5 Ubat Batu Ginjal Semula Jadi yang Boleh Anda Cari di Rumah

Batu ginjal terbentuk dari simpanan mineral yang disebabkan oleh pelbagai faktor. Terdapat banyak jenis rawatan batu ginjal yang dapat dilakukan, termasuk beberapa ubat batu ginjal semula jadi yang dapat membantu memusnahkan deposit ini.

Ubat batu ginjal semula jadi yang senang dicari

Sebelum mencuba rawatan di rumah untuk batu karang, jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini penting, terutama bagi pesakit yang mempunyai penyakit lain atau sudah biasa minum ubat.

Walaupun ubat semula jadi ini dapat melegakan gejala batu karang yang anda alami, nasihat dan ubat-ubatan yang telah ditetapkan oleh doktor anda adalah yang utama. Berikut adalah beberapa bahan semula jadi yang dapat membantu mengatasi batu karang.

1. Minum air

Minum air adalah ubat batu ginjal semula jadi yang paling disyorkan. Minum banyak air dapat membantu buah pinggang berfungsi dengan lebih lancar untuk memecahkan lebihan mineral yang menyebabkan batu karang.

Walaupun begitu, air minum tidak akan secara automatik memusnahkan atau menghilangkan batu ginjal yang telah terbentuk. Pengambilan air hanya mempercepat proses tubuh mengeluarkan batu yang tersekat di ginjal melalui ureter.

Ini kerana cecair yang masuk membantu pengeluaran air kencing. Oleh itu, minum air dapat membantu mendorong batu ginjal keluar dari badan dengan lebih cepat.

Kaedah ini cukup berkesan untuk menghancurkan batu ginjal kecil. Walau bagaimanapun, air minuman perlu disertai dengan pengambilan ubat batu ginjal yang diresepkan oleh doktor. Oleh itu, batu ginjal boleh musnah dalam 2-3 minggu.

2. Air lemon

Selain air minum, ternyata ada cairan tambahan yang dapat anda konsumsi sebagai ubat batu ginjal semula jadi, yaitu air lemon. Anda boleh membuat minuman air dengan menambahkan lemon segar di dalamnya.

Dilaporkan dari Harvard Health Publishing, kandungan sitrat dalam lemon membantu menghalang pembentukan batu ginjal. Sitrat juga dapat membantu memecahkan batu ginjal kecil yang memudahkan mereka melewati ginjal ke saluran kencing.

Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa minum 120 mililiter air lemon yang dicairkan dalam air setiap hari dapat meningkatkan sitrat air kencing. Oleh itu, air lemon dikatakan dapat membantu mengawal gejala penyakit buah pinggang.

3. Cuka sari apel

Anda mungkin pernah mendengar seseorang mengesyorkan cuka sari apel sebagai penghancur batu ginjal. Itu tidak salah kerana cuka sari apel mengandungi asid asetik yang dipercayai memecah dan melarutkan batu ginjal kecil.

Selain itu, sari apel yang diperam ini juga dikatakan dapat membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan pada batu ginjal. Pelbagai kebaikan cuka sari apel terhadap batu ginjal terbukti dengan penyelidikan dari BJU Antarabangsa .

Penyelidikan menunjukkan bahawa cuka fermentasi, seperti cuka sari apel, mempunyai kesan positif untuk mencegah pembentukan batu. Penggunaan cuka fermentasi dikaitkan dengan risiko terkena batu ginjal yang lebih rendah.

Walau bagaimanapun, penggunaan cuka sari apel pada pesakit batu ginjal masih perlu dikaji lebih lanjut. Sebabnya, terlalu banyak pengambilan cuka sari apel boleh menyebabkan tubuh kehilangan kalium.

Oleh itu, anda boleh menggunakan ubat batu ginjal semula jadi ini dengan menambahkan 2 sudu cuka sari apel dalam 250 ml air. Orang yang menghidap diabetes mungkin perlu berhati-hati dengan terus memantau kadar gula darah ketika mengambil campuran ini.

4. Jus saderi

Jus saderi kini menjadi perbualan yang popular kerana dikatakan sebagai ubat semula jadi untuk membantu menyelesaikan batu ginjal. Sama seperti sayur-sayuran lain, saderi mengandungi kalium, vitamin A, vitamin C, dan antioksidan di dalamnya.

Kandungan antioksidan dalam jus saderi diyakini dapat membantu meningkatkan pengeluaran air kencing, sehingga mengurangi kemungkinan terbentuknya batu ginjal baru.

5 Manfaat Sihat Yang Anda Mendapat Jika Anda Rajin Minum Jus Saderi

5. Jus delima

Selama berabad-abad, jus delima telah digunakan oleh orang untuk meningkatkan fungsi ginjal secara keseluruhan. Sebenarnya, jus yang sedikit berasid ini membantu membersihkan batu dan toksin lain dari badan.

Kandungan antioksidan dalam buah delima membantu menjaga kesihatan ginjal dan mungkin berperanan mencegah batu karang. Pengambilan jus delima juga membantu menurunkan keasidan air kencing yang dapat mengurangkan risiko batu karang pada masa akan datang.

Walau bagaimanapun, kesan jus delima pada batu ginjal masih perlu dikaji. Sebabnya, penyelidikan hanya menunjukkan kelebihan ekstrak delima untuk mengurangkan risiko pembentukan batu.

Cara lain yang membantu mengatasi batu karang

Sejumlah ubat semula jadi untuk merawat batu ginjal di atas sebenarnya hanyalah sokongan untuk mempercepat proses pemulihan.

Pesakit dengan batu ginjal sederhana hingga besar masih memerlukan ubat penghancur batu ginjal yang diresepkan oleh doktor. Sebenarnya, masih ada kemungkinan anda perlu menjalani pembedahan.

Oleh itu, untuk menyokong tubuh agar tetap sihat ketika menjalani proses merawat batu karang, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan di bawah.

1. Elakkan minuman berkafein dan bersoda

Ubat sokongan untuk merawat batu karang adalah dengan mengelakkan minuman berkafein dan bersoda. Sebagai contoh, pengambilan kafein dapat meningkatkan risiko batu karang, terutama pada penghidapnya.

Ini kerana kafein dapat meningkatkan jumlah kalsium dalam air kencing yang dapat membentuk batu kalsium, yang merupakan jenis batu yang menyebabkan batu ginjal. Sementara itu, minuman ringan yang mengandungi pemanis buatan juga menyebabkan pembentukan batu ginjal.

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Selepas Minum Soda

2. Elakkan makanan yang tinggi oksalat

Makanan yang tinggi oksalat seperti bayam, badam, dan bit sangat berisiko terbentuknya batu ginjal. Sebabnya, makanan jenis ini dapat meningkatkan kadar oksalat dalam badan yang kemudian akan menghasilkan batu kalsium.

3. Hadkan makanan yang tinggi protein haiwan

Protein adalah sumber tenaga, tetapi ini tidak berlaku bagi pesakit batu karang. Untuk mempercepat proses pemulihan sambil mengambil ubat penghancur batu ginjal, pesakit disarankan untuk membatasi pengambilan makanan protein hewani.

Makanan seperti daging, telur, dan makanan laut dapat meningkatkan kadar asid urik jika dikonsumsi secara berlebihan. Oleh itu, anda mungkin perlu mengurangkannya dan mengganti protein haiwan dengan protein tumbuhan.

Recent Posts