10 Punca Sering Pening dan Mual dan Cara Mengatasi

Anda mungkin merasa pening atau mual semasa bersenam. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, bahkan orang yang sihat, dan sering disebabkan oleh perkara-perkara sederhana, seperti dehidrasi, kurang tidur, dan sebab-sebab lain. Namun, bagaimana jika kedua-duanya berlaku serentak? Adakah keadaan ini berbahaya dan bagaimana merawatnya?

Apa kaitan antara pening dan loya?

Pening adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai sensasi, seperti merasa kepalanya ringan, berputar, berkepala ringan, dan kadang-kadang disertai dengan perasaan lemah dan tidak stabil seperti ingin pingsan. Sementara itu, mual adalah rasa tidak selesa di dalam perut yang menyebabkan desakan mengeluarkan isi perut melalui mulut (muntah).

Pening atau loya boleh berlaku secara bersendirian kerana pelbagai sebab, tetapi sering terjadi bersamaan. Sebabnya, sistem saraf di otak yang mencetuskan pening dan loya saling berkaitan.

Melaporkan dari Vestibular Disorder Association, salah satu penyebab pening adalah perubahan mendadak atau sementara dalam aktiviti sensor keseimbangan di telinga dalam atau sensor keseimbangan yang disambungkan ke bahagian otak tertentu. Bahagian otak yang memproses aktiviti deria adalah bahagian yang sama yang mengawal otot perut dan berperanan mencetuskan mual dan muntah, sehingga pening yang berlaku dapat terjadi bersamaan dengan mual.

Penyebab pening dan loya muncul bersama

Pening boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Begitu juga dengan loya. Perasaan ingin muntah ini dapat menunjukkan pelbagai masalah kesihatan. Sementara itu, jika pening dan loya berlaku bersama, penyebab yang paling mungkin adalah:

1. Migrain

Migrain adalah serangan sakit kepala yang teruk yang terasa berdenyut teruk atau dalam bentuk kesakitan yang melampau seperti terkena objek keras. Serangan migrain biasanya berlangsung lama, boleh berjam-jam dan boleh berulang selama berhari-hari. Migrain biasanya hanya menyerang satu bahagian kepala.

Pening dan loya yang teruk adalah gejala migrain yang biasa. Kedua-dua gejala ini sering muncul bersamaan kerana migrain diklasifikasikan sebagai gangguan neurologi (neurologi). Serangan migrain menyebabkan gangguan pada sistem saraf pusat otak, sehingga mengganggu penghantaran isyarat ke sistem pencernaan. Akibatnya, apabila anda mengalami migrain, anda juga dapat merasa pening dan mual pada masa yang sama.

2. Penyakit bergerak

Penyakit bergerak boleh berlaku semasa anda melakukan perjalanan dengan kereta, kapal terbang, kapal atau kereta api. Keadaan ini berlaku apabila sistem saraf pusat menerima mesej yang berbeza dengan sistem visual (mata) dan sistem vestibular di telinga dalam.

Contohnya, semasa anda dalam kereta sambil membaca buku, alat penerima telinga dan kulit dalaman anda akan mengesan pergerakan dari kereta yang bergerak. Namun, mata anda hanya melihat halaman buku yang anda baca. Akibat daripada mesej yang berlainan ini, bahagian otak yang menerima isyarat aneh ini akan menyebabkan pening dan loya, serta kesukaran menjaga keseimbangan.

3. Kehamilan

Kehamilan adalah penyebab pening dan mual yang boleh berlaku pada wanita. Ini berlaku kerana peningkatan hormon HCG (gonadotropin korionik manusia) pada awal kehamilan yang boleh membuat wanita mengalami sakit pagi, yang merupakan keadaan yang dicirikan oleh pening dan loya pada waktu pagi.

4. Vertigo

Vertigo adalah sakit kepala yang teruk yang membuat penghidap merasa seolah-olah dia melayang atau berputar (meluncur) sehingga dia kehilangan keseimbangan. Penyebabnya adalah gangguan pada telinga dalam yang berfungsi mengatur keseimbangan tubuh. Gangguan pada telinga dalam boleh terjadi akibat kecederaan kepala atau jangkitan pada telinga.

Telinga dalaman yang rosak tidak dapat menghantar isyarat ke otak sebagaimana mestinya. Akibatnya, isyarat yang diberikan kepada otak menjadi bertentangan yang kemudian menyebabkan pening, vertigo, dan mual.

5. Jangkitan gastrousus

Jangkitan gastrointestinal, seperti muntah, boleh menyebabkan anda merasa pening dan mual. Kedua-dua gejala ini muncul kerana kuman penyebab penyakit (virus, bakteria, atau parasit) merosakkan saluran pencernaan sehingga membuatnya meradang.

Walaupun sistem imun berfungsi melawan jangkitan, keradangan yang dihasilkannya dapat menyebabkan mual. Mual dan muntah yang berterusan secara berterusan akhirnya boleh menyebabkan pening kerana badan mengalami dehidrasi.

