4 Punca Mata Gatal Yang Membuat Anda Terus Menggosok Mata

Menggosok mata adalah kebiasaan yang sering dilakukan ketika mata terasa gatal. Bermula dari kanak-kanak kecil dan orang tua, jika mata gatal, itu adalah refleks untuk menggosok mata mereka. Namun, apa sebenarnya yang menyebabkan mata gatal yang membuat orang ingin menggosok mata secara berterusan? Lalu, apakah cara yang tepat untuk menyelesaikannya? Lihat ulasan di bawah.

Apakah punca mata gatal?

Mata gatal adalah keadaan yang sangat biasa. Penyebabnya juga berbeza-beza, mulai dari alergi, jangkitan, hingga gaya hidup anda.

Inilah pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan mata gatal:

1. Alahan mata

Mata alergi atau konjungtivitis alergi adalah keradangan mata yang disebabkan oleh reaksi alergi terhadap bahan seperti habuk rumah, debunga, spora jamur, bulu bintang, atau bau kimia.

Konjungtiva adalah lapisan yang menutupi bola mata. Konjungtiva terdedah kepada kerengsaan dan agak biasa.

Terdapat dua jenis konjungtivitis alergi yang boleh berlaku, iaitu konjungtivitis alergi akut dan kronik. Konjungtivitis alergi akut adalah keadaan yang paling biasa.

Gejala kelopak mata tiba-tiba berasa gatal dan sakit seperti terbakar. Walau bagaimanapun, kadang-kadang diikuti oleh hidung berair seperti ketika anda hendak selesema. Reaksi alahan ini berlaku hanya sebentar.

Sementara itu, konjungtivitis kronik jarang berlaku.

Alahan jenis ini boleh berlaku sepanjang tahun secara berterusan. Alergi kronik adalah tindak balas badan terhadap alergen seperti makanan, habuk, bulu haiwan.

Keadaan ini menyebabkan mata terasa seperti terbakar dan gatal berterusan.

Apabila memasuki badan, pencetus segera ditangkis oleh sistem imun.

Sistem kekebalan tubuh mengeluarkan histamin, bahan kimia yang memerangi bahan asing. Akibatnya, salah satu kesan pada mata adalah gatal.

2. Mata kering

Mata kering adalah keadaan apabila mata tidak mengeluarkan air mata yang mencukupi.

Sekiranya mata tidak mengeluarkan air mata yang mencukupi, ini akan mengganggu penglihatan, mata akan terasa sakit, merah, gatal dan seperti ada sesuatu yang tersekat.

Anda perlu merawat mata kering sekiranya anda ingin menghilangkan mata gatal. Sebenarnya mata kering bukan hanya disebabkan oleh sedikit air mata yang dihasilkan.

Mata kering juga boleh berlaku kerana kualiti air mata yang dihasilkan tidak baik.

Komponen campuran dalam air mata, iaitu air, minyak, dan lendir (lendir) seimbang.

Namun, kerana ada masalah pada kelenjar penghasil minyak, kualiti air mata yang dihasilkan berbeza.

Sebilangan ubat juga boleh mencetuskan mata kering, yang dapat memperburuk keadaan anda dari masa ke masa.

Dari kebiasaan juga dapat membuat mata kering, misalnya merokok. Kebiasaan ini tidak hanya mempengaruhi sistem pernafasan, tetapi juga mata.

Mata kering yang terasa sakit, merah, dan tidak hilang harus segera dibawa ke doktor.

3. Jangkitan mata

Oleh kerana mata adalah organ sensitif tubuh manusia, ia menyebabkan mata lebih mudah terkena jangkitan. Jangkitan mata boleh disebabkan oleh virus, bakteria, atau jamur.

Beberapa jenis jangkitan mata yang paling biasa adalah konjungtivitis dan uveitis. Tidak seperti konjungtivitis alergi, konjungtivitis biasanya disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria.

Sementara itu, uveitis adalah radang pada uvea mata yang juga dipicu oleh jangkitan.

Jangkitan mata boleh menyebabkan gejala seperti mata merah, gatal, kepekaan terhadap cahaya, dan penglihatan kabur.

Keadaan ini mesti diatasi dengan segera kerana risiko menyebabkan masalah mata yang lebih teruk, seperti kecederaan pada retina, katarak, atau kehilangan penglihatan kekal.

4. Keradangan kelopak mata (blepharitis)

Blepharitis adalah keradangan pada kelopak mata. Keradangan pada kelopak mata ini berlaku apabila kelenjar minyak kecil di pangkal bulu mata menjadi tersumbat.

Keadaan ini menjadikan mata mudah marah dan kelopak mata membengkak.

Gejala yang akan muncul dalam keadaan ini adalah mata gatal, bermula dari kawasan kelopak mata dan mata secara keseluruhan, mata berair, mata merah, dan mata menjadi sensitif terhadap silau.

5. Penggunaan kanta lekap

Memakai kanta lekap juga boleh menyebabkan mata gatal yang luar biasa.

Sekiranya anda menggunakan kanta lekap terlalu lama atau menukar lensa terlalu kerap, ia akan menyebabkan gatal.

