit pucat yang luar biasa.

3. Lebam atau pendarahan

Gejala atau ciri leukemia lain yang sering terjadi pada orang dewasa, seperti ruam atau bintik merah pada kulit, lebam, atau pendarahan secara tiba-tiba dan penyebabnya tidak diketahui. Pendarahan dari hidung (mimisan) atau gusi, pendarahan berpanjangan dari luka, haid berat, atau darah dalam air kencing atau najis.

Keadaan ini boleh berlaku kerana leukemia boleh mengganggu kemampuan sumsum tulang untuk menghasilkan platelet yang diperlukan oleh tubuh. Terdapat cukup platelet di dalam badan untuk membantu pembekuan darah dari keadaan pendarahan.

4. Sakit tulang atau sendi

Leukemia berlaku apabila sel darah putih yang tidak normal terbentuk di sumsum tulang dan mula membelah secara tidak terkawal. Sumsum tulang adalah tisu spongy di dalam tulang dan mengandungi sel stem yang berkembang menjadi semua jenis sel darah.

Apabila leukemia berlaku, penumpukan sel darah putih yang tidak normal menyebabkan sumsum tulang membesar dan memberi tekanan pada saraf di dalam tisu tulang, menyebabkan rasa sakit. Gejala leukemia paling kerap dirasakan di tulang lengan dan kaki yang panjang atau di tulang rusuk dan sternum.

Gejala leukemia yang kurang biasa

Selain yang disebutkan di atas, leukemia juga boleh menyebabkan tanda dan gejala lain yang kurang biasa, seperti:

 • Kelenjar getah bening bengkak di leher, ketiak, atau pangkal paha.
 • Rasa tidak selesa di perut.
 • Mual atau muntah.
 • Mati rasa di tangan atau kaki.
 • Denyutan jantung.
 • Kehilangan tumpuan.
 • Masalah tidur.
 • Sakit kepala.
 • Sakit belakang.
 • Sakit otot.
 • Kulit gatal.
 • Pengurangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.

Adakah terdapat gejala khas leukemia akut pada orang dewasa?

Keempat tanda atau ciri leukemia di atas memang merupakan gejala awal yang biasanya berlaku. Gejala yang dirasakan boleh menjadi lebih parah jika sel-sel barah yang telah anda tumbuh dengan cepat atau disebut leukemia akut.

Dalam keadaan ini, gejala yang paling biasa adalah pernafasan dan neurologi, seperti perubahan visual, kekeliruan, muntah, kehilangan kawalan otot, atau kejang. Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami gejala ini, anda harus segera membawanya ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Recent Posts