Najis Hitam, Adakah Tanda Penyakit Berbahaya? |

Variasi bentuk dan warna najis tidak semestinya menjadi tanda keadaan yang serius. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan bahawa najis hitam sering menjadi perhatian.

Mengapa warna najis berubah?

Ciri-ciri najis yang sihat adalah coklat hingga coklat gelap. Warna najis boleh dipengaruhi oleh makanan dan berapa banyak hempedu yang terkandung di dalamnya.

Di samping itu, komponen lain yang menentukan warna najis adalah bilirubin. Bilirubin adalah pigmen (bahan pewarna) yang dihasilkan oleh hati.

Bilirubin terbentuk dari pemecahan sel darah merah lama. Pigmen ini kemudian kosong ke usus dan berinteraksi dengan pelbagai bahan.

Apabila bilirubin dalam darah berinteraksi dengan zat besi dalam sistem pencernaan, ia berubah warnanya menjadi coklat.

Walau bagaimanapun, warna coklat ini boleh menjadi gelap apabila anda memakan makanan atau ubat dalam jumlah besar, atau mempunyai penyakit sistem pencernaan.

Najis hitam kerana makanan dan makanan tambahan

Pada orang yang sihat, pergerakan usus hitam (BAB) biasanya berlaku kerana pengambilan makanan, ubat-ubatan, atau makanan tambahan zat besi tertentu.

Inilah sebabnya mengapa orang dengan anemia yang selalu mengambil suplemen zat besi sering mengalaminya.

Di samping itu, makanan dan ubat-ubatan yang sering menjadikan najis menjadi hitam termasuk:

 • blueberry dan blackberry ,
 • wain,
 • bit,
 • licorice hitam,
 • coklat, dan
 • ubat yang mengandungi bismut.

Sekiranya najis anda berwarna hitam dan anda ingat makanan, makanan tambahan, atau ubat yang menyebabkannya, itu bukan masalah besar.

Warna hitam akan hilang sebaik sahaja anda berhenti mengambil bahan tersebut. Namun, berbeza jika najis anda berwarna hitam tanpa sebab yang jelas.

Anda mungkin melihat sama ada terdapat darah di dalam najis. Ini boleh menandakan masalah pencernaan yang serius.

Ciri lain yang menunjukkan masalah dengan sistem pencernaan adalah bau najis yang lebih menyakitkan daripada biasa.

Penyakit yang menyebabkan najis hitam

Sekiranya warna hitam tidak berkaitan dengan makanan, ubat-ubatan, atau suplemen zat besi, ia mungkin berdarah di saluran pencernaan atas, seperti perut dan esofagus.

Keadaan ini dari segi perubatan disebut sebagai melena. Pendarahan biasanya bermula dengan pembentukan luka di dinding kerongkongan, perut, atau usus kecil.

Dalam kes tertentu, pendarahan juga dapat terjadi kerana saluran darah membengkak dan dihancurkan oleh makanan yang dicerna oleh tubuh anda.

Anda perlu tahu bahawa melena berbeza dengan najis berdarah aka hematochezia, yang merupakan keadaan apabila najis keluar bersama dengan darah segar.

Ini menunjukkan pendarahan berlaku di saluran pencernaan bawah, seperti usus besar, rektum, atau dubur. Sementara itu, melena berlaku kerana pendarahan yang terletak jauh dari dubur.

Darah dari saluran pencernaan atas berinteraksi dengan enzim pencernaan dan mengalami pengoksidaan. Proses ini akhirnya menyebabkan najis berwarna hitam.

Dipetik dari Osmosis, beberapa masalah kesihatan yang mempengaruhi saluran pencernaan atas dan sering menjadi penyebab najis hitam termasuk yang berikut.

1. Penyakit ulser perut

Penyakit ulser peptik adalah keadaan radang pada dinding perut yang menyebabkan ulser terbentuk. Gangguan sistem pencernaan juga boleh berlaku pada usus kecil.

Jangkitan Helicobacter pylori (H. pylori) dan kesan sampingan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) boleh menyebabkan ulser perut. Luka ini akhirnya menyebabkan melena.