Sebilangan orang juga merasa alergi terhadap cecair kanta lekap jadi anda mesti memahami bahan mana yang selamat untuk mata anda dan mana yang berbahaya.

6. Menatap skrin terlalu lama alat

Kebiasaan melihat skrin elektronik terlalu lama, seperti telefon bimbit, tablet, komputer, komputer riba, atau TV sebenarnya boleh mempengaruhi kesihatan mata.

Apabila anda memfokus pada skrin alat dalam jangka masa yang panjang, anda cenderung berkedip lebih jarang daripada biasa. Ini menyebabkan mata anda cepat letih, kering, dan jengkel.

Akibatnya, gatal di mata tidak dapat dielakkan.

Bagaimana merawat mata gatal?

Nasib baik, mata gatal adalah keadaan yang mudah dirawat.

Sebilangan besar kes mata gatal ringan, jadi anda boleh mengatasinya dengan pelbagai cara, dari menggunakan ubat hingga mengikuti petua mudah yang boleh anda cuba di rumah.

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat mata gatal.

1. Gunakan ubat

Ubat untuk merawat mata gatal biasanya bergantung kepada apa penyebabnya.

Sekiranya keadaan anda disebabkan oleh alahan, anda boleh menggunakan ubat oral dan titisan mata yang mengandungi antihistamin.

Selain itu, menurut laman web American Academy of Ophthalmology, anda juga boleh menggunakan ubat dekongestan untuk mengurangkan kemerahan pada mata.

Terdapat juga ubat-ubatan yang menggabungkan dekongestan dan antihistamin dalam satu produk.

Lainlah jika keadaan anda disebabkan oleh jangkitan. Doktor mungkin menetapkan penggunaan titisan yang mengandungi antibiotik.

Walau bagaimanapun, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai penggunaan ubat ini untuk mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini.

2. Gunakan kompres panas atau sejuk

Diseksa oleh gatal yang tidak akan hilang?

Anda boleh meletakkan kompres hangat di kawasan mata gatal untuk mengalihkan gatal, terutamanya jika gatal anda disebabkan oleh bau atau pewarna.

Walau bagaimanapun, jika gatal disebabkan oleh konjungtivitis, cara lain untuk mengatasinya adalah dengan kompres sejuk.

Langkah ini biasanya diambil apabila gejala yang anda alami disertai dengan mata merah.

3. Sentiasa menjaga kebersihan mata anda

Cuba ingat lagi, adakah anda meluangkan masa untuk membersihkan dan menjaga kesihatan mata secara berkala? Sekiranya tidak, mulailah melaksanakannya mulai sekarang.

Kerana bahan kimia, debu, pencemaran, kotoran, dan alat solek pada mata yang terkumpul dapat membuat mata terasa gatal.

Itulah sebabnya menjaga kebersihan mata anda akan melegakan gejala yang mengganggu. Pertama, tanggalkan solek mata terlebih dahulu semasa anda menggunakannya.

Seterusnya, bilas mata anda dengan air dan kemudian keringkan. Teruskan dengan titisan mata yang menetes yang dapat menghilangkan kotoran di mata dan menjadikannya segar.

Jangan lupa menanggalkan kanta lekap yang anda gunakan sepanjang hari sebelum tidur.

4. Elakkan alergen

Cara paling mudah untuk mengatasi mata gatal, terutamanya jika dicetuskan oleh alergi, tentu saja dengan mengelakkan sumber alergen.

Sekiranya alergi mata anda disebabkan oleh habuk, pastikan anda membersihkan setiap sudut rumah anda secara berkala.

Jangan lupa menukar cadar anda secara berkala dan membersihkan tempat tidur anda, kerana ia boleh menjadi kawasan panas untuk mengumpulkan kotoran dan habuk penyebab alergen.

5. Terapkan peraturan 20-20-20

Mata yang terlalu letih kerana terlalu lama di depan komputer boleh mencetuskan gatal. Oleh itu, anda perlu mengelakkan keadaan ini dengan mengikuti peraturan 20-20-20 untuk mengurangkan risiko keletihan mata.

Peraturan 20-20-20 bermaksud bahawa setiap 20 minit anda menatap komputer atau skrin, anda mesti menjauhkan diri dari skrin dan melihat objek lain yang berjarak 20 kaki (6 meter) selama 20 saat.

Kaedah ini akan menjadikan mata menjadi lebih santai.

6. Gunakan pelembap

Selain menggunakan ubat-ubatan dan menerapkan kebersihan mata, penggunaan pelembap dapat membantu menambahkan kelembapan ke udara.

Secara beransur-ansur, gatal akan beransur-ansur berkurang kerana mata anda tidak lagi terkena udara yang terlalu kering.

Pelembap boleh digunakan pada bila-bila masa, terutamanya apabila cuaca sejuk dan kering di mana kelembapan berkurang.

Sekiranya petua di atas tidak berfungsi dengan berkesan dan keadaan mata gatal anda benar-benar mengganggu aktiviti anda, jangan tunda masa anda untuk pemeriksaan mata ke doktor.

Recent Posts