Punca Kolesterol Tinggi yang Perlu Anda Ketahui •

Kolesterol tinggi sering dijuluki sebagai penyakit yang hanya boleh terjadi pada orang tua atau orang gemuk. Malah, kolesterol tinggi juga dapat dialami oleh orang yang masih muda dan kurus. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui apa yang menyebabkan kolesterol meningkat untuk mengetahui seberapa besar risiko anda, dan juga untuk mengelakkan risiko komplikasi pada masa akan datang. Jadi, apakah penyebab kolesterol tinggi? Lihat penjelasan berikut.

Pelbagai sebab dan faktor risiko kolesterol tinggi

Sebenarnya, ada banyak perkara yang boleh menyebabkan kolesterol tinggi. Bermula dari tabiat harian yang sebenarnya dapat dicegah hingga keadaan perubatan tertentu.

1. Penuaan

Salah satu faktor risiko kolesterol tinggi adalah usia. Semakin tua anda, semakin besar kemungkinan anda mengalami keadaan ini. Contohnya, lelaki berusia lebih dari 45 tahun dan wanita berusia lebih dari 55 tahun mempunyai risiko lebih tinggi terkena kolesterol tinggi dan serangan jantung.

Namun, itu tidak bermaksud pada usia yang telah disebutkan, anda mesti mengalami keadaan ini. Apabila usia menjadi faktor risiko kolesterol tinggi, ini biasanya dipengaruhi oleh perubahan fungsi tubuh dan metabolisme yang juga menurun. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa kebanyakan orang tua mempunyai kolesterol LDL yang lebih tinggi daripada golongan muda.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa orang muda tidak dapat mengalami keadaan ini. Lebih-lebih lagi, keadaan ini sering tidak menunjukkan gejala kolesterol tinggi tertentu. Oleh itu, anda masih harus mengekalkan kadar kolesterol normal, walaupun anda masih muda. Salah satunya adalah dengan menjaga diet yang sihat.

2. Biasakan dengan pola makan yang tidak sihat

Melancarkan British Heart Foundation, salah satu penyebab kolesterol adalah tabiat makan yang tidak sihat. Kebiasaan makan dan snek tanpa pandang bulu boleh menjadi penyebab kadar kolesterol tinggi dalam darah.

 • Pengambilan makanan yang kaya dengan lemak tepu

Makan makanan yang kaya dengan lemak tepu dan lemak trans memang boleh meningkatkan kadar lemak dalam badan. Masalahnya ialah, semakin tinggi kandungan lemak dalam badan, semakin tinggi potensi kolesterol tinggi.

Lemak tepu senang dijumpai dalam makanan. Anda boleh menemuinya dalam daging lembu, domba, mentega, krim, dan keju yang diperbuat daripada susu 2%.

Sementara itu, makanan yang dibuat dari tanaman dan mempunyai kandungan kolesterol tinggi adalah kelapa dan minyak kelapa. Makan lemak jenuh terlalu banyak boleh menjadi penyebab kadar kolesterol tinggi.

Bukan hanya itu, lemak trans adalah lemak yang telah diproses oleh kilang dan ditambah dengan hidrogen untuk menjadikan minyak sayuran lebih pekat. Sama seperti lemak tepu, lemak ini juga boleh menjadi penyebab kadar kolesterol tinggi.

Ini kerana lemak ini dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dan sebenarnya menurunkan kadar kolesterol baik dalam darah. Memandangkan tubuh masih memerlukan pengambilan lemak, gantikan pengambilan lemak tepu dan lemak trans dengan lemak tak jenuh.

Anda boleh menemuinya dalam minyak zaitun, zaitun, kacang-kacangan seperti kacang walnut dan badam, dan asid lemak omega-3 pada ikan. Sebabnya, lemak tak jenuh dapat membantu anda mengawal kadar kolesterol dalam badan.

 • Pengambilan gula dan alkohol secara berlebihan

Apabila anda didiagnosis dengan kolesterol tinggi, mungkin anda hanya fokus untuk membatasi makan makanan berlemak. Walau bagaimanapun, ramai di antara anda tidak memperhatikan pengambilan gula dan alkohol.

Sebenarnya, kalori berlebihan yang anda dapat dari gula dan alkohol akan berubah menjadi kolesterol trigliserida yang dapat meningkatkan kolesterol jahat (LDL) dalam darah anda.

Salah satu cara untuk menjaga keseimbangan kadar kolesterol adalah dengan mengurangkan semua pengambilan gula, termasuk minuman bergula, alkohol, dan karbohidrat halus seperti roti dan pasta.

 • Kurang pengambilan kolesterol

Walaupun sering dilihat secara negatif, sebenarnya tubuh memerlukan kolesterol. Tubuh mendapat kolesterol dari dua sumber, iaitu dengan membuat dirinya di hati dan dari makanan yang dimakan.

