Minuman, Khasiat dan Bahaya Cergas untuk Tubuh

Minuman yang enak atau juga dikenal sebagai air berkarbonat, adalah air yang "disuntikkan" dengan gas karbon dioksida. Penambahan karbon dioksida inilah yang menjadikan ciri gelembung dalam air berkilau. Anda mungkin berfikir bahawa gelembung dalam air berkarbonat ini tidak memberi kesan pada badan. Namun, ternyata gelembung ini boleh memberi kesan kepada kesihatan anda.

Apakah kesan air berkarbonat pada badan?

Karbon dioksida yang sengaja disuntikkan dalam minuman boleh memberi kesan baik dan buruk pada tubuh. Ada apa-apa?

Kelebihan minuman ringan

Setelah lidah anda menyentuh air berkarbonat, anda mungkin sudah dapat merasakan sensasinya. Sensasi ini mungkin menyenangkan bagi sesetengah orang. Asid dalam air berkarbonat dapat merangsang reseptor saraf di mulut anda.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa ia dapat meningkatkan kemampuan menelan anda. Walaupun mempunyai pH berasid, sebenarnya minuman ringan tidak mempengaruhi pH badan anda.

Air berkarbonat juga dapat membantu anda yang menghadapi masalah sembelit. Sebilangan orang mungkin mengalami pencernaan yang lebih lancar setelah minum air berkarbonat. Ini juga telah dibuktikan oleh beberapa kajian.

Walaupun berasid, air berkarbonat juga dapat membantu anda dalam meredakan pedih ulu hati kerana peningkatan asid perut tanpa gangguan organ gastrik (dispepsia berfungsi). Ini kerana air berkarbonat dapat meningkatkan aktiviti gastrik.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ini hanya berkesan jika anda menggunakan air berkarbonat tanpa tambahan kalori dari gula.

Malangnya, air berkarbonat yang sering anda temui adalah dalam bentuk minuman ringan, yang telah ditambah dengan pelbagai rasa dan gula dalam jumlah tinggi. Sebenarnya, minuman ringan ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Bahaya air berkarbonat pada kesihatan pergigian

Kesan lain dari air berkarbonat adalah pada gigi. Air berkarbonat sering dikaitkan dengan kerosakan gigi. Ini kerana pH berasidnya menjadikan lapisan enamel pada gigi terhakis. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya benar.

Air berkarbonat dengan gula tambahan, seperti minuman ringan, memang boleh menyebabkan kerosakan gigi, menurut beberapa kajian. Walau bagaimanapun, air berkarbonat tanpa gula tambahan terbukti tidak merosakkan gigi.

Asid dan gula dalam minuman ringan nampaknya memainkan peranan penting dalam kerosakan gigi. Gabungan keduanya boleh menyebabkan enamel gigi terhakis. Oleh itu, pilihlah air berkarbonat yang tidak mengandungi gula sekiranya anda ingin menjaga kesihatan gigi.

Adakah benar minuman ringan menjadikan tulang berliang?

Selama ini anda mungkin sering mendengar bahawa air berkarbonat boleh menyebabkan, tetapi ternyata ini hanya mitos. Air berkarbonat tidak mempengaruhi kesihatan tulang. Kesan kehilangan tulang sebenarnya adalah cola.

Anda mungkin pernah mendengar berita bahawa penggunaan air berkarbonat boleh menyebabkan kehilangan tulang. Sebenarnya, ini tidak sepenuhnya benar.

Memang ada teori bahawa asid fosforik yang digunakan untuk meningkatkan rasa pada beberapa minuman bersoda boleh mengganggu penyerapan kalsium. Oleh itu, ini mengakibatkan kehilangan kalsium dari tulang.

Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang benar-benar membuktikan bahawa pengambilan fosfat yang tinggi boleh menjadi penyebab langsung kehilangan tulang.

Sebaliknya, minuman seperti cola sering dikaitkan dengan ketumpatan mineral tulang yang lebih rendah. Ini mungkin berlaku kerana cola mengandungi kafein yang tinggi. Kafein diketahui dapat mengurangkan jumlah kalsium yang disimpan oleh badan anda.

Namun, sekali lagi, selagi pengambilan kalsium anda mencukupi, minuman ringan seperti cola tidak akan memberi kesan buruk kepada tulang. Walau bagaimanapun, anda masih harus mengehadkan pengambilan cola atau minuman bersoda lain yang tinggi kafein.

Recent Posts