9 Buah untuk Melancarkan BAB yang Perlu Anda Makan

Penyakit pencernaan seperti sembelit mengganggu kehidupan seharian. Masalah pencernaan ini pastinya dapat diatasi dengan mengambil julap. Selain itu, anda juga boleh memakan buah yang baik untuk pencernaan. Apa pilihannya?

Pilihan buah untuk melancarkan BAB

Buah adalah pengambilan yang dipercayai baik untuk menjaga sistem pencernaan yang sihat. Kerana buahnya mengandung serat yang baik untuk pencernaan. Sebenarnya, sebilangan buah diramalkan berpotensi untuk memudahkan buang air besar.

Sebelum bergegas minum ubat atau di tengah-tengah menunggu jadual konsul doktor, berikut adalah beberapa buah yang boleh dimakan untuk melancarkan buang air besar.

1. Beri

Bukan rahsia lagi bahawa beri menawarkan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk sistem pencernaan. Bagaimana tidak, buah-buahan kecil yang terdapat dalam pelbagai dan bentuk ini, termasuk makanan kaya serat.

Anda lihat, kandungan serat dalam makanan dapat membantu mencegah sembelit, melegakan sindrom iritasi usus, dan mengekalkan berat badan. Serat tersebut sebenarnya dapat dijumpai dalam buah beri yang dianggap dapat melancarkan pergerakan usus.

Pengambilan satu hidangan beri setiap hari sebenarnya dapat membantu memenuhi keperluan serat harian. Anda juga boleh memproses buah yang terasa masam dan manis hingga kering jika anda ingin menyimpannya lebih lama.

Walaupun begitu, beri kering dapat memusnahkan vitamin larut dalam air, seperti vitamin B dan C. Namun, sebilangan pengeluar beri biasanya telah menambahkan nutrien ini, jadi baca lagi kandungan nutrisi pada bungkusan.

2. Epal

Selain beri, buah lain yang dikatakan dapat melancarkan pergerakan usus adalah epal. Sebabnya, sebiji epal bersaiz sederhana mengandungi 2.8 gram serat tidak larut dan 1.2 gram serat larut.

Selain itu, sebilangan serat dalam buah halus BAB ini juga mengandungi pektin. Ketika berada di dalam usus, pektin akan ditapai dengan cepat oleh bakteria dan menghasilkan asid lemak rantai pendek.

Asid lemak ini akan menarik lebih banyak air ke usus, yang akan membantu melembutkan najis. Maksudnya, pengambilan epal sekurang-kurangnya dapat membantu melegakan simptom sembelit.

Anda boleh makan epal lurus, jus, atau dicampur salad setiap beberapa hari untuk menjaga kesihatan pencernaan.

3. betik

Di negara tropika, seperti Indonesia, buah betik cukup popular untuk mengatasi masalah pencernaan. Kandungan serat, folat, vitamin A, C, dan E dalam pepaya ternyata menjadi rahsia di sebalik bab ini.

Ini juga dibuktikan melalui penyelidikan dari Huruf endokrinologi neuro . Dalam kajian ini dilaporkan bahawa pepaya menyumbang untuk menjaga kesehatan saluran pencernaan.

Sebenarnya, buah yang terdapat dalam warna oren juga membantu mengatasi gangguan pencernaan, seperti gejala sindrom iritasi usus (IBS).

Penemuan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk mengetahui bagaimana betik berfungsi dapat melancarkan pergerakan usus dan mengatasi perut kembung.

4. Pisang

Walaupun bukan buah yang menjadi pilihan utama untuk melancarkan buang air besar, pisang sebenarnya menawarkan faedah lain untuk kesihatan pencernaan. Ini kerana pisang termasuk makanan yang mudah dicerna, terutama setelah sakit perut.

Itulah sebabnya, pisang termasuk dalam pengambilan yang perlu dimakan oleh orang yang mengalami cirit-birit. Tidak hanya mudah dicerna, pisang juga membantu memenuhi keperluan elektrolit yang hilang akibat cirit-birit atau muntah.