6. Masalah psikologi

Pening dan loya boleh menjadi gejala pelbagai masalah psikologi, seperti tekanan, gangguan kecemasan, atau serangan panik. Ini dipercayai kerana bahagian otak yang berperanan menyebabkan kedua-dua gejala ini berinteraksi dengan kawasan otak yang bertanggungjawab terhadap masalah psikologi. Oleh itu, kedua-duanya boleh berlaku semasa anda mengalami tekanan atau gangguan kecemasan.

7. Pengambilan alkohol

Mengonsumsi alkohol terlalu banyak boleh menyebabkan pening, yang sering disertai dengan loya. Ini kerana alkohol yang anda makan dapat menipiskan darah anda, yang dapat mengubah keseimbangan cairan di telinga dalam.

8. Ubat-ubatan tertentu

Bukan hanya alkohol, pengambilan ubat tertentu juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti pening dan loya, terutama jika ubat ini mempengaruhi fungsi otak. Beberapa ubat ini, iaitu ubat antidepresan, antikonvulsan, tekanan darah, antipsikotik, anti-radang, dan beberapa antibiotik.

9. Tahap gula dalam darah rendah

Tahap gula darah rendah (hipoglikemia) boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk mual dan muntah. Keadaan ini biasanya dialami oleh pesakit diabetes yang mengambil terlalu banyak ubat

Sementara itu, pesakit diabetes juga boleh mengalami gula darah rendah kerana terlalu banyak menggunakan ubat diabetes. Walau bagaimanapun, gula darah rendah juga boleh berlaku pada orang yang tidak menghidap diabetes.

10. Tumor otak

Dalam keadaan yang lebih serius dan teruk, pening dan loya boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai tumor otak. Apabila tumor tumbuh di otak, ia dapat menekan tisu otak atau menyekat aliran cecair di dalam otak.

Keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan tekanan di dalam tengkorak yang disebut peningkatan tekanan intrakranial (ICP). Kesan dari keadaan ini ialah pelbagai gejala muncul, termasuk mual, muntah, pening, dan sakit kepala.

Bagaimana mengatasi pening dan loya?

Mengubati loya dan pening yang timbul boleh berbeza bagi setiap orang. Ini bergantung pada keadaan yang menyebabkannya. Sekiranya penyebabnya diselesaikan, maka dua gejala yang anda alami dapat mereda.

Contohnya, jika anda mengalami pening dan mual dari migrain, anda mungkin memerlukan ubat untuk migrain, seperti paracetamol atau ibuprofen. Di samping itu, anda boleh mencuba cara lain untuk merawat migrain, seperti minum banyak air, berehat secukupnya, dan bersenam secara teratur.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kedua-dua keadaan kerana kadar gula darah rendah, anda boleh cuba meningkatkan pengambilan karbohidrat atau mengambil makanan dan minuman bergula, seperti jus buah, minuman ringan, atau gula-gula. Anda mungkin juga memerlukan rawatan lain dari doktor untuk membantu mengatasi masalah tersebut.

Sementara itu, jika pening dan loya berlaku kerana pengambilan ubat ini, menghentikan atau menyesuaikan dos ubat boleh menjadi penyelesaiannya. Pastikan anda bercakap dengan doktor sekiranya anda mengesyaki perkara ini dalam diri anda.

Selain yang disebutkan di atas, seperti yang dilaporkan oleh Mayo Clinic, anda juga dapat mengambil beberapa ubat yang dapat menghilangkan vertigo, pening, dan mual, seperti antihistamin atau antikolinergik. Namun, pastikan anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sama ada anda memerlukan ubat ini atau tidak.

Keadaan yang memerlukan pening dan loya perlu berjumpa doktor

Umumnya, pening yang disertai dengan loya bukanlah keadaan yang serius. Gejala-gejala ini boleh berkurang setelah keadaan pemicu hilang, seperti penyakit bergerak. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami gangguan serius yang memerlukan rawatan perubatan untuk mengatasinya.

Anda harus berjumpa doktor sekiranya aduan tersebut berlanjutan selama beberapa hari, tidak hilang, dan mula mengganggu aktiviti harian anda. Selain itu, berjumpa juga dengan doktor sekiranya gejala baru anda terasa sebentar tetapi terasa sangat berat dan disertai dengan gejala tambahan berikut:

 • Leher yang tegang.
 • Mati rasa, kesemutan, atau bahkan lumpuh di satu bahagian badan.
 • Perubahan pertuturan atau tiba-tiba menjadi curang.
 • Kesukaran berjalan.
 • Kejang.
 • Perubahan pendengaran secara tiba-tiba.
 • Penglihatan berubah atau penglihatan berganda.
 • Pengsan.
 • Baru sahaja mengalami kecederaan di kepala.
 • Sakit dada.
 • Susah bernafas.
 • Denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur.

Dalam keadaan ini, doktor akan melakukan pelbagai ujian untuk mendiagnosis sama ada gejala yang anda alami berkaitan dengan gangguan atau penyakit tertentu. Doktor juga boleh mengesyorkan perkara-perkara apa yang harus dielakkan dan bagaimana rawatan utamanya. Dapatkan nasihat doktor untuk jenis pemeriksaan dan rawatan yang sesuai dengan keadaan anda.

Recent Posts