5 Jenis Rawatan Hives Medicines Plus Home untuk Melegakan Gatal

Adakah anda pernah mengalami semacam lebam seperti lebam yang melebar dan terasa sangat gatal? Mungkin anda mempunyai gatal-gatal. Untuk mengatasinya, berikut adalah pelbagai jenis gatal-gatal yang mungkin disarankan oleh doktor anda bersama dengan rawatan yang boleh anda lakukan di rumah untuk mengurangkan gatal-gatal.

Apa itu gatal-gatal?

Gatal-gatal atau dalam istilah perubatan yang disebut urtikaria adalah keadaan ketika kulit mengalami ruam merah pucat yang menonjol seperti lebam pada kulit yang muncul secara tiba-tiba. Biasanya keadaan ini disebabkan oleh reaksi alahan, bahan kimia dalam makanan, sengatan serangga, hingga terdedah kepada cahaya matahari.

Sebagai tambahan, ubat-ubatan tertentu dapat membuat tubuh melepaskan bahan kimia yang disebut histamin. Histamine kadang-kadang membuat kebocoran plasma darah keluar dari saluran darah kecil di kulit dan boleh menyebabkan gatal-gatal.

Orang yang mengalami gatal-gatal biasanya mengalami ruam seperti benjolan yang berkerumun dan bersambung dan merasa gatal dan bahkan terasa seperti terbakar. Kelainan kulit ini boleh muncul di mana sahaja termasuk muka, bibir, lidah, tekak, atau telinga.

Biasanya keadaan ini akan berlangsung selama berjam-jam hingga sehari sebelum akhirnya hilang. Walau bagaimanapun, keadaan kronik boleh menyebabkan keadaan ini berterusan selama lebih dari enam minggu atau bahkan bertahun-tahun.

Ubat untuk gatal-gatal yang biasanya diresepkan oleh doktor

Berikut adalah pelbagai ubat urtikaria yang biasa diresepkan oleh doktor:

1. Antihistamin

Mengambil pil antihistamin untuk gatal-gatal adalah kaedah yang berkesan untuk mencegah gatal-gatal. Selain itu, antihistamin juga menyekat pembebasan histamin oleh badan yang mencetuskan munculnya gejala gatal-gatal. Biasanya doktor akan menetapkan pelbagai antihistamin seperti:

  • Loratadine (Claritin)
  • Cetirizine (Zyrtec)
  • Fexofenadine (Allegra)
  • Desloratadine (Clarinex)

Sekiranya empat jenis antihistamin tidak cukup membantu, biasanya doktor akan meningkatkan dosnya. Selain itu, doktor juga akan mencuba jenis antihistamin lain yang mempunyai kesan mengantuk sehingga gatal-gatal sedikit melegakan dengan tidur. Contoh ubat ini termasuk chlorpheniramine (CTM), hydroxyzine pamoate (Vistaril), dan doxepin (Zonalon).

Jangan lupa berbincang dengan doktor anda jika anda hamil dan menyusu, mempunyai keadaan perubatan lain, atau mengambil ubat tertentu.

2. Losyen calamine

Losyen calamine membantu melegakan gatal dengan memberikan kesan penyejukan pada kulit. Anda boleh menggunakan losyen calamine terus ke kulit dengan:

  • Goncangkan losyen sehingga campuran sebati.
  • Tuangkan losyen ke kapas.
  • Sapukan kapas di gatal-gatal dan biarkan sehingga kering.

3. Ubat anti-radang

Kortikosteroid oral, seperti prednison, dapat membantu mengurangkan bengkak, kemerahan dan gatal-gatal. "> Seperti prednison dapat membantu mengurangkan bengkak, kemerahan, dan gatal. Biasanya ubat ini diresepkan untuk mengawal gatal-gatal kronik dan hanya digunakan dalam jangka masa yang singkat. Sebabnya, ubat ini mempunyai pelbagai kesan sampingan yang serius jika diambil untuk jangka masa yang panjang.

4. Antidepresan

Doxepin antidepresan trisiklik (Zonalon), biasanya digunakan dalam bentuk krim, dapat membantu melegakan gatal. Ubat ini boleh menyebabkan pening dan mengantuk sehingga gatal anda sedikit terganggu oleh tidur.

5. Omalizumab (Xolair)

Omalizumab biasanya diberikan melalui suntikan ke dalam kulit. Ubat ini akan diresepkan jika anda mengalami gatal-gatal yang teruk yang berlangsung selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Kesan sampingan yang paling biasa adalah sakit kepala, pening, dan sakit telinga dalam.

Cara mengatasi gatal-gatal di rumah

Selain menggunakan gatal-gatal dari doktor, anda juga boleh melakukan pelbagai rawatan di rumah seperti:

1. Kompres sejuk

Memampatkan gatal-gatal dengan ais atau air sejuk dapat meredakan kegatalan dan gatal-gatal. Anda boleh memampatkannya dengan membungkus ketulan ais dalam tuala dan memampatkan kawasan yang gatal. Biarkan selama kira-kira 10 minit dan ulangi jika masih gatal.

2. Elakkan produk yang boleh merengsakan kulit

Sebilangan jenis sabun menjadikan kulit kering sehingga gatal-gatal terasa lebih gatal. Sekiranya anda mengalami gatal-gatal, cubalah menggunakan sabun khas untuk kulit sensitif.

Biasanya sabun jenis ini tidak berbau dan menggunakan banyak bahan kimia lain yang boleh mencetuskan kegatalan. Selain sabun, anda juga perlu mengelakkan pelbagai losyen dan pelembap kulit yang boleh mencetuskan kegatalan. Sekali lagi, cuba pilih produk khusus untuk kulit sensitif.

3. Pakai pakaian yang longgar

Memakai pakaian yang longgar membolehkan kulit dengan gatal-gatal bernafas dan memastikan suhu badan tetap sejuk. Sebaliknya, memakai pakaian yang ketat sebenarnya boleh membuat kulit terasa lebih gatal dan malah jengkel kerana kulit ditekan oleh pakaian yang anda pakai.

Selain itu, pilih pakaian dari kapas yang menyerap peluh untuk mengelakkan kelembapan berlebihan. Persekitaran yang lembap menjadikan bakteria pada kulit tumbuh dan kulit menjadi lebih gatal.

Penting untuk anda mengetahui punca gatal-gatal. Contohnya, sama ada disebabkan oleh alahan makanan, habuk, udara, ubat-ubatan, atau kerana gigitan serangga. Dari sana, anda boleh mengelakkan pencetus yang menyebabkan gatal-gatal anda muncul.

Recent Posts