Selain itu, pisang, terutama pisang hijau yang belum matang, kaya dengan pati tahan yang dapat menjaga kesihatan usus. Tahan pati adalah sejenis karbohidrat yang akan diserap perlahan oleh usus kecil, sehingga tidak mencetuskan kenaikan gula darah yang tajam.

Sebaliknya, pati juga memainkan peranan penting dalam menghasilkan bakteria baik yang seterusnya membantu pengeluaran asid lemak rantai pendek. Asid lemak ini sangat mungkin membantu menyokong rawatan kolitis ulseratif, penyakit Crohn, dan cirit-birit.

5. Alpukat

Salah satu gejala masalah pencernaan yang cukup mengganggu adalah perut kembung. Tetapi, anda tidak perlu risau. Anda boleh mengatasi perut kembung dengan memakan buah-buahan dengan kandungan fruktosa rendah, seperti alpukat.

Alpukat tergolong dalam makanan super kerana mengandungi serat dan nutrien penting, seperti kalium. Kalium memainkan peranan penting dalam meningkatkan fungsi pencernaan dan mengurangkan risiko perut kembung.

Walaupun buahnya kaya nutrien, alpukat tidak boleh dimakan berlebihan kerana mengandungi banyak lemak.

6. Buah sitrus

Pelbagai jenis oren, seperti limau gedang, oren manis, dan jeruk mandarin adalah buah-buahan yang sering dijadikan makanan ringan. Serat dari buah ini bukan sahaja melambatkan rasa lapar, tetapi juga baik untuk pencernaan.

Sama seperti epal, buah sitrus kaya dengan pektin. Selain itu, buah ini untuk mengatasi sembelit juga mengandungi antioksidan naringenin. Antioksidan ini diketahui dapat meningkatkan rembesan cecair ke dalam usus, sehingga najis menjadi lebih lembut.

Cara mudah memakan buah untuk melancarkan BAB ini adalah memakannya secara langsung, yang sebenarnya lebih baik daripada diproses menjadi jus.

7. Kiwi

Kandungan serat yang tinggi pada buah kiwi dapat digunakan sebagai pembuka usus dan mengatasi masalah sembelit. Sebiji buah kiwi umumnya mengandungi 2,3 gram serat dan ini dapat memenuhi pengambilan serat harian sebanyak 9 persen serat.

Selain serat, kiwi juga mengandungi enzim actinidin yang dapat merangsang pergerakan usus menjadi lebih optimum. Dengan cara itu, anda mungkin menjadi pergerakan usus yang lebih kerap.

8. Plum

Plum dianggap sebagai salah satu buah yang dapat menjaga kesihatan usus. Sebabnya, tiga plum umumnya mengandungi 2 gram serat dan salah satunya ialah serat selulosa.

Serat selulosa dari makanan ini dipercayai dapat melancarkan pergerakan usus kerana dapat meningkatkan jumlah air di dalam tinja agar lebih lembut. Bukan hanya itu, buah ini juga kaya dengan sebatian fenolik yang baik untuk bakteria usus.

9. Pir

Satu pir bersaiz sederhana biasanya mengandungi kira-kira 5.5 gram serat yang baik untuk melancarkan pergerakan usus semasa sembelit. Dengan cara itu, pengambilan pir dapat membantu memenuhi pengambilan serat harian anda sebanyak 22 peratus.

Selain serat, pir juga mengandungi lebih banyak fruktosa dan sorbitol daripada buah lain. Kedua-dua jenis gula ini tidak dapat dicerna oleh tubuh, sehingga mereka akan mengalir ke usus besar.

Fruktosa dan sorbitol akan menarik lebih banyak air dan menjadikan najis lebih lembut. Gula jenis ini juga merangsang pergerakan usus yang lebih cepat sehingga najis lebih mudah dilalui.

Buah-buahan di atas memang bagus untuk sistem pencernaan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengambilnya secara sembarangan. Sebaliknya, pilih buah segar dan jangan terlalu banyak dikonsumsi untuk mengelakkan masalah kesihatan yang lain.

Recent Posts