Nebulizer: Fungsi, Kesan Sampingan dan Cara Penggunaan

Sesak nafas pasti membuat anda merasa seperti kehabisan nafas dan terseksa. Terdapat beberapa kaedah rawatan untuk mengatasi masalah yang menyebabkan sesak nafas. Bermula dari ubat oral hingga ubat penyedutan menggunakan nebulizer yang dianggap paling berkesan. Lihat ulasan lengkap mengenai nebulizer, dari penggunaannya hingga bagaimana merawatnya.

Apakah fungsi nebulizer?

Nebulizer adalah alat mesin yang menukar ubat cair menjadi wap untuk disedut ke dalam paru-paru. Fungsi nebulizer adalah untuk meredakan saluran udara yang menyempit.

Nebulizer terdiri daripada mesin pemampat udara, bekas kecil untuk ubat cair, dan selang elastik yang menghubungkan pemampat udara ke bekas ubat. Di atas bekas ubat terdapat penutup mulut atau topeng yang akan digunakan untuk menyedut kabus.

Terdapat dua versi kuasa nebulizer, iaitu menggunakan elektrik dan menggunakan bateri. Anda boleh berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui cara memilih jenis nebulizer yang sesuai dengan keperluan anda.

Alat ini biasanya digunakan sebagai terapi rawatan penyakit pernafasan kronik, baik untuk kanak-kanak maupun orang dewasa. Ini kerana jika dibandingkan dengan alat sedut, wap yang dihasilkan oleh nebulizer sangat kecil sehingga ubat dapat menyerap lebih cepat ke bahagian paru-paru yang disasarkan.

Bagaimana nebulizer berfungsi?

Alat pernafasan ini berfungsi dengan menukar ubat cecair menjadi wap. Udara yang mengandungi wap perubatan kemudian akan masuk melalui selang ke topeng.

Dari sana, anda akan menyedut ubat anda. Ubat yang diberikan oleh nebulizer diserap dengan perlahan, dan anda mungkin perlu duduk diam selama 10 hingga 15 minit.

Nebulizer lebih kerap digunakan dalam serangan asma dan COPD kerana tidak memerlukan teknik pernafasan yang rumit. Sebabnya, semasa menggunakan alat sedut, anda perlu menarik nafas dalam-dalam sebelum menyemburkan ubat.

Ini akan menyukarkan orang yang mengalami serangan asma atau COPD. Itulah sebabnya mereka adalah pilihan yang lebih berkesan untuk menyampaikan ubat daripada penyedut dalam keadaan gejala COPD yang semakin teruk.

Penyakit yang boleh diubati dengan nebulizer

Berikut adalah senarai penyakit yang dapat dirawat dengan nebulizer:

1. Asma

Asma adalah keadaan di mana saluran udara menyempit dan membengkak dan menghasilkan lendir berlebihan. Keadaan ini boleh menyebabkan kesukaran bernafas, dan juga menyebabkan gejala seperti batuk dan mengi (bunyi pernafasan).

2. Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)

Penyakit paru obstruktif kronik atau COPD adalah penyakit pernafasan yang menyukarkan seseorang untuk menyekat saluran udara di paru-paru. COPD adalah penyakit progresif, yang bermaksud semakin teruk dari masa ke masa.

3. Radang paru-paru

Pneumonia adalah penyakit berjangkit yang menyerang paru-paru, menyebabkan kantung udara di paru-paru (alveoli) menjadi radang dan membengkak. Keadaan kesihatan ini sering disebut sebagai paru-paru basah, kerana paru-paru dapat diisi dengan air atau cairan lendir.

4. Bronchiectasis

Bronchiectasis adalah keadaan yang dicirikan oleh saluran udara yang sakit dan meradang. Keadaan ini menjadikan saluran udara dipenuhi lendir tebal yang meningkatkan risiko jangkitan bakteria.

Nebulizer membantu membersihkan lendir. Ini akan memudahkan anda mengeluarkan lendir dan ubat-ubatan untuk jangkitan bakteria akan lebih mudah diserap.

5. Bronkiolitis

Bronkiolitis adalah keradangan dan pembengkakan saluran udara kecil (bronkiol) kerana jangkitan virus. Keadaan ini sering dijumpai pada bayi dan boleh menjadi salah satu penyebab risiko asma di kemudian hari.

Doktor atau jururawat boleh mengesyorkan nebulizer untuk merawat bronkiolitis, bergantung pada keadaan dan keperluan individu.

6. Fibrosis Sista

Cystic fibrosis adalah penyakit genetik yang menyerang kemampuan tubuh untuk mengawal pergerakan garam dan air antara sel. Akibatnya, lendir yang sangat tebal terbentuk di paru-paru dan sistem pencernaan. Ini menyukarkan anda bernafas dan meningkatkan risiko jangkitan paru-paru.

Nebulizer berguna untuk menipis kahak (lendir) atau merawat gejala fibrosis sista yang lain. Ubat fibrosis kistik yang dapat digunakan dalam nebulizer adalah bronkodilator, kortikosteroid, dan enzim dornase alpha.

Rawatan dengan alat ini tidak hanya melegakan pernafasan, tetapi juga mengatur pengeluaran lendir dan mencegah jangkitan menjadi lebih teruk.

