Mengkaji Fakta Tentang Manfaat Kesihatan Susu UHT •

Terdapat banyak jenis susu di pasaran. Salah satu yang disukai ramai orang ialah susu UHT. Susu ini sangat digemari kerana menawarkan pelbagai rasa yang menyelerakan. Bukan hanya itu, susu ini juga dianggap lebih selamat kerana diproses dengan teknologi tinggi. Ayuh, lihat ulasan penuh susu UHT di bawah.

Apa itu susu UHT?

Suhu Ultra Tinggi atau lebih dikenali sebagai UHT adalah kaedah memproses susu lembu menggunakan teknologi pemanasan tahap tinggi dalam masa yang singkat. Proses pemanasan yang cepat dalam produk UHT juga biasa disebut sebagai pasteurisasi.

Dalam prosesnya, susu lembu akan dipanaskan hingga suhu melebihi 138 darjah celcius dalam 2-4 saat. Nah, setelah melalui proses tersebut, susu akan segera dibungkus dalam kadbod atau tin steril. Berbanding dengan susu jenis lain, susu UHT mempunyai jangka hayat yang lebih lama. Perhatikan, pembungkusan tidak dalam keadaan terbuka.

Sebaik-baiknya, susu jenis ini boleh bertahan sehingga 9 bulan tanpa perlu disimpan di dalam peti sejuk. Walau bagaimanapun, jangka masa penggunaan susu ini berlaku selagi pembungkusan tidak dibuka. Sekiranya anda telah membuka bungkusan, jangka hayat hanya boleh bertahan selama 3-4 hari.

Adakah proses UHT mengurangkan nutrien dalam susu?

Memandangkan susu ini diproses dengan proses pemanasan tahap tinggi, banyak orang mengambil berat tentang kandungan nutrien dalam susu UHT. Berita baiknya adalah bahawa proses pembuatan susu UHT tidak mempengaruhi pemakanan atau mengurangkan nilai pemakanan susu.

Proses pemanasan dengan suhu tinggi dan dalam masa yang singkat sebenarnya bertujuan untuk membunuh mikroorganisma berbahaya sambil mengekalkan nutrien dalam susu.

Walaupun begitu, proses pemanasan yang tinggi dapat mengubah kandungan lemak dan protein susu. Namun, tidak perlu risau. Perubahan yang berlaku biasanya hanya kecil, sehingga tidak mempengaruhi pengambilan nutrien yang akan diserap oleh tubuh secara keseluruhan.

Bolehkah susu UHT dimakan oleh kanak-kanak?

Anak anda mungkin diberi susu UHT selagi sistem pencernaannya sempurna dan dapat mencerna susu lembu. Susu UHT adalah susu lembu yang mempunyai kepekatan protein dan mineral yang tinggi. Sekiranya sistem pencernaan bayi anda tidak siap, ini sebenarnya akan membebankan ginjalnya yang belum matang.

Tidak hanya itu, lapisan bawah saluran pencernaan juga dapat mengalami kerengsaan akibat protein susu lembu. Sekiranya anda mempunyai ini, si kecil anda akan lebih berisiko mengalami anemia kerana sistem pencernaan belum dapat menyerap makanan dengan betul.

Seterusnya, anda pasti tertanya-tanya, bilakah masa yang tepat untuk memberi susu UHT kepada anak-anak. Russell Harton, DO, pakar pediatrik di Pusat Kesihatan Banner di Queen Creek, Arizona memberitahu Bump bahawa susu lembu dapat diberikan kepada anak-anak ketika mereka berumur satu tahun ke atas.

Umur 1 tahun dianggap ideal kerana pada umumnya sistem pencernaan anak sempurna, sehingga mereka dapat mencerna pelbagai kandungan yang terdapat dalam susu lembu. Walau bagaimanapun, tidak semua kanak-kanak mempunyai perkembangan yang sama. Sebilangan kanak-kanak mungkin tidak dapat mencerna susu lembu dengan betul walaupun mereka berusia lebih dari 1 tahun kerana mereka mempunyai alahan susu lembu.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberi susu UHT kepada si kecil anda.

Bolehkah wanita hamil minum susu ini?

Tidak sedikit ibu-ibu yang tertanya-tanya bolehkah mereka mengambil susu UHT? Keprihatinan ini kedengaran semula jadi. Memandangkan kehamilan adalah tempoh yang paling rentan, banyak calon ibu lebih selektif memilih makanan dan minuman yang akan mereka makan.

Berita baiknya, ibu hamil boleh mengambil susu jenis ini. Dengan catatan, anda tidak mengambil susu secara berlebihan. Ini bukan tanpa sebab. Mengonsumsi susu yang terlalu banyak dapat meningkatkan pengambilan kalori dan menjadikan anda bertambah berat badan. Sekiranya anda berlebihan berat badan, anda akan lebih cenderung untuk menghidap diabetes kehamilan. Oleh itu, gunakan susu dan produk makanan lain dalam had yang munasabah.

Bukan hanya susu UHT, sebenarnya ibu hamil juga boleh minum susu pasteur atau susu rendah lemak. Sebaliknya, wanita hamil diberi amaran untuk mengelakkan susu yang tidak dipasteurisasi (susu mentah). Sebabnya, susu jenis ini masih mengandungi banyak bakteria dan mikrob yang dikhuatiri akan menjangkiti bayi dan ibu.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui jenis susu yang baik untuk anda minum semasa hamil.

Petua memilih susu UHT yang selamat

Terdapat banyak varian susu UHT di pasaran, mulai dari susu penuh krim, susu skim, hingga rendah lemak. Rasa yang ditawarkan bervariasi dan tentu saja menggoda selera.

Sebenarnya anda boleh mengambil susu UHT apa sahaja. Namun, pastikan susu yang anda makan tidak mengandungi gula tambahan dan perisa susu yang serupa semula jadi. Rasa semula jadi susu yang serupa adalah sebatian kimia untuk memberikan rasa yang serupa dengan bahan semula jadi.

Sebelum membeli susu jenis ini, anda boleh memperhatikan label pemakanan pada bungkusan sehingga anda tahu kandungan apa yang saya ada dalam susu itu. Selain memeriksa label pemakanan, penting juga untuk memperhatikan tarikh luput susu.

Walaupun mempunyai jangka hayat yang panjang, susu UHT juga mempunyai tarikh luput. Jangan biarkan anda mengambil susu yang telah tamat tempoh. Jadi, perhatikan tarikh luput susu dengan berhati-hati, ya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found