5 Pilihan Jus Asli untuk Diet Sihat Anda |

Terdapat banyak cara untuk menurunkan berat badan. Salah satunya menggunakan jus buah sebagai minuman diet sihat anda. Jadi, apakah pilihan buah yang tepat untuk dijadikan jus dalam diet yang sihat?

Khasiat jus untuk diet

Minuman jus adalah ekstrak dari buah atau sayuran segar yang mengandungi sebahagian besar vitamin, mineral dan fitonutrien di dalamnya. Sebilangan orang percaya bahawa pengambilan jus buah atau sayur adalah baik semasa diet.

Ini kerana jus membantu penyerapan nutrien dan memberi rehat pada sistem pencernaan ketika mencerna serat. Selain itu, jus berkhasiat dalam mengurangi risiko barah, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan membantu menurunkan berat badan.

Walau bagaimanapun, sebilangan besar serat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran hilang semasa proses jus. Itulah sebabnya, para pakar mengesyorkan memakan lebih banyak buah dan sayur segar daripada jus.

Pilihan jus untuk diet

Menggunakan jus buah atau sayur bukanlah cara baru untuk menurunkan berat badan. Kaedah ini telah digunakan sejak beberapa tahun yang lalu.

Minum jus adalah salah satu cara untuk membantu meningkatkan pengambilan mineral, vitamin, dan antioksidan ketika berdiet. Ketiganya dapat meningkatkan metabolisme, jadi tubuh dapat membakar lebih banyak kalori.

Berikut adalah beberapa pilihan jus buah dan sayur yang boleh anda gunakan semasa menjalani diet yang sihat.

1. Lobak

Salah satu sayur-sayuran yang boleh diproses menjadi jus untuk diet penurunan berat badan adalah wortel. Walaupun tidak begitu popular, jus wortel membantu memenuhi keperluan pemakanan harian tanpa kandungan gula epal atau jeruk yang tinggi.

Lobak termasuk sayur-sayuran rendah kalori apabila dijadikan jus, iaitu sekitar 39 kalori. Walaupun kandungan kalori rendah, jus lobak merah menjadikan badan terasa kenyang lebih cepat.

Selain itu, jus sayur ini diketahui dapat meningkatkan rembesan hempedu berkat antioksidan di dalamnya. Kesannya, badan membakar lebih banyak lemak yang dapat membantu menurunkan berat badan.

5 Buah-Buahan Yang Membuat Anda Lebih Lama Lebih Lama

2. Timun

Selain wortel, sayur-sayuran lain yang dapat dijadikan jus diet adalah timun. Timun dikenali sebagai pengambilan kalori rendah yang kaya dengan air. Apabila anda ingin menurunkan berat badan, anda perlu makan lebih sedikit kalori atau membakar lebih banyak.

Oleh sebab itu, anda dinasihatkan agar tidak hanya makan makanan yang rendah kalori, tetapi juga mengenyangkan. Berkat kandungan air dan serat di dalamnya, timun memberikan rasa kenyang lebih lama.

Oleh itu, timun adalah salah satu pilihan jus yang popular ketika seseorang ingin menurunkan berat badan.

3. Nanas

Tahukah anda bahawa kandungan vitamin A dan kalium dalam nanas boleh dijadikan jus untuk diet? Bukan hanya itu, nanas mengandungi enzim bromelain dan vitamin C yang dapat membantu meningkatkan pencernaan.

Vitamin C adalah bentuk antioksidan yang diperlukan oleh tubuh untuk melawan radikal bebas. Sementara itu, bromelain berfungsi dengan enzim lain seperti lipase untuk mencerna lemak dan mengurangkan selera makan.

Apabila nanas diproses menjadi jus, anda akan mendapat kira-kira 132 kalori, jadi lebih baik mengawal bahagian makanan dalam rancangan diet anda.

4. Tembikai

Sama seperti nanas, kandungan air yang tinggi dalam semangka berguna untuk menurunkan berat badan. Ini kerana buah ini kaya dengan serat tetapi rendah kalori, jadi bagus untuk memasukkannya ke dalam makanan anda.

Anda lihat, badan yang mendapat cukup air dapat mengurangkan rasa lapar dan mencegah anda makan makanan yang tidak sihat. Tidak hairanlah semangka dapat diproses menjadi jus untuk mengurangkan berat badan.

Sebenarnya, jus buah ini dengan kulit hijau dapat digabungkan dengan buah-buahan lain, seperti jeruk atau sayur-sayuran rendah kalori. Dengan cara itu, anda boleh memanfaatkan jus yang sihat ini.

5. Pisang

Pisang adalah buah yang dapat meningkatkan proses metabolisme tubuh dan membuat tubuh terasa kenyang. Buah ini dengan kulit kuning atau hijau juga bagus untuk menambahkan tenaga dan makanan ringan yang sihat ketika menjalani diet.

Anda juga boleh memproses pisang menjadi jus untuk diet anda dan mendapatkan faedah yang tidak jauh berbeza jika dimakan secara keseluruhan.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, cubalah memilih pisang hijau bersaiz sederhana. Ini bermakna anda tidak perlu memilih pisang yang terlalu masak kerana terlalu manis.

Makanan Diet Pisang untuk Menurunkan Berat Badan

Petua minum jus untuk menurunkan berat badan

Setelah mengetahui jenis buah-buahan dan sayur-sayuran apa yang dapat diproses menjadi jus untuk diet, kenal pasti bagaimana memilih buah-buahan dan sayur-sayuran untuk dijadikan jus.

Kaedah ini sekurang-kurangnya dapat menyokong program diet selain mengira keperluan kalori harian dan komposisi lain dalam jus buah anda. Terdapat juga cara memproses jus yang baik untuk program diet termasuk:

  • pilih buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya serat
  • minum jus buah pada waktu pagi atau setengah jam sebelum makan, dan
  • cari bahagian jus buah yang sesuai.

Sebenarnya cara makan buah atau sayur yang baik adalah dalam keadaan segar. Anda kadang-kadang boleh mengganti kaedah diet ini dengan minum jus, tetapi cara yang paling disyorkan adalah dengan memakan keseluruhannya.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila hubungi pakar pemakanan atau ahli diet untuk memahami penyelesaian yang betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found