Apabila pengambilan kolesterol menurun, tubuh anda akan menghasilkan lebih banyak kolesterol untuk memenuhi keperluannya. Oleh itu, terlalu banyak pengambilan makanan kolesterol sebenarnya boleh menyebabkan kolesterol anda meningkat tinggi walaupun anda menjalani kehidupan yang sihat. Anda masih boleh makan makanan jenis ini selagi dalam jumlah yang berpatutan.

 • Keliru dalam menentukan pantang larang

Selain makan makanan yang kaya dengan lemak tak jenuh dan mengurangkan makanan dan minuman bergula, anda juga perlu menyesuaikan diet anda. Jangan membuat kesilapan dalam menentukan sekatan diet.

Biasanya, untuk mengelakkan kolesterol, anda mengelakkan telur yang mengandungi kolesterol tinggi. Sebenarnya, semasa anda menghindarinya, anda sebenarnya kehilangan protein tinggi yang terdapat dalam telur.

Tidak boleh makan sebiji telur sehari, tetapi tidak dianjurkan makan stik dan segelas susu selepas itu. Iaitu, pastikan bahawa anda tidak hanya menjauhi semua makanan. Perkara yang paling penting adalah menetapkan batas yang betul.

Cara menentukan diet yang betul adalah membiasakan diri dengan makan makanan yang baik untuk kolesterol. Contohnya, mengurangkan makanan berkolesterol tinggi walaupun anda tidak berhenti memakannya sama sekali dan meningkatkan makanan kaya serat. Ya, makanan serat dapat menurunkan kolesterol.

3. Malas bergerak

Adakah anda sedar bahawa malas bergerak boleh menjadi salah satu penyebab peningkatan kadar kolesterol dalam darah? Cuba fikirkan, berapa banyak masa yang anda habiskan untuk berbaring atau duduk? leyeh-leyeh semasa memeriksa telefon bimbit, menonton televisyen, atau hanya bermain permainan.

Terutama jika anda adalah pegawai pejabat yang menghabiskan masa dengan duduk diam di depan komputer berjam-jam. Ya, kurang aktif dan malas bersenam boleh menjadi salah satu penyebab peningkatan kadar kolesterol anda.

Terutama jika ini disokong oleh pilihan makanan yang tidak sihat dan kaya dengan lemak. Sebabnya, simpanan lemak akan terus menetap di saluran darah dan tidak dibakar melalui aktiviti fizikal seperti bersukan.

Selain itu, senaman juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Oleh itu, elakkan kebiasaan malas dan mulailah bersenam secara teratur.

4. Berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan boleh menjadi salah satu penyebab kadar kolesterol tinggi. Kerana kelebihan berat badan biasanya merupakan tanda kadar lemak berlebihan dalam badan. Keadaan ini boleh menjadi penyebab kadar kolesterol tinggi.

Selain itu, kelebihan berat badan dapat meningkatkan risiko penyakit jantung yang disebabkan oleh peningkatan kolesterol. Contohnya, risiko penyakit jantung koronari, serangan jantung, hingga kegagalan jantung. Sementara itu, banyak faktor boleh menjadi penyebab kelebihan berat badan, yang juga menyebabkan peningkatan kadar kolesterol. Contohnya, malas bersenam, kebiasaan makan makanan yang kaya dengan lemak, hingga kurang tidur.

Sekiranya anda benar-benar tidak ingin mengalami kadar kolesterol tinggi, anda boleh mengelakkan penyebab keadaan ini dengan mengekalkan berat badan yang ideal. Ini adalah usaha untuk menstabilkan kadar kolesterol baik atau HDL dan tahap kolesterol jahat atau LDL dalam tubuh.

Untuk mengetahui sama ada berat badan anda diklasifikasikan melebihi had normal, cubalah mengukurnya dengan kalkulator Body Mass Index (BMI). Sekiranya BMI anda 30 atau lebih maka anda sudah termasuk dalam kategori berat badan berlebihan.

Oleh itu, dengan berusaha mengekalkan berat badan yang ideal, ini bermakna bahawa anda telah menjaga kesihatan tubuh anda untuk mengelakkan pelbagai penyakit lain yang mungkin timbul kerana kadar kolesterol tinggi.

5. Tabiat merokok

Percaya atau tidak, merokok boleh menjadi penyebab kadar kolesterol tinggi dalam badan. Ini disebabkan oleh zat akrolein yang terdapat dalam rokok. Bahan ini boleh mempengaruhi tahap LDL dalam badan dengan menyekat enzim yang bertanggungjawab menjaga tahap LDL dalam had normal.

Tanpa enzim ini, kolesterol LDL dalam tubuh menjadi rentan terhadap proses pengoksidaan. Masalahnya ialah, pengoksidaan dapat mengubah struktur molekul dan menyebabkan sistem imun tidak lagi mengenali LDL. Ini mengakibatkan penumpukan kolesterol jahat dalam badan. Oleh itu, merokok boleh menjadi penyebab kadar kolesterol tinggi dalam darah.

Semakin banyak tahap kolesterol jahat yang meningkat di aliran darah anda, semakin tinggi keadaan ini menjadi penyebab serangan jantung dan strok yang mungkin anda alami. Oleh itu, berhenti merokok adalah salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan salah satu penyebab kolesterol tinggi, serta penyakit dan masalah kesihatan yang tidak anda inginkan.

