Empon-empon: Faedah, Resipi, dan Hubungannya dengan COVID-19

Baca semua artikel berita mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Populariti perubatan herba di Indonesia telah meroket sejak munculnya wabak COVID-19. Mulai dari kunyit masam, wedang, hingga empon-empon yang dipopularkan oleh Presiden Republik Indonesia, mereka semua diklaim mampu memperkuat sistem kekebalan tubuh dalam menangkal jangkitan koronavirus.

Minuman herba seperti jamu selalu menjadi andalan masyarakat Indonesia untuk melawan penyakit. Bahan-bahan tersebut dipercayai memberikan banyak manfaat kesihatan, termasuk menjaga kekebalan tubuh. Semasa wabak ini, empon-empon telah menjadi salah satu minuman paling popular.

Apakah empon?

mengikut Kamus Indonesia (KBBI), empon-empon adalah rizom yang digunakan sebagai bahan tradisional. Rimpang adalah batang tumbuhan yang bergerak di bawah tanah. Batang ini menghasilkan tunas ke arah atas dan akar ke bawah.

Sebilangan rempah yang anda gunakan setiap hari dikelaskan sebagai rimpang. Contoh rimpang termasuk halia, serai, dan lengkuas. Kencur, kunyit, dan temulawak yang sering diproses menjadi jamu juga termasuk dalam kumpulan tanaman ini.

Rimpang yang digunakan untuk membuat empon-empon sangat berbeza, tetapi bahan yang paling biasa adalah halia, temulawak, dan serai. Minuman ini biasanya juga ditambah gula merah, gula pasir, atau kayu manis untuk menjadikannya lebih enak.

Sekiranya anda pernah menemui rempah memasak dalam bentuk serbuk, empon-empon kini boleh didapati dalam bentuk yang sama. Jadi, anda tidak perlu merebus semua bahan mentah. Hanya bancuh dan masukkan bahan lain yang anda mahukan.

Kelebihan empon-empon untuk kesihatan

Sumber: Keri Brooks

Halia, kunyit, dan temulawak yang merupakan bahan untuk empon-empon memang memberikan sejumlah manfaat kesihatan. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa terdapat banyak orang yang mempercayai khasiatnya.

Empon-empon sebenarnya tidak membuat anda kebal dari COVID-19. Minuman ini juga tidak menangkis jangkitan coronavirus seperti yang banyak dibincangkan. Walau bagaimanapun, empon-empon dapat membantu mencegah penularan COVID-19 dengan cara berikut:

1. Mencegah jangkitan bakteria

Halia mengandungi sebatian aktif yang disebut gingerol. Sebatian ini membantu tubuh mencegah jangkitan dengan menghalang pertumbuhan pelbagai bakteria, salah satunya adalah P. aeruginosa yang boleh menjangkiti saluran kencing dan saluran pernafasan.

Selain bakteria, jahe segar juga efektif dalam mencegah jangkitan virus RSV. Virus ini menyerang saluran pernafasan dan menyebabkan gejala selesema ringan. Jangkitan RSV biasanya hilang dalam beberapa hari, tetapi boleh menjadi teruk pada kanak-kanak.

2. Mencegah keradangan

Keradangan sebenarnya berguna untuk melawan jangkitan. Namun, keradangan jangka panjang sebenarnya memberi kesan negatif kepada tubuh. Kunyit dalam empon-empon dapat mencegah keradangan, bahkan kesannya serupa dengan ubat anti-radang.

Sebatian dalam kunyit berfungsi dengan menghalang molekul NF-kB. Molekul ini berperanan memicu keradangan pada tisu badan. Dengan menghentikan tindakan NF-kB, keradangan kronik dalam badan juga dapat dikurangkan.

3. Melindungi badan dari radikal bebas

Radikal bebas boleh merosakkan sel-sel badan dan merupakan pendahulu kepada banyak penyakit kronik. Nasib baik, halia, halia, dan kunyit sangat kaya dengan sebatian antioksidan. Antioksidan membantu menangkal radikal bebas dan melindungi sel dari kerosakan.

Selain itu, temulawak juga meningkatkan kerja enzim antioksidan yang sudah ada di dalam badan anda. Jadi, badan anda bukan sahaja mendapat antioksidan dari luar, tetapi juga mempunyai pertahanan diri yang lebih kuat.

Resipi bagaimana membuat empon-empon

Terdapat pelbagai versi empon yang boleh anda buat. Malah anda yang tidak begitu menyukai ramuan boleh membuat versi empon-empon yang lebih 'moden' dengan menambahkan jus lemon, beberapa tetes minyak zaitun, atau bahan lain mengikut citarasa.

Walau bagaimanapun, secara amnya, berikut adalah bahan yang perlu anda sediakan untuk membuat dua cawan empon-empon:

 • 300 gram halia
 • 200 gram halia
 • cukup kencur
 • Kunyit secukup rasa
 • 2 helai daun pandan
 • 4 tangkai serai
 • 4 batang kayu manis
 • 300 ml air
 • 2 keping gula merah, dihancurkan atau dihiris nipis

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Bersihkan semua bahan. Hiriskan halia, halia, kencur, dan kunyit. Serai dihancurkan sedikit.
 2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan didihkan.
 3. Matikan api, kemudian biarkan seketika sehingga semua bahan diserap.
 4. Tuangkan empon-empon ke dalam gelas. Gunakan ayak untuk memisahkan ramuan dari pulpa rimpang. Hidangkan semasa suam.

Yoga sebagai Salah Satu Usaha Mencegah COVID-19

Empon-empon bukanlah ramuan ajaib yang dapat melindungi anda dari COVID-19. Namun, minuman ini tetap memberikan faedah kesihatan. Jadi, tidak ada salahnya memakan empon-empon sekali-sekala sehingga badan sentiasa dalam keadaan sihat.

Sementara itu, kaedah terbaik untuk mencegah penularan adalah dengan mencuci tangan dan menghadkan jarak dari orang lain. Gunakan topeng semasa dalam perjalanan, dan makan lebih banyak makanan berkhasiat untuk tetap sihat semasa wabak.

Recent Posts