7. Sinusitis

Sinusitis adalah radang hidung dan sinus. Menurut pelbagai laporan, nebulizer jenis ultrasonik cukup berkesan untuk mengurangkan gejala sinusitis seperti kesesakan hidung atau sakit di kawasan hidung dan muka.

Alat ini bahkan dikatakan dapat mengatasi jangkitan bakteria pada 76 peratus pesakit yang diberi antibiotik melalui mesin wap ini.

Dalam tinjauan yang dilakukan terhadap pesakit yang menggunakan nebulizer di rumah, terbukti bahawa manfaat alat sedut wap ini jauh lebih besar daripada potensi risiko. Alat ini sendiri dapat menjadi alat yang sangat berguna dalam mengawal penyakit paru-paru kronik, dan dapat membantu pesakit menyelamatkan lebih banyak.

Adakah terdapat kesan sampingan dari penggunaan nebulizer?

Secara amnya, kesan sampingan penggunaan nebulizer bergantung pada sesak nafas ubat yang digunakan.

Penggunaan ubat bronkodilator, misalnya, boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu. Menurut NHS, berikut adalah beberapa kesan pengambilan bronkodilator:

 • berjabat tangan
 • sakit kepala
 • degupan jantung tidak teratur
 • kekejangan otot
 • loya
 • mulut kering
 • batuk
 • cirit-birit

Lain dengan masin atau larutan garam steril, jenis ubat lain yang biasa digunakan dengan alat ini. Sebilangan kesan sampingan yang biasanya timbul kerana penggunaan masin dengan nebulizer adalah:

 • batuk semakin teruk
 • sakit tekak
 • sesak dada

Cara menggunakan nebulizer langkah demi langkah

Cara yang betul semasa menggunakan nebulizer membolehkan ubat berfungsi dengan berkesan, terutamanya untuk mengatasi gejala sesak nafas.

Untuk itu, cuba ikuti cara-cara berikut untuk menggunakannya, dari menyiapkannya hingga menggunakannya.

 1. Basuh tangan anda dengan sabun di bawah air yang mengalir untuk mengelakkan kuman memasuki paru-paru melalui tangan yang menyentuh alat.
 2. Sediakan ubat yang akan digunakan. Sekiranya ubat telah dicampurkan, tuangkan terus ke dalam bekas ubat nebulizer. Sekiranya tidak, masukkan satu persatu menggunakan pipet atau picagari.
 3. Tambahkan garam jika diperlukan dan diresepkan oleh doktor.
 4. Sambungkan bekas ubat ke mesin dan juga topeng ke bahagian atas bekas.
 5. Letakkan topeng di wajah sehingga menutup hidung dan mulut. Pastikan bahagian tepi topeng ditutup dengan baik pada wajah, sehingga tidak ada wap yang keluar dari sisi topeng.
 6. Mulakan mesin kemudian tarik nafas melalui hidung anda dan hembus perlahan-lahan melalui mulut anda.
 7. Anda boleh menamatkannya apabila tidak ada lagi wap yang keluar. Ini adalah tanda bahawa ubat telah habis.

Penggunaan nebulizer biasanya memakan masa sekitar 15-20 minit.

Cara merawat nebulizer agar tahan lama dan tidak cepat rosak

Inhaler wap nebulizer harus dibersihkan selepas setiap penggunaan. Ini penting untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria, yang membahayakan anda untuk jangkitan bakteria.

Lakukan perkara berikut setiap kali anda selesai menggunakan alat:

 1. Segera basuh bekas ubat dan masker dengan sabun pinggan. Bilas dengan air panas. Pastikan semua bahagian dibersihkan tanpa ketinggalan.
 2. Lap bersih setiap bahagian alat hingga kering sepenuhnya. Untuk kering lebih cepat, anda juga boleh memasang setiap bahagian nebulizer ke mesin dan menghidupkannya. Udara yang dikeluarkan dari mesin membantu mengeringkan alat dengan cepat dan mudah.
 3. Pastikan semua bahagian kering sepenuhnya sebelum menyimpannya dan menggunakannya semula.

Selain membersihkan, anda juga perlu mensterilkan alat pernafasan setiap dua hari selepas digunakan. Anda melakukannya dengan merendam bahagian alat sedut ini (kecuali topeng) ke dalam lembangan yang berisi tiga cawan air panas yang dicampurkan dengan satu sudu cuka putih cair. Anda juga boleh meminta doktor atau ahli farmasi anda untuk penyelesaian pembersihan khas.

Biarkan selama satu jam atau seperti yang diperintahkan pada pembungkusan kadbod. Selepas itu, keringkan dengan melekatkan bahagian nebulizer ke mesin dan kemudian hidupkan.

Setelah membersihkan dan mensterilkan, pastikan untuk menyimpan perkakas mengikut arahan agar ia tahan dan terus berfungsi dengan baik.

Selang perlu diganti secara berkala agar lebih higienis dan memastikan bahawa anda tidak menghirup kuman berbahaya. Elakkan mencuci selang dengan air. Penggantian selang harus dilakukan secara berkala kerana tidak mungkin membersihkan bahagian dalam selang sepenuhnya.

Dengan mengetahui cara menggunakan dan merawat dengan betul, anda juga dapat mendapatkan perawatan maksimum dengan nebulizer.

Recent Posts