Pilihan Cara Menghilangkan Parut Bakar dengan Betul |

Luka bakar berlaku kerana sentuhan panas dengan kulit. Jenis luka bakar yang kecil sebenarnya boleh sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, luka bakar yang merosakkan tisu kulit cukup dalam dapat meninggalkan bekas luka. Sekiranya dibiarkan, bekas luka akan sukar dihilangkan. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bekas luka bakar, baik secara semula jadi dan perubatan.

Mengapa bekas luka terbakar?

Semakin tinggi tahap luka bakar, semakin teruk kerosakan pada kulit.

Atas sebab ini, luka bakar tahap tinggi (dua atau tiga) lebih cenderung meninggalkan bekas luka kekal daripada luka bakar tahap pertama.

Selama tempoh penyembuhan luka, kawasan yang terbakar akan menghasilkan protein yang disebut kolagen. Protein ini akan memperbaiki tisu kulit yang rosak.

Pembentukan kolagen ini akan menyebabkan penebalan dan perubahan warna pada kulit. Tetapi biasanya, kolagen tidak menutup tisu kulit secara merata sehingga membentuk parut.

Terdapat bekas luka bakar yang dapat memudar dan hilang dari masa ke masa, tetapi ada yang kekal.

Jenis luka yang merosakkan tisu kulit dalam dan lebar biasanya mempunyai parut yang lebih sukar untuk dikeluarkan.

Berikut adalah beberapa jenis parut yang disebabkan oleh luka bakar.

 • Hipertrofik: Parut hipertrofik dicirikan oleh warna keunguan atau kemerahan pada kulit dan gatal apabila disentuh.
 • Kontraktor: dalam bentuk kulit yang menebal dan berkerut dan dapat menyukarkan pergerakan jika dijumpai pada sendi, otot, dan saraf.
 • Keloid: bentuknya seperti kulit yang menebal dan berkilat dengan warna yang sedikit lebih gelap daripada kulit.

Tidak hanya mengganggu penampilan, beberapa bekas luka bakar juga dapat menghalang fungsi bahagian tubuh tertentu.

Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui cara menghilangkan parut ini.

Pelbagai cara untuk menghilangkan parut luka bakar

Luka parut yang tertinggal perlu dirawat dengan memberi pertolongan cemas sehingga cepat pudar.

Apabila luka sembuh sepenuhnya, tentu anda juga dapat melakukan aktiviti seperti biasa dengan yakin.

Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bekas luka bakar, termasuk pada bahagian badan yang kelihatan jelas, seperti wajah.

1. Sapukan gel penghilang parut

Sapukan gel penghilang parut untuk merawat kawasan kulit yang terjejas.

Pilih ubat berasaskan gel silikon yang mengandungi formulasi CPX teknologi dan vitamin C Ester untuk memudarkan parut luka bakar.

Rumusan CPX teknologi adalah agen elastomer yang dapat membantu memudarkan parut terbakar. Salap ini dapat kering lebih cepat dan tahan air.

Sementara itu, kandungan vitamin C ester (ascorbyl tetraisopalmitate) mampu mencegah keparahan eritema (ruam kemerahan), kehilangan air transepidermal (penyejatan air di kulit), dan selaran matahari.

Sapukan gel penghilang parut dalam satu sapu dua kali sehari.

Lakukan kaedah ini untuk menghilangkan bekas luka bakar selama 8 minggu untuk mendapatkan hasil yang optimum dan sama rata.

2. Kekal aktif

Berdasarkan kajian yang bertajuk Parut Selepas Luka Bakar dan Kontrak Parut, parut kontraktur boleh menyebabkan kesukaran menggerakkan bahagian tubuh tertentu.

Sekiranya ia berlaku di kaki dan tangan, sudah tentu anda akan mengalami kesukaran untuk berjalan, menaiki tangga, berpakaian, atau memasak.

Sebagai kaedah untuk menghilangkan luka bakar jenis kontrak, adalah idea yang baik untuk melakukan perkara berikut.

 • Regangkan badan anda sekurang-kurangnya 5-6 kali setiap hari.
 • Sapukan pelembap kulit yang tidak mengandungi wangian atau alkohol.
 • Rutin menjalani terapi gerakan untuk membantu meregangkan, supaya kawasan kontraktur menjadi lebih fleksibel.
 • Terus melakukan aktiviti harian, untuk melakukan pergerakan di bahagian badan yang mengalami luka bakar.

3. Elakkan cahaya matahari

Selain merawat dengan gel penghilang parut, anda perlu melindungi luka bakar anda dari cahaya matahari langsung.

