3 Cara Merawat Telinga Berair, dari Menggunakan Ubat hingga Pembedahan

Telinga berair adalah salah satu masalah telinga yang paling biasa dialami oleh banyak orang. Masalah ini umumnya disebabkan oleh cairan telinga yang dibiarkan terkumpul. Walau bagaimanapun, telinga yang berair juga boleh disebabkan oleh masalah yang lebih serius yang memerlukan rawatan khas dari doktor. Apakah kemungkinan penyebab dan bagaimana merawat telinga yang berair? Lihat ulasan berikut.

Apa yang menyebabkan telinga berair?

Penyiraman telinga atau otorrhea keluar dari telinga. Dipetik dari Pakar Keluarga Amerika, keadaan ini dapat dibahagikan kepada dua, iaitu:

  • Telinga berair akut, yang merupakan keadaan yang berlangsung kurang dari enam bulan
  • Telinga berair kronik, yang merupakan keadaan yang berlangsung lebih dari enam minggu

Otorrhea boleh terjadi kerana lilin telinga yang dikeluarkan oleh badan, atau air yang mengalir keluar semula setelah berenang atau mandi. Sekiranya ini berlaku, sifatnya sama sekali tidak berbahaya.

Namun, ada sebab lain yang mungkin memerlukan rawatan perubatan. Penyebab ini merangkumi jangkitan atau kecederaan. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat penjelasan berikut.

1. Masuk ke dalam air selepas mandi atau berenang

Ini adalah penyebab telinga berair yang paling biasa. Semasa mandi atau berenang, air juga dapat mengalir ke saluran telinga dan mengisi ruang kosong di telinga tengah yang hanya harus diisi dengan udara.

Walaupun remeh, telinga yang mendapat air di dalamnya tidak boleh dibiarkan lama. Air yang terperangkap di dalamnya secara beransur-ansur mewujudkan persekitaran lembap yang sesuai untuk pertumbuhan bakteria dan kulat yang menyebabkan jangkitan telinga.

Penyelesaiannya, miringkan kepala sehingga bahagian luar telinga menghadap bahu dan goncangkan kepala sehingga air keluar. Sekiranya itu tidak berjaya, pegang kepala anda di sisi anda, tarik perlahan cuping telinga anda yang basah dan terus goyang. Cuba pelbagai muslihat lain untuk mengatasi kemasukan air di telinga.

2. Jangkitan telinga tengah

Jangkitan telinga tengah (otitis media) adalah penyebab telinga berair akut yang paling biasa. Otitis media berlaku apabila bakteria atau virus memasuki telinga tengah, di mana gegendang telinga berada. Jangkitan telinga di kawasan ini boleh menyebabkan cecair menumpuk di belakang gendang telinga.

Apabila terlalu banyak cairan menumpuk akibat jangkitan, risiko perforasi gendang telinga meningkat. Perforasi gendang telinga adalah pecahnya gendang telinga kerana penumpukan cecair yang mendorong keras. Cecair dapat melewati gendang telinga dan kemudian mengalir keluar dari telinga.

Gejala biasa termasuk demam, hidung tersumbat, sakit telinga atau rasa kenyang, sakit kepala, masalah pendengaran, dan keputihan dari telinga (keputihan, jelas, atau berdarah).

3. Jangkitan telinga luar (telinga Perenang)

Sekiranya anda seorang perenang atau peminat berenang, jangkitan "telinga perenang" atau otitis externa adalah masalah telinga yang harus anda ketahui. Penyebabnya tidak lain adalah telinga yang mendapat air di dalamnya.

Keadaan di telinga yang lembab kerana air boleh meningkatkan risiko pembiakan bakteria dan virus, menyebabkan keradangan. Istilah telinga perenang itu sendiri timbul kerana keadaan ini lebih kerap dialami oleh orang yang sering berenang dan membiarkan telinga mereka sering basah dan lembap.

Beberapa tanda dan gejala jangkitan telinga telinga perenang Ini termasuk pembengkakan bahagian luar telinga, kemerahan dan rasa panas, sakit atau tidak selesa, gatal di saluran telinga, keluar atau nanah sehingga telinga terasa seperti selalu menyiram.

