Manfaat Kelapa Muda vs Kelapa Tua: Mana Yang Lebih Baik?

Es kelapa muda adalah salah satu minuman menghilangkan dahaga yang disukai ramai orang. Selain segar, katanya kelapa muda mempunyai banyak manfaat kesihatan berbanding yang tua. Hmm ... Benarkah? Makan, tetapi sebelum mengetahui perbezaan faedah kelapa muda dengan yang lama, ada baiknya mengetahui terlebih dahulu setiap nutrien yang terdapat dalam kedua-dua jenis buah ini.

Kandungan nutrien dalam kelapa muda

Buah kelapa mempunyai nama Latin Cocos nucifera. Secara amnya, air buah ini mengandungi 16 kalori dan 4.1 gram gula. Sementara daging yang terkandung di dalamnya mengandung 77 kalori, 1,4 gram protein, 3,6 gram lemak, 10 gram gula, 257 gram kalium, dan 6 miligram vitamin C.

Cocos nucifera ia juga mengandungi kalium yang lebih tinggi daripada minuman sukan. Lebih tinggi daripada jika anda makan empat biji pisang.

Sekiranya anda ingin memenuhi keperluan cecair anda, habiskan Cocos nucifera yang muda. Sebabnya, air yang terdapat dalam kelapa muda jauh lebih banyak daripada air tua. Malangnya, kandungan daging buah muda kurang dari yang lama. Ini kerana lebih daripada 95 peratus kandungan kelapa muda adalah air.

Walaupun begitu, tidak semua kelapa muda mengandung banyak air. Sebabnya, jumlah air per buah sangat berbeza bergantung pada ukuran buahnya. Komposisi pemakanan juga sangat bervariasi, bergantung pada kepelbagaian kelapa dan usia buahnya.

Kandungan nutrien dalam kelapa tua

Sebaliknya, kandungan nutrien air dan daging buah tua pada amnya lebih tinggi daripada kandungan gizi muda. Kerana, seiring berjalannya waktu di atas pokok, Cocos nucifera akan terus bertambah berat dan ukuran. Nah, semakin tua buahnya, kandungan air dan daging semakin lengkap dan maksimum.

Biasanya daging buah Cocos nucifera Yang lama lebih tebal, mempunyai tekstur kasar kerana mengandungi banyak serat, dan mempunyai rasa yang lebih sedap. Daging buah tua juga mengandungi 30% lebih banyak minyak sayuran daripada yang muda. Sekiranya keperluan anda adalah membuat santan, ada baiknya anda menggunakan buah yang sudah tua kerana biasanya dagingnya sudah banyak.

Sebaliknya, daging buah muda umumnya kurang, teksturnya lebih halus dan lembut, dan rasanya tidak sekuat daging buah tua.

Jadi, apa perbezaan antara faedah kelapa muda dan kelapa tua untuk kesihatan?

Pada dasarnya, itu baik-baik saja Cocos nucifera muda dan tua mempunyai banyak faedah kesihatan. Namun, manfaat kesihatan yang terdapat dalam buah ini bergantung pada jenis keperluan dan metabolisme badan anda. Itulah sebabnya, penting untuk memahami keperluan anda terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk memakan buah yang satu ini.

Secara umum, berikut adalah pelbagai manfaat kesihatan kelapa yang perlu anda ketahui.

1. Memenuhi pengambilan cecair badan

Tidak hanya enak dimakan ketika cuaca panas atau berkeringat, air buah ini juga dapat dimakan ketika seseorang kehilangan banyak cairan akibat cirit-birit. Manfaat kelapa yang satu ini boleh menjadi alternatif untuk menghidrat badan selain dari air biasa.

Air Cocos nucifera juga boleh digunakan sebagai minuman isotonik semula jadi yang memberikan banyak faedah seperti minuman sukan yang diformulasikan. Ya, kandungan elektrolit dalam air buah ini dapat menggantikan cecair badan yang hilang semasa bersenam.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan faedah ini, anda harus meminum air buah muda ini dan meminumnya dalam jumlah besar, kata pakar pemakanan sukan, Nancy Clark, yang dipetik dari WebMD.

2. Menurunkan tekanan darah tinggi

Berbagai kajian menunjukkan bahawa air kelapa dapat meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan tekanan darah tinggi, yang seterusnya membantu mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Kandungan kalium dan natrium yang rendah di dalam air memainkan peranan penting dalam mewujudkan kebaikan ini.

Tidak berhenti di situ, air buah ini juga dapat membantu meningkatkan kadar HDL (kolesterol baik) dan penyerapan gula darah di dalam badan.

3. ubat kumur semula jadi

Semua bahagian buah ini dapat digunakan untuk memenuhi keperluan harian anda, salah satunya digunakan sebagai minyak. Selain digunakan untuk memasak, minyak buah ini juga dapat digunakan sebagai obat kumur semula jadi. Penggunaan minyak kelapa sebagai ubat kumur semula jadi telah diketahui sejak bertahun-tahun.

Kajian melaporkan bahawa minyak buah ini hampir sama efektifnya dengan chlorhexidine, larutan antiseptik yang biasa terdapat pada ubat kumur. Bukan hanya itu, minyak buah ini juga dapat membantu merawat dan mencegah radang gusi (gingivitis).

4. Membakar lemak perut

Minyak buah ini juga dapat mengurangkan selera makan dan meningkatkan pembakaran lemak perut, yang dapat membantu menurunkan berat badan. Lemak perut itu sendiri adalah lemak yang paling berbahaya dan sering dikaitkan sebagai penyebab pelbagai penyakit kronik.

Dalam satu kajian pada wanita dengan obesiti perut, memakan 2 sudu besar minyak kelapa selama 12 minggu didapati membantu menurunkan BMI dan lilitan pinggang secara drastik. Bukan hanya untuk wanita, kelebihan yang ada juga dirasakan oleh lelaki.

Mulai sekarang, anda boleh mengganti minyak masak yang anda gunakan setiap hari dengan minyak kelapa. Selain baik untuk mereka yang sedang menjalani diet, minyak ini juga baik untuk kesihatan anda. Tetapi ingat, minyak ini tinggi kalori. Jadi, gunakan minyak ini dengan bijak

5. Mencegah batu karang

Memastikan badan anda mendapat cukup cecair setiap hari sangat baik untuk mencegah batu ginjal. Penyelidikan menunjukkan bahawa air Cocos nucifera mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk memenuhi pengambilan cecair sambil membantu anda mengelakkan batu ginjal (batu kencing).

Ini berdasarkan kajian yang dilakukan pada tikus dengan batu ginjal. Dari kajian ini, diketahui bahawa air Cocos nucifera mampu mengelakkan kristal melekat pada buah pinggang dan bahagian lain saluran kencing.

Bukan itu sahaja, air kelapa juga mampu mengurangkan jumlah kristal yang terbentuk di dalam air kencing. Para penyelidik percaya bahawa air kelapa membantu mengurangkan pengeluaran radikal bebas yang berlaku sebagai tindak balas terhadap kadar oksalat yang tinggi dalam air kencing.

Malangnya, ini adalah kajian pertama yang mengkaji kesan jus buah ini pada batu ginjal. Hasilnya, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memastikan faedah yang satu ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found