Luka parut yang berubah warna akan lebih mudah dibakar oleh cahaya matahari, terutama jika terdapat pada wajah. Ini boleh menjadikan parut lebih sukar untuk dibuang.

Untuk menghilangkan bekas luka bakar di wajah dan bahagian badan lain yang mudah terkena cahaya matahari, lakukan perkara berikut.

 • Rancang aktiviti pada awal pagi atau malam untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari.
 • Memohon pelindung matahari atau pelindung matahari dengan SPF 30 dan pakai lengan panjang untuk meminimumkan pendedahan cahaya matahari.
 • Sapukan pelindung matahari setiap 1-2 jam, semasa anda berada di luar.

4. Menjalani prosedur perubatan

Kaedah di atas secara amnya dapat menghilangkan parut luka bakar kecil sepenuhnya. Walaupun tidak cepat, parut perlahan-lahan akan hilang.

Walau bagaimanapun, untuk menghilangkan bekas luka bakar yang tinggi memerlukan rawatan perubatan tertentu. Anda mungkin perlu melalui prosedur khas untuk pembaikan tisu kulit.

Beberapa kaedah rawatan perubatan yang boleh anda cuba menghilangkan parut adalah:

 • terapi cahaya laser,
 • fototerapi,
 • cantuman kulit, dan
 • pembedahan plastik.

Bukan hanya parut baru, prosedur perubatan ini boleh menjadi kaedah yang baik untuk menghilangkan bekas luka lama.

Buang bekas luka bakar dengan bahan semula jadi

Selain menggunakan penghilang parut, anda boleh menggunakan bahan semula jadi sebagai ubat topikal untuk merawat luka bakar sehingga parut cepat pudar.

1. Rhizome coptidis

Sumber: USTMC

Rimpang Coptidis (Rimpang Coptidis) adalah bahan semula jadi yang telah digunakan selama berabad-abad untuk pelbagai keadaan, salah satunya adalah untuk merawat luka bakar.

Bahan ini dapat membantu menghilangkan rasa sakit akibat luka bakar sambil mempercepat pembaikan sel yang rosak akibat luka.

2. Minyak bijan

Sumber: Firstcry.com

Minyak wijen dapat membantu melembabkan kulit dan menyerap sisa haba dalam luka bakar sehingga penyembuhan lebih cepat.

Bahan semula jadi ini juga dapat mencegah parut. Menggunakannya secara teratur boleh menjadi cara untuk membantu menghilangkan bekas luka bakar.

3. Sayang

Beberapa kajian membuktikan madu mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria.

Memohon madu pada luka dapat membantu menyembuhkan dan membersihkan kawasan yang cedera, mengurangkan rasa sakit, dan mengurangkan parut.

Di samping itu, madu dapat menyembuhkan luka bakar dengan lebih cepat apabila digabungkan dengan penggunaan krim antibiotik tradisional dan kain kasa.

4. Lidah buaya

Aloe vera telah digunakan untuk rawatan perubatan selama ribuan tahun. Selain itu, lidah buaya dapat membantu menyembuhkan luka, termasuk luka bakar dan jenis luka terbuka yang lain.

Gel atau getah dalam lidah buaya juga dapat menghilangkan rasa sakit, bengkak, dan membantu mempercepat keseluruhan proses penyembuhan akibat luka bakar.

5. Minyak lavender

Minyak ini, yang mempunyai sifat antibakteria, juga memberi kesan penyembuhan pada luka bakar.

Dua hingga tiga tetes minyak lavender pada luka bakar bukan sahaja dapat mengurangkan rasa sakit, tetapi juga mengurangkan tisu parut (keloid) yang terbentuk.

Pada sesetengah orang, kesan pembakaran muncul ketika menggunakan minyak ini, tetapi lama kelamaan kesannya akan berkurang seiring dengan bekas luka bakar.

Sebaiknya elakkan titisan minyak pati ini terus ke kulit yang terbakar. Pertama, campurkan 1-2 titis minyak ini dengan minyak lain seperti minyak zaitun atau minyak zaitun minyak bayi.

Walaupun minyak lavender dapat membantu proses penyembuhan luka bakar, perhatikan kapan menggunakannya.

Ini kerana minyak lavender dapat memberikan kesan menenangkan yang membuat orang mudah tertidur.

Dalam beberapa keadaan, parut seperti keloid boleh menjadi kekal dan sukar hilang dengan cara semula jadi, terutamanya bekas luka lama.

Atas sebab ini, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi sekiranya parut mengganggu aktiviti atau menghalang fungsi sistem pergerakan.

Doktor kemudian akan mencadangkan kaedah rawatan perubatan yang betul untuk menghilangkan bekas luka bakar yang sukar hilang.

Recent Posts