Kelebihan Protein Susu untuk Diet Anda |

Pada masa lalu, protein whey atau dikenali sebagai protein shake (protein susu) telah digunakan untuk orang yang ingin membina jisim otot. Kini, sumber protein ini mula dimakan untuk diet yang sihat untuk menurunkan berat badan. Adakah ia berkesan?

Apa itu protein susu?

Susu protein adalah makanan tambahan protein yang biasanya dimakan oleh atlet untuk memenuhi keperluan protein. Protein gementar umumnya berasal dari whey , protein soya, dan kasein.

Ketiga-tiga bahan ini mengandungi asid amino penting untuk menyokong proses metabolik badan. Kandungan dalam protein goncang Ia juga berperanan dalam menstabilkan tekanan darah dan membantu menghasilkan protein lain.

Selain digunakan untuk meningkatkan jisim otot, susu jenis ini mempunyai faedah lain, termasuk:

  • menyokong pertumbuhan remaja
  • mempercepat proses pemulihan kecederaan, dan
  • sesuai untuk vegetarian.

Kelebihan susu protein untuk program diet

Sekarang, protein goncang cukup popular bagi orang yang ingin menjalani diet dan menurunkan berat badan. Tidak hairanlah begitu banyak pengeluar protein goncang yang mendakwa produk mereka dapat membantu menurunkan berat badan.

Oleh itu, adakah benar protein susu digunakan secara berkesan untuk program diet sihat? Berikut adalah beberapa faedahnya protein goncang untuk menurunkan berat badan anda perlu tahu.

1. Mengurangkan rasa lapar dan selera makan

Salah satu sebab mengapa ramai orang berpendapat bahawa protein susu baik untuk diet adalah mengurangkan rasa lapar dan selera makan. Sebabnya, memenuhi keperluan protein adalah cara untuk mendapatkan kedua-dua perkara ini.

Menurut beberapa kajian dari Jurnal Akademi Pemakanan dan Dietetik , pengambilan protein dapat meningkatkan rasa kenyang. Oleh itu, orang dengan pengambilan protein yang mencukupi mungkin kurang mempunyai keinginan untuk makan.

Sebilangan dari mereka juga mungkin memilih untuk mendapatkan keperluan makronutrien ini melalui susu protein.

2. Membantu meningkatkan proses metabolik

Adakah anda tahu bahawa diet tinggi protein sebenarnya dapat meningkatkan proses metabolisme badan? Ini telah dibuktikan melalui analisis jurnal Pemakanan dan Metabolisme .

Pakar melaporkan bahawa diet protein tinggi dapat membantu meningkatkan metabolisme dalam beberapa cara:

  • mengurangkan rembesan ghrelin dan hormon
  • meningkatkan kesan haba makanan.

Kedua-duanya menyumbang kepada peningkatan proses metabolik. Kesannya, badan dapat membakar lebih banyak kalori.

Sementara itu, beberapa orang yang menjalani diet protein tinggi juga termasuk protein goncang sebagai pengganti makanan. Ini bertujuan untuk mengurangkan pengambilan kalori setiap hari yang pastinya dapat membantu mengurangkan berat badan.

3. Membantu membakar lemak di perut

Lemak perut yang membuat anda kelihatan buncit menjengkelkan, bukan? Nasib baik, anda boleh menggunakan susu protein untuk mengurangkan lemak perut ketika menjalani diet.

Pakar bersetuju bahawa diet protein tinggi dapat membantu tubuh menurunkan lebih banyak lemak, terutama lemak perut. Penemuan ini telah ditunjukkan secara langsung melalui kajian mengenai Jurnal Pemakanan .

Para penyelidik melaporkan bahawa peserta yang diberi tambahan 56 gram protein whey setiap hari kehilangan 2.3 kg. Namun, mereka tidak menyedari bahawa mereka telah mengubah diet mereka selama 23 minggu.

Perlu diingat bahawa membakar lemak perut tidak hanya bergantung pada protein susu. Anda juga perlu mengimbangkannya dengan senaman dan menu makanan sihat yang lain.