Malangnya, kedua-dua perokok aktif dan pasif mempunyai risiko tinggi arteri tersumbat yang boleh menyebabkan pelbagai masalah jantung seperti tekanan darah tinggi dan diabetes. Jadi, walaupun anda tidak merokok, anda perlu mengelakkan asap rokok untuk mengelakkan penyebab kolesterol tinggi.

6. Mempunyai penyakit tertentu

Penyebab kolesterol tinggi yang lain adalah sejarah penyakit yang anda alami. Terdapat beberapa penyakit yang berpotensi menyebabkan kadar kolesterol tinggi dalam darah. Oleh itu, anda juga harus berhati-hati dengan semua keadaan kesihatan yang anda miliki.

Sebilangan keadaan kesihatan ini mungkin menjadi penyebab kolesterol, jadi anda harus mengetahui:

 • Diabetes.
 • Masalah hati dan masalah buah pinggang.
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi).
 • Gangguan kelenjar tiroid.

Terdapat juga ubat-ubatan tertentu yang dapat menyebabkan peningkatan kolesterol jahat dan menurunkan kolesterol baik. Beberapa ubat ini termasuk progestin, steroid anabolik, dan kortikosteroid.

Sejarah perubatan keluarga boleh menyebabkan kolesterol tinggi

Rasa seperti anda tidak melakukan perkara di atas, tetapi tahap kolesterol anda masih tinggi? Mungkin penyebab kolesterol tinggi yang anda alami adalah sejarah perubatan keluarga. Sebabnya, keadaan ini boleh diturunkan dari ayah, ibu, malah datuk dan nenek. Keadaan yang boleh menyebabkan anda mengalami peningkatan kadar kolesterol dalam darah disebut hiperkolesterolemia keluarga.

Ya, hiperkolesterolemia keluarga adalah penyakit genetik yang berlaku kerana terdapat kecacatan pada kromosom 19. Mutasi gen yang diwarisi dari ibu bapa dapat mengawal setiap sel di dalam tubuh kita sehingga tidak dapat menyingkirkan kolesterol LDL dengan cepat, atau boleh menyebabkan hati menghasilkan terlalu banyak LDL.

Keadaan ini menyebabkan badan tidak dapat mengeluarkan kolesterol jahat atau LDL dari darah. Ini juga menyebabkan tahap LDL terus meningkat dalam tubuh orang yang mengalaminya.

Keterukan keadaan ini biasanya dipengaruhi oleh berapa banyak kadar kolesterol LDL dalam darah. Sekiranya sejarah keluarga menjadi penyebab kadar kolesterol tinggi dalam darah, anda perlu berhati-hati. Di samping itu, semakin tinggi tahap kolesterol jahat dalam badan, semakin tinggi risiko penyempitan arteri pada usia muda.

Lakukan segera ujian darah untuk memeriksa seberapa tinggi kadar kolesterol anda sehingga anda dapat segera merawat kolesterol yang tepat. Sekiranya dibiarkan, anda mungkin mengalami pelbagai masalah kesihatan yang merupakan komplikasi kolesterol.

Salah satu penyebab kolesterol tinggi boleh dicirikan oleh beberapa keadaan, seperti berikut:

 • Pesakit mengalami xanthoma di beberapa bahagian badan termasuk tangan, siku, lutut, pergelangan kaki, dan sekitar kornea mata.
 • Sakit di dada atau gejala penyakit jantung koronari lain yang muncul pada usia muda.
 • Satu atau kedua betis sering merasa sesak ketika digunakan dengan berjalan kaki.
 • Sakit di jari kaki dan tidak dapat disembuhkan.
 • Gejala seperti strok, seperti kesukaran bercakap, tangan atau kaki terasa lemah, kehilangan keseimbangan badan.

Walaupun keadaan ini berlaku secara turun-temurun dalam keluarga anda, ini tidak bermaksud bahawa keadaan ini tidak dapat diatasi. Seperti penyebab kolesterol lain, hiperkolesterolemia keluarga juga dapat diatasi dengan perubahan gaya hidup dan pelbagai ubat yang digunakan untuk merawat kolesterol.

Untuk mengatasi keadaan ini, perkara yang paling berkesan adalah menjaga diet. Anda dinasihatkan untuk mengurangkan pengambilan makanan yang kaya dengan lemak tepu dan lemak trans. Gantikan sumber lemak dengan memakan makanan yang kaya dengan lemak tak jenuh.

Selain itu, hindari makanan yang tinggi kolesterol dan tingkatkan pengambilan serat yang dapat menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh. Seimbangkan juga dengan aktiviti fizikal biasa seperti bersenam, sekurang-kurangnya 150 minit seminggu. Anda boleh membahagikannya dengan bersenam secara teratur selama 30 minit lima kali seminggu. Kurangkan merokok dan pengambilan alkohol yang dapat meningkatkan kolesterol dalam badan.

Recent Posts