2. Kerosakan pada saluran pencernaan atas

Pengeluaran asid perut yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan pada saluran gastrousus atas. Penyakit gastroesophageal reflux (GERD) menyebabkan asid perut mengalir naik ke esofagus.

Ini boleh menyebabkan keradangan esofagus (esofagitis). Peningkatan pengeluaran asid gastrik juga berisiko mencetuskan keradangan pada dinding perut (gastritis).

Kerosakan saluran gastrousus atas juga boleh disebabkan oleh gangguan lain, seperti sindrom Mallory-Weiss dan perkembangan tumor.

3. Pembengkakan saluran darah

Sirosis hati dapat menyebabkan penyumbatan aliran darah, menyebabkan darah masuk kembali ke vena portal (yang membawa darah dari usus dan limpa ke hati).

Ini kemudian boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah di hati, suatu keadaan yang dikenali sebagai hipertensi portal.

Keadaan ini seterusnya membolehkan pembengkakan saluran darah di saluran pencernaan atas. Sekiranya saluran darah pecah, ini tentu menyebabkan pendarahan.

4. Gangguan darah

Keadaan ini dicirikan oleh pendarahan yang berlebihan dan lebam yang kerap. Penyakit yang menyebabkan pendarahan berlebihan, seperti hemofilia, trombositopenia, dan sebagainya.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Perubahan warna najis menjadi hitam pada dasarnya adalah keadaan darurat, jadi anda memerlukan rawatan perubatan.

Apabila anda menghidap melena, anda mungkin mengalami gejala lain akibat badan anda kehilangan darah, seperti:

 • anemia,
 • terkejut,
 • kulit pucat,
 • badan lemas,
 • sukar bernafas,
 • sakit perut ,
 • pening dan pusing, dan
 • peningkatan kadar denyutan jantung.

Melena yang disertai kejutan juga harus segera dirawat kerana ini menunjukkan bahawa pendarahan masih berlaku.

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, segera dapatkan bantuan kecemasan untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Cara merawat najis hitam

Doktor perlu mendiagnosis penyebab melena untuk dapat menentukan rawatannya. Proses diagnosis doktor bermula dengan mengkaji sejarah perubatan anda, termasuk sama ada anda mengambil ubat sakit bukan steroid yang boleh mengganggu perut anda.

Selepas itu, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan, seperti lavage nasogastrik untuk mengukur jumlah darah yang hilang. Prosedur ini juga untuk mempersiapkan pesakit untuk endoskopi GI atas.

Selain endoskopi, ujian lain yang mungkin anda lakukan, iaitu ujian darah, pemeriksaan sinar-X seperti barium enema, dan kolonoskopi.

Doktor sering juga melakukan pemeriksaan najis untuk mengesahkan diagnosis. Doktor hanya boleh mencadangkan pilihan rawatan setelah mereka mengetahui puncanya.

Berikut adalah beberapa pilihan rawatan yang mungkin dilakukan oleh doktor anda untuk merawat najis hitam.

 • Suntikan ubat untuk merangsang pembekuan darah di saluran gastrointestinal semasa endoskopi.
 • Cauterization, yang merupakan teknik menutup luka dengan membakarnya menggunakan elektrik voltan rendah, yang juga dapat dilakukan oleh doktor semasa melakukan endoskopi.
 • Penutupan luka menggunakan penjepit atau pengikat, yang bertujuan untuk membuang pembuluh darah yang bengkak.
 • Pemasangan kateter khas untuk menyekat aliran darah dalam tisu pendarahan.
 • Ambil ubat penghambat pam proton untuk merangsang penyembuhan ulser gastrik dan menghentikan pendarahan.
 • Antibiotik untuk merawat pendarahan akibat jangkitan bakteria H. pylori .
 • Transfusi darah jika pendarahan sangat teruk atau tidak berhenti.

Melena boleh bertahan hingga lima hari setelah pendarahan selesai, bergantung pada seberapa parah pendarahan dan seberapa cepat saluran pencernaan anda bergerak.

Pengendalian yang betul apabila anda mendapati bahawa anda mengalami perubahan warna najis anda menjadi hitam pastinya akan membantu pemulihan anda lebih cepat.

Recent Posts