4. Membina jisim otot

Protein dikenali sebagai nutrien yang mudah dicerna oleh badan. Sebenarnya, badan memerlukan beberapa jam untuk mencerna protein shake. Ini kerana kandungan protein whey di dalamnya mengandungi nilai biologi 104.

Di samping itu, protein whey dikenali sebagai anabolik, yang bermaksud dapat membantu membina jisim otot. Sebabnya, bentuk protein lain dapat meningkatkan kadar asid amino yang digunakan untuk proses sintesis protein otot.

Itulah sebabnya, protein goncang sering diambil sebelum, semasa, atau sepanjang latihan. Berkat proses pencernaannya yang cepat, keperluan protein harian untuk otot berkat susu protein mudah dipenuhi.

5. Mencegah kenaikan berat badan selepas penurunan berat badan

Kandungan protein tinggi dalam protein goncang Ternyata ia dapat membantu mencegah tubuh dari menambah berat badan. Terima kasih kepada kesan protein pada metabolisme, selera makan, jisim otot, susu protein dapat melakukan ini.

Menurut kajian dari Fisiologi & tingkah laku , peserta yang mendapat pengambilan protein tinggi mengalami penurunan berat badan yang lebih banyak.

Malah, mereka juga berjaya mengekalkan berat badan mereka berbanding dengan peserta yang kurang diberi protein. Walaupun begitu, mencegah kenaikan berat badan lagi setelah diet yang berjaya hanya dapat berfungsi ketika digabungkan dengan latihan.

Petua memilih protein susu untuk diet

Protein susu dipercayai dapat membantu program diet menurunkan berat badan. Namun, anda tidak boleh memilih protein goncang .

Berikut adalah beberapa petua untuk memilih protein susu berdasarkan fungsi yang anda cari, yang dilaporkan oleh Cleveland Clinic.

1. Membina otot

Sekiranya anda ingin membina otot, pilih protein goncang dengan nilai biologi yang tinggi. Nilai ini digunakan untuk mengukur seberapa baik tubuh dapat menyerap dan menggunakan protein. Anda boleh memilih protein whey untuk kebaikan susu protein ini.

2. Menurunkan berat badan

Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, pilih protein goncang tiada gula tambahan atau dekstrin (pemanis buatan dari pati). Cuba elakkan protein susu yang mengandungi asid amino rantai bercabang (BCAAs).

Ini kerana bentuk asid amino ini dapat mendorong pertumbuhan otot yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

3. Makanan vegetarian

Susu protein untuk anda yang menjalani diet vegan ada. Anda boleh mengelakkan protein goncang mengandungi susu atau protein whey. Sebaliknya, ambil protein goncang sayur-sayuran kacang soya, kacang polong, atau rami.

4. Menurunkan gula pada pesakit diabetes

Sekiranya anda menghidap diabetes, cuba gunakan susu protein tanpa gula tambahan. Anda boleh mengetahui perbezaannya dengan mengelakkan serbuk protein dengan gula yang termasuk dalam salah satu daripada tiga ramuan pertama.

Selain itu, cubalah minum susu protein rendah karbohidrat untuk mengurangkan gula darah pada penghidap diabetes.

Risiko minum susu protein terlalu banyak

Protein adalah nutrien yang mengandungi kalori tinggi. Sekiranya anda makan terlalu banyak, badan anda akan sukar membakar lemak untuk menurunkan berat badan.

Sebenarnya, program diet anda akan sukar untuk berjaya ketika minum protein goncang selain diet biasa dan tidak bersenam.

Umumnya, orang dewasa memerlukan 46 hingga 56 gram protein sehari, bergantung pada berat badan dan keadaan kesihatan. Selagi anda makan makanan yang sihat, protein tambahan, baik dari protein susu atau makanan lain, tidak diperlukan.

Ingat, kunci utama untuk menurunkan berat badan adalah membakar lebih banyak kalori daripada yang anda makan. Pilih makanan yang sihat, seperti buah, sayur-sayuran, dan protein tanpa lemak. Jangan lupa untuk memasukkan aktiviti fizikal dalam rutin anda.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai susu protein untuk diet, tanyakan kepada doktor atau pakar pemakanan anda untuk penyelesaian yang tepat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found