4. Trauma

Selain jangkitan bakteria atau virus, telinga berair juga boleh menjadi akibat trauma fizikal. Contohnya, semasa anda membersihkan telinga, gunakan sapu kapas dan tolak tongkat terlalu jauh ke gendang telinga. Ini boleh menyebabkan gendang telinga pecah atau terkoyak, sehingga cairan keluar.

Selain itu, kemalangan yang menyebabkan kecederaan kepala juga boleh menyebabkan cecair serebrospinal bocor dan keluar dari telinga.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Anda mesti berjumpa doktor dengan segera jika telinga anda tiba-tiba keluar (misalnya setelah mendapat air di telinga anda dari berenang, misalnya). Terutama jika anda telah mengeringkan cecair selama lebih dari 5 hari. Kadang-kadang pembuangan cairan telinga yang disebabkan oleh jangkitan boleh disertai dengan gejala demam.

Tanda dan gejala berikut mungkin membuat anda memerlukan rawatan perubatan:

  • Kesakitan yang teruk
  • Pelepasan putih, kuning, jelas, atau berdarah dari telinga
  • Telinga kemerahan
  • Bengkak
  • Pendengaran mula menurun

Sekiranya anda mengalami kemalangan atau kecederaan, dan kemudian keluar dari telinga, anda juga perlu segera berjumpa doktor untuk memeriksa keadaan ini.

Doktor anda mungkin mengambil sampel cecair telinga anda dan menghantarnya ke makmal untuk diperiksa.

Bagaimana merawat telinga yang berair?

Cara merawat telinga berair berbeza-beza, bergantung pada penyebabnya. Secara umum, ada beberapa cara yang diberikan jika telinga berair, iaitu:

1. Ubat antibiotik

Ubat yang diberikan adalah antibiotik (jika jangkitan disebabkan oleh bakteria) yang ditetapkan oleh doktor untuk merawat penyebab utama telinga berair.

Sekiranya anda mengalami jangkitan yis, anda mungkin diberi larutan asetat untuk jangkitan yang kurang teruk. Sebilangan besar jangkitan kulat yang menyebabkan penyiraman telinga dirawat dengan ubat antijamur topikal seperti clotrimazole.

Dalam beberapa kes, seperti pada otitis media, antibiotik juga dapat diberikan secara lisan jika diperlukan.

2. Ubat penahan sakit

Jangkitan telinga boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa di telinga. Oleh itu, ubat penahan sakit juga diberikan untuk mengatasi keluhan ini. Ubat ini diberikan untuk mengawal kesakitan yang dirasakan semasa jangkitan.

Penghilang rasa sakit diberikan, seperti ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang dapat digunakan untuk mengurangkan rasa sakit akibat radang telinga dengan gejala telinga berair. Acetaminophen (paracetamol) juga boleh digunakan untuk mengurangkan kesakitan.

3. Pembedahan

Dalam kes yang teruk, jika terdapat banyak cairan telinga yang terus keluar, pembedahan perubatan boleh dilakukan. Abses yang mengandungi nanah di telinga dipotong menggunakan jarum khas untuk mengalirkan nanah hingga kering.

Sekiranya pelepasan berlaku akibat trauma, rawatan lain dijalankan bergantung pada keadaan setiap orang. Sekiranya air mata dijumpai di gendang telinga kerana kemalangan atau trauma, doktor akan memberikan rawatan khas dengan menambal air mata. Tampalan ini akan menutupi gendang telinga semasa proses penyembuhan.

Bagaimana untuk mengelakkan telinga berair?

Sebilangan besar jangkitan telinga yang menyebabkan telinga berair disebabkan oleh virus. Oleh itu, jauhi orang yang sakit dan pastikan anak anda diimunisasi.

Juga, jangan letakkan objek di telinga, termasuk penutup kapas, pensil, atau benda keras lain. Gunakan penutup telinga, seperti penutup telinga, untuk melindungi anda daripada bunyi bising.

Sementara itu, otitis externa dapat dicegah dengan memastikan telinga anda kering setelah berenang atau mandi. Pakai penutup telinga untuk mengelakkan air masuk ke telinga anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found