2 Posisi Tidur untuk Membantu Mengurangkan Sakit Menstruasi -

Menstruasi atau haid boleh mengganggu aktiviti harian, bahkan tidur anda. Sebilangan orang merasa tidur sehingga tidak nyenyak dan akhirnya menyebabkan kurang tidur. Salah satu cara untuk mengatasi insomnia semasa haid adalah dengan mengubah posisi tidur. Apakah posisi tidur yang paling disyorkan untuk mengurangkan kesakitan haid? Lihat ulasan berikut.

Mengapa sukar tidur semasa haid?

Menstruasi atau haid adalah proses yang berlaku ketika tubuh membuang penumpukan tisu rahim sehingga mengakibatkan pendarahan dari vagina.

Bukan hanya itu, memetik dari Kesihatan Wanita, perubahan hormon semasa kitaran haid juga dapat mempengaruhi keadaan dan tabiat anda.

Salah satunya mengalami kesukaran atau kurang tidur kerana sindrom pramenstruasi (PMS).

Memetik dari Sleep Foundation, PMS sering menyebabkan gangguan tidur. Di satu pihak, wanita akan tidur lebih lama daripada biasa kerana mereka letih dan mengalami perubahan mood.

Namun, keletihan dan sakit badan juga boleh menyebabkan wanita mengalami insomnia sebelum dan semasa haid.

Kemudian, perubahan hormon juga dapat membuat anda merasakan perkara-perkara berikut yang mengganggu tidur, seperti:

  • suhu badan menjadi lebih panas
  • perasaan kebimbangan dan tekanan,
  • kejang perut,
  • sakit belakang, sehingga
  • kawasan payudara dan punggung terasa sakit.

Oleh itu, anda juga boleh melakukan perkara seperti menyesuaikan kedudukan tidur anda untuk mengurangkan kesakitan haid yang menyebabkan insomnia.

Bagaimana cara tidur untuk mengurangkan kesakitan haid?

Sumber: MediLife

Tahukah anda bahawa posisi tidur boleh mempengaruhi kualiti tidur, terutama ketika mengalami sakit haid?

Sebenarnya, anda boleh mengatur posisi tidur yang selesa untuk mengurangkan kekejangan atau sakit haid.

Contohnya, tidur di punggung, sisi, perut, untuk menambah bantal.

Walau bagaimanapun, kedudukan tidur yang berbeza mempunyai faedah yang berbeza. Begitu juga ketika anda mengalami keadaan kesihatan tertentu.

Mengubah posisi tidur anda dipercayai dapat melegakan gejala atau gangguan haid yang anda rasakan.

Berikut adalah posisi tidur yang boleh anda cuba bantu mengurangkan sakit haid, iaitu:

1. Kedudukan janin

Posisi tidur yang paling disyorkan semasa haid adalah kedudukan janin atau janin kerana mempunyai banyak manfaat untuk tubuh.

Caranya adalah seperti melengkung ke atas dan dengan meletakkan badan ke sisi sambil membengkokkan kaki. Kemudian, pastikan lutut anda sesuai dengan dada anda.

Ini adalah kedudukan yang baik untuk sakit belakang bawah kerana haid.

Selain itu, posisi tidur janin dapat merehatkan otot-otot di sekitar perut dan punggung dan mengurangkan ketegangan dan kesakitan, sehingga membantu anda tidur.

Namun, pastikan semasa anda mencuba posisi tidur untuk mengurangkan kesakitan haid, badan anda terasa santai dan tidak kaku.

Anda perlu melakukan ini sambil meringkuk untuk mengelakkan sendi menjadi kaku.

2. Kedudukan terlentang

Anda juga boleh mencuba tidur di punggung untuk mengurangkan kesakitan haid. Kedudukan tidur ini mempunyai kebaikan melindungi tulang belakang serta melegakan sakit pinggul dan lutut.

Lebih-lebih lagi, tidur di punggung menggunakan graviti untuk memastikan badan anda sejajar di atas tulang belakang anda.

Oleh itu, ada kemungkinan kedudukan ini juga membantu mengurangkan tekanan yang tidak perlu pada bahagian belakang atau sendi yang mengalami kekejangan akibat sakit haid.

Namun, terdapat juga beberapa orang yang tidur di punggungnya malah merasa tegang di kawasan punggung sehingga rasa sakit bertambah.

Untuk memperbaikinya, anda boleh menambahkan bantal di bawah lutut atau kaki anda untuk membantu menyokong lekuk semula jadi badan.

Dari dua posisi tidur untuk mengurangkan kesakitan di atas, terdapat juga posisi tidur yang harus anda hindari seperti posisi rawan.

Sekiranya anda tidur di perut semasa haid, tekanan pada otot perut dan rahim akan menjadi lebih besar. Ini menambah ketegangan dan kesakitan.

Anda juga perlu tahu bahawa tidur di perut juga boleh menyebabkan sakit di bahagian leher dan punggung.

Selain kedudukan tidur, beberapa perkara ini juga membantu mengurangkan kesakitan haid

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu anda tidur lebih lena dalam tempoh anda.

Tetapkan suhu bilik tidur agar lebih sejuk. Suhu bilik yang sejuk membantu mengurangkan suhu badan yang panas semasa haid.

Mandi suam semasa haid sebelum tidur. Air suam boleh menjadikan otot yang tegang, termasuk otot perut, menjadi lebih santai.

Gunakan bantal tambahan untuk keselesaan tambahan dan luangkan beberapa minit untuk memampatkan perut dengan air suam.

Ambil ubat penghilang rasa sakit seperti acetaminophen dan ibuprofen. Kedua-dua ubat ini dapat mengurangkan rasa sakit serta memberi kesan sampingan yang membuat anda mengantuk.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found