Tahu 9 Jenis Waxing, Mana Yang Terbaik untuk Anda?

Waxing adalah kaedah penyingkiran rambut separa kekal dengan menarik rambut dari akar. Rambut yang telah lilin tidak akan tumbuh semula sehingga 2-9 minggu. Beberapa bahagian badan yang memerlukan lilin adalah kening, muka, bikini, ketiak, lengan, punggung, perut dan kaki. Sekiranya waxing Sekiranya dilakukan secara berkala, ada kemungkinan rambut akan hilang secara kekal. Terdapat beberapa jenis waxing bahawa anda boleh cuba berlatih, apa-apa?

Jenis waxing berdasarkan tekstur

1. Lilin keras

Ini adalah jenis waxing yang membolehkan lilin kering dan mengeras setelah digunakan. Selepas itu, jurusolek mula mengeluarkan lilin dari kulit anda menggunakan jari anda. Lilin berkualiti baik tidak boleh melekat pada kulit anda kecuali rambut anda. Oleh itu, lilin keras Boleh digunakan pada kulit sensitif.

2. Lilin lembut

Jenis waxing seterusnya adalah lembut lilin biasa disebut sebagai jalur lilin . Tekstur lilin dihidupkan lilin lembut serupa dengan madu ketika dipanaskan. Selepas pemanasan, lilin disebarkan dengan teliti pada kulit, ia juga dapat membentuk gambar atau simbol pilihan. Kemudian selepas itu, lilin ditutup dengan kain kasa. Kain kemudian dikeluarkan bersama dengan rambut yang terpasang.

Kelemahan lilin lembut adalah bahawa ia tidak dapat mencabut rambut yang tumbuh ke dalam. Walau bagaimanapun, praktikal digunakan di kawasan yang besar seperti kaki, punggung atau lengan. Perlu diingat bahawa sebelum menyebarkan lilin ke kulit, ada baiknya anda menggunakan sedikit serbuk untuk mengurangkan risiko menarik kulit.

3. Lilin gula

Jenis waxing Ia sangat sesuai untuk orang yang mempunyai jenis kulit sensitif kerana menggunakan bahan semula jadi untuk menghilangkan rambut. Gabungan bahan seperti gula, jus lemon, madu dan air panas akan mewujudkan tekstur yang melekit. Selain mudah disiapkan, gulalilin Ia juga selamat untuk semua jenis kulit kerana semua bahan yang digunakan adalah semula jadi.

Jenis waxing berdasarkan suhu

1. Lilin panas

Terdapat beberapa jenis lilin panas yang sering kita jumpa lilin lembut dan lilin keras yang telah kita bincangkan di atas. Tidak kira jenisnya, semuanya berfungsi dengan cara yang sama.

Lilin dipanaskan hingga cair. Setelah cair, lilin disapukan pada kulit. Kemudian dikeluarkan hanya dengan tangan (jika menggunakan lilin keras ) atau menggunakan kain kasa (jika menggunakan lilin lembut ).

Oleh kerana lilin hanya melekat pada rambut, anda boleh menariknya ke arah bertentangan pertumbuhan rambut secara tiba-tiba.

2. Lilin sejuk

Lilin sejuk direka khas untuk kegunaan rumah. Lilin ada di jalur penarikan yang anda beli. Yang harus anda lakukan ialah memanaskan jalur dengan menggosoknya di kedua telapak tangan sehingga lilin melekat dengan baik pada rambut anda. Cara menggunakannya adalah dengan meletakkan lilin menghadap ke bawah, kemudian tekan ke arah pertumbuhan rambut. Selepas itu tarik dari arah yang bertentangan.

Jenis waxing mengikut gaya

Waxing mempunyai pelbagai gaya tertentu, terutama waxing di kawasan feminin. Untuk memenuhi permintaan pelbagai wanita, lilin bikini mempunyai banyak gaya seperti di bawah.

1. trim segitiga

Gaya ini meninggalkan bentuk segitiga di rambut yang tidak akan terlihat jika anda memakai baju renang. Sementara itu, rambut di sekitar segitiga dibersihkan.

2. Lilin Amerika

Ini adalah gaya biasa di lilin bikini kerana ini termasuk menghilangkan semua rambut yang akan kelihatan ketika anda memakai bikini. Jumlah rambut yang dikeluarkan bergantung pada jenis bikini yang anda pakai. Rambut yang tersisa juga dipangkas. Nama lain untuk gaya ini ialah lilin bikini .

3. Lilin Perancis

Gaya ini menghilangkan rambut yang jauh lebih banyak daripada lilin Amerika . Ini melibatkan seluruh rambut dari bahagian depan ke kawasan antara depan dan belakang. Tidak seperti lilin brazil , rambut belakang tidak dikeluarkan. Walau bagaimanapun, jika anda mahu, anda boleh meninggalkan garis menegak di bahagian depan rambut. Garis rambut ini boleh disebut sebagai jalur pendaratan .

4. Lilin Brazil

Gaya ini adalah lilin bikini yang lengkap, kerana ia menghilangkan semua rambut di garis bikini dari depan ke belakang. Ini sangat sesuai untuk anda yang ingin menanggalkan semua rambut dari depan dan belakang. Anda juga boleh merujuk gaya ini sebagai lilin hollywood atau lilin bikini sphinx .

Jangan lupa merawat selepas membuat wax untuk mengelakkan kerengsaan kulit.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found